Hier kun je discussieren over Kunst-,vlieg- en handwerk.
Kunst-,vlieg- en handwerk
Op alleen wat nectar en zonne-energie is omgerekend naar één werkbij deze bij voor één potje honing de wereld rond gevlogen. Op een gezonde boterham zijn de raten handmatig ontzegeld, geslingerd en daarna door mij afgevuld in glazen potjes met een mooi etiket en een ‘bijendeksel’. Veel kunst-, vlieg- en handwerk is er nodig en toch ook maar heel weinig fossiele brandstoffen om een potje streekeigen honing te maken. De streekeigen honingbijen, de drachtplanten (nectar en stuifmeel), de directe omgeving, het weer, het seizoen, de omgang met de bijen en de wijze van honingproductie bepalen de smaak. Elke kleine partij honing van De Kleine Salamander is uniek in zijn soort.
Voor mij geen duurzaamheidsprijs. De bijen hebben immers het meest werk gedaan. Geen zielige bedelverhalen over hoe slecht het met de honingbijen gaat. Want daar gaat het namelijk veel beter mee dan met onze eigen soort en zijn agrarische omgeving. En vooral gaat het met de honingbijen beter dan met de door ons 'gekozen' kleine en grote leiders. Veiligheid, extremisme, het grote Ik, hufterigheid, politieke- redes, angst en haat..... De honingbijen kennen die onnozele door mensen bedachte begrippen niet en geven daar dus ook geen stem aan. Tevreden zoemend kunnen zij ook nog eens beter communiceren dan ons eigen net uit de bomen gevallen soort. En tellen kunnen ze als de beste. Zeker ook tot één tellen, één AARDE bijvoorbeeld.
Kom daar eens bij onze wereldleiders, laat staan onze eigen premier, mee aan. Business as usual. Handje schudden met het Chinees bedrijfsleven en haar leiders. 'Oh, even vergeten Tibet en de mensenrechten te noemen'(MR).
Goed, de Dalai Lama is als wereldleider waarschijnlijk wel een uitzondering. Hij kan, dat weet ik zeker, tellen. Zijn lach stelt nog wat voor. Hij houdt volgens mij ook niet van 'geloof- of overtuigingsreservaten' . Dat kun je ook zien aan de vlag van Tibet. En de honingbijen zijn hem waarschijnlijk tijdens hun vlucht rond de AARDE tegengekomen.
De honingbijen gaan ons, net als trouwens de Dalai Lama overleven. Reïncarnatie is geduld. De Dalai Lama wordt op 6 juli 80 jaar. Het is wat. In vrijheid geboren en het grootste deel van je leven daarna in ballingschap. Hoe kan dat eigenlijk en wie doet er wat aan? 'Economisch' handen schuddende en dan plots zwijgende weinig lerende politici lijken mij al meer dan 300 jaar niet de aangewezen personen.
Ik vraag mij dan elke keer weer af hoe groot of klein is veiligheid, extremisme, het grote Ik, angst, haat, vrijheid en 'hufterigheid' eigenlijk? Is het iets van de straat of juist iets van de Staat. Is het kleinschalig of grootschalig; ‘In the land of the Little Kings, profit is the only thing’(Little Kings'-Paul Kelly). Voor wie zijn er meer ingewikkelde regels en voor wie juist minder. Wie of wat komt er straks, na het ontfrutselen van alle oorspronkelijkheid en vrijheid, ook in een reservaat terecht?
Ik heb ondertussen voor u gauw wat vloeibaar goud gestolen. Ik sla, ondanks deze goed voelende buitenparlementaire actie, toch maar even op de vlucht. Tijdens deze ronddraaiende sjamanistische bijenvlucht feliciteer ik de Dalai Lama en geef hem een witte zijden doek gedrenkt in een honingzoet geel doorschijnend universum. Voel mij beneveld, zie ergens een zwerm bijen verdwijnen en slinger nog wat honing. Het aantal bijen is ontelbaar, de AARDE ondeelbaar. Hoe groot of klein, zwak of sterk zijn wij eigenlijk zo samen met de bijen? Streekeigen honing maken. Kunst-,vlieg- en handwerk is het. En misschien wel een praktische slingerbeweging naar ecologische eenwording.
Gelukkig, op 6 juli a.s is er nog tenminste één oude wijze man die dat snapt. Daar kunnen alleen maar mensen bijkomen. De rest laat ik aan de bijen over.
Bijen worden ook ingezet voor
Bijen worden ook ingezet voor de bestuiving van gewassen (bijv. appels, komkommers, aubergines enz). De beestjes worden constant verplaatst om telkens weer een nieuw veld met gewassen te bestuiven. En om energie op te doen krijgen ze glucose-fructosesiroop; hier worden de harde werksters namelijk superactief van (soort adhd’ertjes). En als dank worden de zeer nuttige insecten vaak na een zomer hard werken gedood.
Diefstal
Om een gemiddeld bijenvolk een jaar in leven te houden is maar liefst 35-50 kg stuifmeel nodig. Dit goedje is onvervangbaar door welke andere stof dan ook. Zijn de bijen niet in staat deze hoeveelheid te verzamelen, dan verzwakken ze en zullen ze uiteindelijk sterven. Omdat het stuifmeel vol zit met essentiële voedingsstoffen en mineralen, eigenen de mensen zich dit bijenproduct graag toe. Het wordt als stuifmeelkorrels of pollen verkocht in natuurwinkels en drogisterijen.
Nectar wordt door bijen omgezet in honing. De hoeveelheid nectar die een bijenvolk nodig heeft om goed te functioneren is nog belangrijker en daarom ook groter dan de hoeveelheid stuifmeel. Honing is dus gemaakt door bijen en derhalve ook bestemd vóór bijen. Het is hun voorraad om de winter door te komen. Omdat wij die wintervoorraad zo lekker vinden, schepen we de bijen af met een goedkope suikeroplossing.
Ook andere producten die afkomstig zijn van bijen, worden door mensen veelvuldig gebruikt:
Bijenwas - bouwmateriaal voor de raten, gebruikt in o.a. kaarsen, als glansmiddel voor tabletten, in de cosmetische industrie voor mascara, eyeliner enz.
Koninginnegelei – voeding voor koninginnelarven en koninginnen, gebruikt in o.m. cosmetica-industrie. Men beweert hier ook langer van te leven, net zoals de koningin dat doet.
Propolis – bescherming voor de bijen tegen ziekten, ingezet in de medische industrie als anti-bacterieel en ontsmettend middel.
Maar wat dan wel?
Het gebruik van bijenproducten is dieronvriendelijk en al helemaal niet nodig om te overleven. Vervanging van de producten is dan ook niet moeilijk.
Honing heeft een aparte smaak en is op dat punt dan ook wat moeilijker te vervangen, zeker als je het gewend was puur op brood te eten of in je toetje. Als zoetmiddel is het echter heel makkelijk te vervangen. Als je een zoetje echt nodig vindt, gebruik dan bijvoorbeeld maple-syrup (ahornsiroop), agave-nectar, rijstsiroop, stevia of bruine rietsuiker. Al deze uiteraard biologische producten zijn te krijgen in de verschillende natuurvoedingswinkels.
Lees verder: http://www.veganista.eu/honing/
Bijenverhalen en vrijdenken
Beste nn,
Heel goed dat je veganist bent. Goed voor de AARDE. Dat respecteer ik.Zelf ben ik vegetariër. En super kleinschalig ondernemer (Bijen, tuin en didgeridoo). Je verhaal over bijen is wat eenzijdig en klopt hier en daar niet helemaal. Zoals je boeren en boeren hebt, zo heb je imkers en imkers. Kleinschalig, grootschalig, ecologisch werkend, BD-werkend en economisch boulimia-groei werkend, noem maar op.. Zelf heb ik , ook vanwege tegengaan onnodig brandstofverbruik,vaste standplaatsen en ga niet naar drachtvelden(koolzaad of wat dan ook).
Biologisch?
Als ergens trouwens biologisch opstaat of is gecertificeert wil dat nog niet per definitie zeggen dat er niet onnodige energie voor is gebruikt. Veel producten worden in massahoeveelheden geproduceerd, krijgen een skal keurmerk maar worden de hele wereld over gevlogen. Wat te denken van gemengde AH-honing(€ 2,69 ??) bijvoorbeeld met SKAL-keurmerk uit 'EU- en niet EU landen'. Lekker anoniem en voor consument oncontroleerbaar of het wel goed wordt gecontroleerd en de winst komt echt niet bij dat kleine buurt imkertje in Suriname en waar dan ook. Het kan best ergens uit het oerwoud, of de rand daarvan, komen waar de europese honingbij helemaal niet thuishoort en waar misschien wel heel , heel veel kasten met honingbijen staan. De biologische certificering van Nederlandse honing is ook een wassen neus en ingegeven door economische motieven i.p.v ecologische motieven. Het hoeft helemaal niet goed te zijn voor de vitale streekeigen europese bijen waar ik bijvoorbeeld mee werk. Dan heb je met meer( niet alle) producten die skal gecertificeert zijn, ook de door jou genoemde vervangers die vaak ook niet van om de hoek van de deur komen, grootschalig worden geproduceerd(roeren en mengen) en met vliegtuigen worden ingevlogen.
Ik heb meer vertrouwen in de idealistische Biologisch-dynamische land- en tuinbouw. Ik werk soms bij een BD-veehouderij, waar ook bijen van mij staan, en zie daar hoe er met de koeien met horens, tegemoet komend aan de telos van een dier , de bodem en het landschap wordt omgegaan. En, ja die melk en die kaas drink en eet ik. Zo probeer ik ook aan de telos, eigenheid, van de honingbij(streekeigen, ze mogen een steekje uitdelen) en haar omgeving tegemoet te komen. Dus waar honing over is neem ik dat inderdaad van de bijen af en waar bijna geen honing in de bijenwoning zit laat ik het lekker zitten. Die honing lever ikweer aan klanten die op de fiets langskomen of aan restaurants vlakbij. Kost een stuk minder energie dan menig andere zoetstof. En pure pollen, die neem ik helemaal niet van de bijen af. Ik raad mensen ook af omdat te eten want daar is eigelijk nooit een overschot in een bijenvolk van en is essentiëel voor de vitaliteit van de bijen. In honing zitten genoeg minimale hoeveelheden voor de mens
Trouwens een bijenvolk is waarschijnlijk een stuk inteligenter dan wij mensen. Eigenlijk in alles: communicatie, samenwerken, inspelen op bijzondere situaties noem maar op. Evolutionair was de honingbij 25 miljoen jaar geleden al verder dan de mens die toen nog uit de bomen kwam vallen.
Bedelverhalen
Ik geloof dan ook niet in de bedelverhalen van grote natuurorganisaties waarbij economische waarde voorop wordt gezet en dat het slecht met de honingbijen gaat. Het gaat slecht met de mensen, de landbouw( systemische en andere bestrijdingsmiddelen, kunstmest) en landrechten in verwegistan. De alles verzwelgende grootschaligheid van ons neoliberaal voortschrijdend kolonialisme is een gegeven waar ik trouwens niet bang voor ben. Gewoon de fundamenten blootlegen, zoals bijvoorbeld Illich en Gorz dat ook al in de vorige eeuw deden. Het hoeft allemaal niet in een mensenleven te worden geklaard.Gestaag doorwerken net als de bijen.
Suikersiroop
Dat glucose-fructose verhaal klopt trouwen niet helemaal, in ieder geval niet voor de ecologisch werkende imker. Als een volk door wat voor omstandigheden dan ook krap in zijn voorraad komt te zitten wordt deze soms bijgevoerd met de genoemde siroop maar ook vaak met restproduct van het honingslingeren(zegelhoning). Dat is niet om de harde werksters, het is een vrouwenstaat, hyperactief te maken, maar om ze in ons klimaat de winter te laten overleven. Maar ja, er zullen best ergens weer vanuit economische motieven uitwassen zijn.
Eigenlijk geld bij de uitwassen en incidenten altijd dat wij door de staat als geschikte economische groeiboulimiaconsument worden klaargestoomd. Dat is ook de reden dat ik mijn goede comfortabele baan bij de overheid heb opgezegd en ben gaan doen waar mijn bestemming ligt. Dus een stuk minder verdienen maar meer beleving en geluk. Dat begint al bij de geboorte. Ik ga dan ook niet meer op elk incident in tenzij deze de fundamenten blootlegd. Ik heb een hekel aan dogma's en oneliners. Alles wat met vrijdenken en ecologische groei te maken heeft daar ga ik voor. Maak veel fouten nog maar dat hoort erbij. Anders leer ik ook niets. Samenwerken met de bijen, anarchisten, boedhisten, antroposofen, sjamanisten ik ken geen grenzen en vakjes (tussen levensovertuigingen)meer.Het is gewoon fijn om erg praktisch bezig te zijn, de theorie daaraan te toetsen en niet te geloven in wat er op vluchtige artikeltjes op internet staat of erger, wat de massamedia, multinationals, banken, politiek ons doen willen laten geloven.
Kijk maar even op mijn website www.dekleinesalamander.com. Genoeg kritische krakende kranteartikelen. Ik doe dit allemaal niet anoniem omdat ik angst en haat geen stem wil geven. Ook niet bij mijzelf. Ben ook niet bang voor de Staat( MR en consorten). Het gaat ook niet om gelijk hebben of gelijk krijgen maar om volledig op je gevoel en helder denken te durven vertrouwen: Bevrijding van binnen naar buiten zonder grenzen of afbakening
Verder nn gewoon veganist blijven. Blijft goed voor de AARDE natuurlijk.
Vriendelijke groet,
De Kleine Salamander- Sjoerd
Namaste
boeiend zeg. ook graag een verhandeling over de BD-slacht van koeien. Krijgen ze een mantra te horen voordat het licht uit de ogen geslagen wordt?