Hier kun je discussieren over Bestel ondermijnt de leefbaarheid van onze planeet..
De vraag of er vrijelijk de draak gestoken mag worden met religieuze symbolen, of dat het recht gelovigen daaromtrent dient te beschermen, roept de vraag op naar de heiligheid van het vrije woord versus de heiligheid van een godsdienstige overtuiging.
Voor mij staat het woordje heilig voor een boven elke kritiek verheven (want ongrijpbaar!) gevoel, waar van oudsher een ieder mee behept is. Een universeel zeker weten, dat zich desondanks niet in een plaats- en tijdgebonden religieus, ideologisch en financieel-economisch jasje laat steken en zich ook niet leent voor juridisering.
Zolang die (gods-)onmogelijkheid niet onderkent wordt door het bevoegd gezag, blijft vrijheid een idee-fixe en zullen wij – als mensheid – de gevangene blijven van een beleid, waarvan de voortgang ten koste gaat van het ultiem heilige: “De leefbaarheid van onze planeet”. Los van welke levens- en wereldbeschouwelijke overtuiging dan ook moeten wij ons in die leefbaarheid echt kunnen vinden en tot eenheid van beleid kunnen komen.
Dat grensoverschrijdende gemeenschappelijke doel zal echter nooit gehaald worden door elkaar publiekelijk de les te lezen op het religieuze, ideologische en financieel-economische vlak. Helaas zitten die lessen in ons publieke bestel ingebakken, waardoor dagelijks het kind (het VN- of vredesideaal) met het (Haagsche) badwater wordt weggespoeld. Met het nodige inzicht en vertrouwen in de haalbaarheid van het mensenrechten-ideaal, de rechtvaardige mondiale samenleving of democratie in optima forma onder VN-vlag, moeten we met elkaar in staat zijn die kraan dicht te draaien. Niet alleen in onze eigen belang, maar bovenal in dat van onze eerste zorg: “Ons nageslacht”.
Voor het bewerkstelligen van die diepingrijpende en verstrekkende (vredes-)operatie lijkt mij hier voor de media een uitgelezen taak weggelegd.
jammer
Ik denk dat ik maar op hou om je bijdrages op indymedia te lezen, Wouter. Jammer.
Je bent al verschillende keren - niet alleen door mij - vriendelijk uitgenodigd om je opiniestukjes wat meer uit te werken, in plaats van één of ander kort statement te dumpen, maar je blijft je beperken tot een aan elkaar gerijgd dingetje van losse, vage one-liners.
En in vrijwel al je opiniestukjes zie je rollen weggelegd voor de politiek, de media, de VN en weet ik wat allemaal nog meer voor organisatieverbanden uit het establishment, die al decennia lang bewijzen dat ze toch echt niet tegen hun eigen belang in dingen gaan veranderen. Dus niet alleen vind ik je stukjes niet tot nauwelijks onderbouwd, maar de 'alternatieven' of 'oplossingen' die je presenteert, daar heb ik ook niks mee.
Nogmaals, jammer. Van jouw tijd, van de mijne, van de ruimte op indymedia die zich toch echt leent voor beter denkwerk.
Vrije woord versus geloof.
Het ultiem heilige.
Dank voor je reactie Dhjana. In je typering van mijn opiniestukje als korte statements, waarin ik rollen zie weggelegd voor allerlei organisatieverbanden, kan ik mij goed vinden. Ben het met je eens dat het establishment via die opiniërende weg moeilijk tot verandering te bewegen is. Dat neemt niet weg dat ik ervan overtuigd ben dat die geweldloze weg de enige juiste is en op zeker moment doel zal treffen. Daarvoor is wel nodig om een begrip als religie vanuit het eng kerkelijke in een breed maatschappelijk vlak te trekken. Wat dat betreft is het volgens mij hoog tijd de gebruikelijke definitie van “religie”, het geloof in een opperwezen en het daarbij horende ceremonieel, bij de tijd te brengen door het in alle openheid ter discussie te stellen. Ons mediatijdperk biedt daartoe alle mogelijkheid. Door die te benutten zal het ultiem heilige, de leefbaarheid van onze planeet, in zicht kunnen(!) komen. Daarmee bedoel ik het ware of mondiale “algemeen belang”, dat nu met de dag meer in rook opgaat. Zowel letterlijk, door allerlei door godsdienstige motieven ingegeven oorlogsgeweld, als figuurlijk, door het tweedracht zaaiende partijpolitieke bestel dat door het bijziende bevoegde gezag (dat wijzelf in het zadel hebben geholpen) heilig is verklaard en daardoor ten onrechte buiten de discussie wordt gehouden.