Beste nn,
Heel goed dat je veganist bent. Goed voor de AARDE. Dat respecteer ik.Zelf ben ik vegetariër. En super kleinschalig ondernemer (Bijen, tuin en didgeridoo). Je verhaal over bijen is wat eenzijdig en klopt hier en daar niet helemaal. Zoals je boeren en boeren hebt, zo heb je imkers en imkers. Kleinschalig, grootschalig, ecologisch werkend, BD-werkend en economisch boulimia-groei werkend, noem maar op.. Zelf heb ik , ook vanwege tegengaan onnodig brandstofverbruik,vaste standplaatsen en ga niet naar drachtvelden(koolzaad of wat dan ook).
Biologisch?
Als ergens trouwens biologisch opstaat of is gecertificeert wil dat nog niet per definitie zeggen dat er niet onnodige energie voor is gebruikt. Veel producten worden in massahoeveelheden geproduceerd, krijgen een skal keurmerk maar worden de hele wereld over gevlogen. Wat te denken van gemengde AH-honing(€ 2,69 ??) bijvoorbeeld met SKAL-keurmerk uit 'EU- en niet EU landen'. Lekker anoniem en voor consument oncontroleerbaar of het wel goed wordt gecontroleerd en de winst komt echt niet bij dat kleine buurt imkertje in Suriname en waar dan ook. Het kan best ergens uit het oerwoud, of de rand daarvan, komen waar de europese honingbij helemaal niet thuishoort en waar misschien wel heel , heel veel kasten met honingbijen staan. De biologische certificering van Nederlandse honing is ook een wassen neus en ingegeven door economische motieven i.p.v ecologische motieven. Het hoeft helemaal niet goed te zijn voor de vitale streekeigen europese bijen waar ik bijvoorbeeld mee werk. Dan heb je met meer( niet alle) producten die skal gecertificeert zijn, ook de door jou genoemde vervangers die vaak ook niet van om de hoek van de deur komen, grootschalig worden geproduceerd(roeren en mengen) en met vliegtuigen worden ingevlogen.
Ik heb meer vertrouwen in de idealistische Biologisch-dynamische land- en tuinbouw. Ik werk soms bij een BD-veehouderij, waar ook bijen van mij staan, en zie daar hoe er met de koeien met horens, tegemoet komend aan de telos van een dier , de bodem en het landschap wordt omgegaan. En, ja die melk en die kaas drink en eet ik. Zo probeer ik ook aan de telos, eigenheid, van de honingbij(streekeigen, ze mogen een steekje uitdelen) en haar omgeving tegemoet te komen. Dus waar honing over is neem ik dat inderdaad van de bijen af en waar bijna geen honing in de bijenwoning zit laat ik het lekker zitten. Die honing lever ikweer aan klanten die op de fiets langskomen of aan restaurants vlakbij. Kost een stuk minder energie dan menig andere zoetstof. En pure pollen, die neem ik helemaal niet van de bijen af. Ik raad mensen ook af omdat te eten want daar is eigelijk nooit een overschot in een bijenvolk van en is essentiëel voor de vitaliteit van de bijen. In honing zitten genoeg minimale hoeveelheden voor de mens
Trouwens een bijenvolk is waarschijnlijk een stuk inteligenter dan wij mensen. Eigenlijk in alles: communicatie, samenwerken, inspelen op bijzondere situaties noem maar op. Evolutionair was de honingbij 25 miljoen jaar geleden al verder dan de mens die toen nog uit de bomen kwam vallen.
Bedelverhalen
Ik geloof dan ook niet in de bedelverhalen van grote natuurorganisaties waarbij economische waarde voorop wordt gezet en dat het slecht met de honingbijen gaat. Het gaat slecht met de mensen, de landbouw( systemische en andere bestrijdingsmiddelen, kunstmest) en landrechten in verwegistan. De alles verzwelgende grootschaligheid van ons neoliberaal voortschrijdend kolonialisme is een gegeven waar ik trouwens niet bang voor ben. Gewoon de fundamenten blootlegen, zoals bijvoorbeld Illich en Gorz dat ook al in de vorige eeuw deden. Het hoeft allemaal niet in een mensenleven te worden geklaard.Gestaag doorwerken net als de bijen.
Suikersiroop
Dat glucose-fructose verhaal klopt trouwen niet helemaal, in ieder geval niet voor de ecologisch werkende imker. Als een volk door wat voor omstandigheden dan ook krap in zijn voorraad komt te zitten wordt deze soms bijgevoerd met de genoemde siroop maar ook vaak met restproduct van het honingslingeren(zegelhoning). Dat is niet om de harde werksters, het is een vrouwenstaat, hyperactief te maken, maar om ze in ons klimaat de winter te laten overleven. Maar ja, er zullen best ergens weer vanuit economische motieven uitwassen zijn.
Eigenlijk geld bij de uitwassen en incidenten altijd dat wij door de staat als geschikte economische groeiboulimiaconsument worden klaargestoomd. Dat is ook de reden dat ik mijn goede comfortabele baan bij de overheid heb opgezegd en ben gaan doen waar mijn bestemming ligt. Dus een stuk minder verdienen maar meer beleving en geluk. Dat begint al bij de geboorte. Ik ga dan ook niet meer op elk incident in tenzij deze de fundamenten blootlegd. Ik heb een hekel aan dogma's en oneliners. Alles wat met vrijdenken en ecologische groei te maken heeft daar ga ik voor. Maak veel fouten nog maar dat hoort erbij. Anders leer ik ook niets. Samenwerken met de bijen, anarchisten, boedhisten, antroposofen, sjamanisten ik ken geen grenzen en vakjes (tussen levensovertuigingen)meer.Het is gewoon fijn om erg praktisch bezig te zijn, de theorie daaraan te toetsen en niet te geloven in wat er op vluchtige artikeltjes op internet staat of erger, wat de massamedia, multinationals, banken, politiek ons doen willen laten geloven.
Kijk maar even op mijn website www.dekleinesalamander.com. Genoeg kritische krakende kranteartikelen. Ik doe dit allemaal niet anoniem omdat ik angst en haat geen stem wil geven. Ook niet bij mijzelf. Ben ook niet bang voor de Staat( MR en consorten). Het gaat ook niet om gelijk hebben of gelijk krijgen maar om volledig op je gevoel en helder denken te durven vertrouwen: Bevrijding van binnen naar buiten zonder grenzen of afbakening
Verder nn gewoon veganist blijven. Blijft goed voor de AARDE natuurlijk.
Bijenverhalen en vrijdenken
Beste nn,
Heel goed dat je veganist bent. Goed voor de AARDE. Dat respecteer ik.Zelf ben ik vegetariër. En super kleinschalig ondernemer (Bijen, tuin en didgeridoo). Je verhaal over bijen is wat eenzijdig en klopt hier en daar niet helemaal. Zoals je boeren en boeren hebt, zo heb je imkers en imkers. Kleinschalig, grootschalig, ecologisch werkend, BD-werkend en economisch boulimia-groei werkend, noem maar op.. Zelf heb ik , ook vanwege tegengaan onnodig brandstofverbruik,vaste standplaatsen en ga niet naar drachtvelden(koolzaad of wat dan ook).
Biologisch?
Als ergens trouwens biologisch opstaat of is gecertificeert wil dat nog niet per definitie zeggen dat er niet onnodige energie voor is gebruikt. Veel producten worden in massahoeveelheden geproduceerd, krijgen een skal keurmerk maar worden de hele wereld over gevlogen. Wat te denken van gemengde AH-honing(€ 2,69 ??) bijvoorbeeld met SKAL-keurmerk uit 'EU- en niet EU landen'. Lekker anoniem en voor consument oncontroleerbaar of het wel goed wordt gecontroleerd en de winst komt echt niet bij dat kleine buurt imkertje in Suriname en waar dan ook. Het kan best ergens uit het oerwoud, of de rand daarvan, komen waar de europese honingbij helemaal niet thuishoort en waar misschien wel heel , heel veel kasten met honingbijen staan. De biologische certificering van Nederlandse honing is ook een wassen neus en ingegeven door economische motieven i.p.v ecologische motieven. Het hoeft helemaal niet goed te zijn voor de vitale streekeigen europese bijen waar ik bijvoorbeeld mee werk. Dan heb je met meer( niet alle) producten die skal gecertificeert zijn, ook de door jou genoemde vervangers die vaak ook niet van om de hoek van de deur komen, grootschalig worden geproduceerd(roeren en mengen) en met vliegtuigen worden ingevlogen.
Ik heb meer vertrouwen in de idealistische Biologisch-dynamische land- en tuinbouw. Ik werk soms bij een BD-veehouderij, waar ook bijen van mij staan, en zie daar hoe er met de koeien met horens, tegemoet komend aan de telos van een dier , de bodem en het landschap wordt omgegaan. En, ja die melk en die kaas drink en eet ik. Zo probeer ik ook aan de telos, eigenheid, van de honingbij(streekeigen, ze mogen een steekje uitdelen) en haar omgeving tegemoet te komen. Dus waar honing over is neem ik dat inderdaad van de bijen af en waar bijna geen honing in de bijenwoning zit laat ik het lekker zitten. Die honing lever ikweer aan klanten die op de fiets langskomen of aan restaurants vlakbij. Kost een stuk minder energie dan menig andere zoetstof. En pure pollen, die neem ik helemaal niet van de bijen af. Ik raad mensen ook af omdat te eten want daar is eigelijk nooit een overschot in een bijenvolk van en is essentiëel voor de vitaliteit van de bijen. In honing zitten genoeg minimale hoeveelheden voor de mens
Trouwens een bijenvolk is waarschijnlijk een stuk inteligenter dan wij mensen. Eigenlijk in alles: communicatie, samenwerken, inspelen op bijzondere situaties noem maar op. Evolutionair was de honingbij 25 miljoen jaar geleden al verder dan de mens die toen nog uit de bomen kwam vallen.
Bedelverhalen
Ik geloof dan ook niet in de bedelverhalen van grote natuurorganisaties waarbij economische waarde voorop wordt gezet en dat het slecht met de honingbijen gaat. Het gaat slecht met de mensen, de landbouw( systemische en andere bestrijdingsmiddelen, kunstmest) en landrechten in verwegistan. De alles verzwelgende grootschaligheid van ons neoliberaal voortschrijdend kolonialisme is een gegeven waar ik trouwens niet bang voor ben. Gewoon de fundamenten blootlegen, zoals bijvoorbeld Illich en Gorz dat ook al in de vorige eeuw deden. Het hoeft allemaal niet in een mensenleven te worden geklaard.Gestaag doorwerken net als de bijen.
Suikersiroop
Dat glucose-fructose verhaal klopt trouwen niet helemaal, in ieder geval niet voor de ecologisch werkende imker. Als een volk door wat voor omstandigheden dan ook krap in zijn voorraad komt te zitten wordt deze soms bijgevoerd met de genoemde siroop maar ook vaak met restproduct van het honingslingeren(zegelhoning). Dat is niet om de harde werksters, het is een vrouwenstaat, hyperactief te maken, maar om ze in ons klimaat de winter te laten overleven. Maar ja, er zullen best ergens weer vanuit economische motieven uitwassen zijn.
Eigenlijk geld bij de uitwassen en incidenten altijd dat wij door de staat als geschikte economische groeiboulimiaconsument worden klaargestoomd. Dat is ook de reden dat ik mijn goede comfortabele baan bij de overheid heb opgezegd en ben gaan doen waar mijn bestemming ligt. Dus een stuk minder verdienen maar meer beleving en geluk. Dat begint al bij de geboorte. Ik ga dan ook niet meer op elk incident in tenzij deze de fundamenten blootlegd. Ik heb een hekel aan dogma's en oneliners. Alles wat met vrijdenken en ecologische groei te maken heeft daar ga ik voor. Maak veel fouten nog maar dat hoort erbij. Anders leer ik ook niets. Samenwerken met de bijen, anarchisten, boedhisten, antroposofen, sjamanisten ik ken geen grenzen en vakjes (tussen levensovertuigingen)meer.Het is gewoon fijn om erg praktisch bezig te zijn, de theorie daaraan te toetsen en niet te geloven in wat er op vluchtige artikeltjes op internet staat of erger, wat de massamedia, multinationals, banken, politiek ons doen willen laten geloven.
Kijk maar even op mijn website www.dekleinesalamander.com. Genoeg kritische krakende kranteartikelen. Ik doe dit allemaal niet anoniem omdat ik angst en haat geen stem wil geven. Ook niet bij mijzelf. Ben ook niet bang voor de Staat( MR en consorten). Het gaat ook niet om gelijk hebben of gelijk krijgen maar om volledig op je gevoel en helder denken te durven vertrouwen: Bevrijding van binnen naar buiten zonder grenzen of afbakening
Verder nn gewoon veganist blijven. Blijft goed voor de AARDE natuurlijk.
Vriendelijke groet,
De Kleine Salamander- Sjoerd