In de afgelopen weken en ruim daarvoor is er veelvuldig actie gevoerd tegen oorlogsbedrijven, oliebedrijven en regeringen in verband met de Irak-oorlog.
Vredesactiviste op donderdag 17 april vrijgekomen
Barbara, de ontwapeningsactiviste die op 9 februari communicatieschotels op vliegbasis Volkel onklaar maakte uit protest tegen oorlog, is weer op vrije benen [ 1 | 2 ] Op 20 maart was zij al vrijgelaten uit de voorlopige hechtenis. Het hof oordeelde dat ze ten onrechte in voorarrest zat en liet haar vrij. Ze zat nu tot nu 17 april vast wegens veroordelingen van andere acties
[tv-beelden | steungroep].
Succesvolle blokkade oorlogstransport
Onkruit-actievoerders hebben vrijdagnacht 12 april een goederentrein met legermaterieel tegengehouden bij Sevenum (Limburg). De actievoerders ketenden zich aan het spoor vast of stonden aan het spoor met spandoeken tegen de Irak-oorlog. De trein moest terugrijden richting Duitsland [verslag]. De arrestanten zijn in verzekering gesteld. Zondag was er een lawaaidemonstratie in Venlo [audio | verslag]
Zeven van Sevenum minstens vast tot 22 april
De rechtbank besloot dinsdagmiddag dat vijf Onkruit-activisten zeker nog zes dagen vast blijven zitten en twee actievoerders nog zeker tien dagen. De zeven van Sevenum worden vastgehouden op de beschuldiging van het in gevaar brengen van het treinverkeer terwijl zij vrijdagnacht de 12e een wapentransport succesvol stopten. Donderdag 17 april was er in België een treinblokkade.
solidariteit
Vrijdag 18 april is er in Venlo een lawaaidemonstratie voor de arrestanten. Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft in een brief aan de officier van justitie te Roermond laten weten, ernstig bezorgd te zijn over de verlenging van de hechtenis van de zeven actievoerders. De steungroep roept daarnaast op tot het sturen van kaartjes. Ook wordt er opgeroepen om de transporten zoveel mogelijk te hinderen. De oorlogstreinen rijden nog tot in het weekeinde elke nacht tussen Duitsland en de haven van Rotterdam, over Venlo én Arnhem. Vrijlating Sevenum-zeven
Alle actievoerders die uit protest tegen oorlog en bezetting in Irak, een wapentransport tegenhielden op vrijdagnacht 12 april, zijn vrij. Drie van de zeven werden zondag 20 mei al vrijgelaten, eerder dan verwacht. De overige vijf maandagochtend. Vrijgelaten actievoerders hebben hier erover geschreven.
Diverse betogingen zaterdag 12 april
Zaterdag werd er in Rotterdam betoogt tegen de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. Door sprekers werd benadrukt dat de oorlog nu overgaat in bezetting. De demonstratie eindigde op Plein 1940 [ english report | foto's | oproep ]. In Amsterdam was er een kranslegging bij het VS-consulaat en een poging tot een menselijke omcirkeling ervan. Daarna trokken de betogers naar het Oosterpark waar een manifestatie was met sprekers en muziek [ foto's | oproep | audio ] In Heerlen was er zaterdag actie bij een Esso-pompstation en in Amersfoort was er een algemene vredesdemonstratie. In Nijmegen was er straattheater en in Terneuzen een stille tocht [ overzicht ]. Zaterdag 12 april werd en wordt er wereldwijd gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak.
oorlogstransporten door Nederland
De VS zijn opnieuw via Nederlandse sporen en wateren, wapens naar het Midden-Oosten aan het sturen [ 1 | 2 | 3 | 4 ]. Volgens de actievoerders van Onkruit zijn de VS bezig hun gehele eerste pantserdivisie vanuit Hanau (Duitsland) naar Irak te verplaatsen. Hiervoor wordt de divisie eerst over het spoor naar de overslaghaven van Europe Container Terminals in Rotterdam gebracht. Vervolgens zal de divisie per schip naar Irak worden gebracht, "om daar de nodige burgers af te slachten en Amerika?s olievoorraad door middel van een militaire bezetting veilig te stellen." Nederlandse gemeenten langs de route worden door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' opgeroepen tegen de transporten in verweer te komen. Het eerste transportschip voor de Golf zou vrijdag 11 april gearriveerd zijn.
Sinds maandachtochtend 7 april is een flink stuk van het Museumplein in Amsterdam volgezet met kleine witte kruizen. Het gaat om het deel vlak naast het Amerikaanse consulaat dat met containers beschermd moet worden tegen de echte wereld [Kerkhof op het Museumplein].
Wekelijkse betogingen tegen de oorlog
Na onder meer 3 april zag Groningen donderdag 10 april een vierde demonstratie tegen de oorlog in drie weken tijd. Er was o.a. een collage gemaakt van politiek getinte cartoons samen met foto?s van de verwoestingen die de Amerikaanse bommen aan de Irakese infrastructuur aangericht hebben. In Tilburg was er een fakkeloptocht. In veel meer steden, zoals Nijmegen en Arnhem zijn al een lange tijd wekelijkse demonstraties en betogingen [actie-agenda]. Er zijn landelijk zo'n 34 lokale anti-oorlogsplatforms.
Demonstraties tegen oorlog gaan door
Op 3 april was er in Groningen een demonstratie tegen de oorlog. Het was de derde demonstratie in twee weken, maar de woede over de voortslepende oorlog was er niet minder om. Zo?n drie- tot vijfhonderd mensen deden mee. De demonstratie ging gepaard met toespraken, toneel en vlagverbranding op het bordes van het Gemeentehuis. In veel steden, zoals Nijmegen en Arnhem zijn al geruime tijd wekelijkse demonstraties [actie-agenda]. Er zijn landelijk zo'n 34 lokale anti-oorlogsplatforms.
'Zwaargewond' niet in woordenboek politie
Tijdens de vergadering van een commissie van de Amsterdamse gemeenteraad op 3 april verklaarde de burgemeester zich tevreden met het roekeloze politiegeweld na de massale vredesbetoging van 22 maart. Hij vond dat bij een demonstratie van 100.000 mensen soms onverwachte dingen kunnen gebeuren en dat er niet zoveel aan de hand was. Ook hoofdcommissaris Kuypers was vol lof voor zijn collega's en gaf aan dat met hun aanpak veel ergere dingen zijn voorkomen. Zij ontkenden gehoord te hebben van zwaargewonde demonstranten [ aankondiging | verslag ]. Over de demonstratie zijn talloze verslagen binnengekomen [ tijdlijn | foto's | postings ].
Vredesactivist vast sinds 22/3
De laatste arrestant (NN02) van de vredesdemonstratie van 22 maart, moet van de rechter tot maandag 7 april vastzitten. Donderdagochtend was de strafzaak tegen twee arrestanten van de vredesdemonstratie. Beide verdachten waren anoniem gedagvaard. NN02 zit al sinds de demonstratie in voorarrest. De zaak is aangehouden tot 13 mei 2003 voor getuigenoproepen en nog aan te voeren bewijsmateriaal zoals videos [ verslag ]. Zaterdag 29 maart was er voor de arrestant een solidariteitsdemonstratie bij de gevangenis van Alkmaar [ verslag | aankondiging ].
Actie: Geen oorlog voor Esso
"Heb vrede zonder Esso" heeft op 2 april van 17 tot 18 uur een Esso-benzinestation in Amstelveen geblokkeerd. Stalen driepoten met daarin olievaten en de tekst 'boycot E$$o, no war' blokkeerden de inrit naar het pompstation. De pompen werden met afzetlint ingepakt en twee spandoeken werden uitgerold met de teksten: 'Boor E$$o de grond in? en 'SOS Geen oorlog voor E$$o'. Behalve in Amsterdam waren er ook acties in Nijmegen en Leiden [verslag en foto's Amsterdam | aankondiging].
Bedrijven met bloed besmeurd
In de nacht van maandag 31/3 op dinsdag 1/4 hebben actievoerders op gepaste wijze in Utrecht actiegevoerd tegen de 'nieuwe oorlog'. Zij hebben bij diverse bedrijven die symbool staan voor de politieke en militaire steun aan de oorlog in Irak of hiervan profiteren, de ramen en buitenmuren besmeurd met "bloed" [verslag].
Actie tegen Rotterdams oorlogsbedrijf
Dinsdag 1 april heeft de Aktiegroep Tegen Militaire Transporten het maritieme vervoersbedrijf Nile Dutch Africa Line (NDS) in Rotterdam bezocht. Voor de deur werd het spandoek "War criminals at work" ontrold [foto's en verslag | persbericht]. Dit bedrijf verzorgt de komende maanden Amerikaanse militaire transporten richting het Golfgebied. De actiegroep sprak het personeel erop aan dat de NDS geld verdient aan de oorlog in Irak. Van Genderen, een directeur van het bedrijf, verklaarde geen ethische afwegingen te maken bij het sluiten van contracten, maar dat NDS alleen denkt aan het (financiële) belang van het bedrijf.
Bush gearresteerd
Uit bronnen had Onkruit vergaat niet! "vernomen dat Bush maandag in Amsterdam zal zijn, om met zijn Nederlandse handlangers te praten". De actiegroep is daarom overgegaan tot arrestatie op maandag 31 maart [foto's | verslag | aankondiging]. Het Bush-bevrijdingsleger (met blauwe pakken en witte helmen) had de aankondiging waarschijnlijk ook gelezen, want zij was ook aanwezig en ging over tot een mislukte bevrijdingsactie. Op 19 maart werd een stand-in van Bush, die het zelf te druk had met oorlog voeren, gearresteerd.
Rechter verwerpt eis inwoners Irak
De eis om elke Nederlandse steun aan de agressie tegen Irak te stoppen, is maandag door de president van de rechtbank in Den Haag verworpen. Het kort geding tegen de Staat was aangespannen door zeventien inwoners van een aantal steden in Irak, voornamelijk Bagdad en diende maandag 21 maart. De burgers ondervinden dagelijks de ernstige gevolgen van het Amerikaans/Britse geweld. Op 28 februari j.l. wees de rechter in een eerdere rechtszaak de eis af, omdat een oorlog wellicht nog viel te voorkomen. Zo snel mogelijk zal nu ook aangifte worden gedaan tegen Blair bij het nternationale Strafhof en wordt het Nederlands Openbaar Ministerie verzocht een strafrechtelijk onderzoek tegen hem te starten, alsmede tegen Bush wegens internationaal terrorisme [organisatie | lees ook: Oorlog Irak bezorgt Strafhof overuren].
Burgerinspecteurs Volkel opgepakt | Laatste inspecteurs Volkel vrij
Zondag de 30e zijn er bij vliegbasis Volkel rond de zestig burgerinspecteurs opgepakt [foto's | verslag | english]. Bij de poort vond vooraf aan de inspectie een vredeswake plaats. Daarna was er een 'die in' om de gevolgen van oorlog te symboliseren. Voor extra effect werd een oranje rookbommetje afgestoken. De 'stillen' van de politie traden meteen gewelddadig op. Zij stortten zich met drie man op de demonstrant en meteen kwamen er vier agenten te paard door de menigte gestormd. Vervolgens wilden de inspecteurs de basis opgaan. De meesten van hen zijn gearresteerd, net als vijf journalisten. Vier arrestanten zijn tot aan woensdagochtend 2 april vastgehouden.
Mishandelingen door politie
Alle arrestanten werden naar een loods op het terrein van de luchtmachtbasis gebracht, waar ze in getimmerde compartimenten werden vastgehouden en een voor een werden voorgeleid. In deze containers en tijdens de pogingen tot burgerinspectie, en net als 22 maart tijdens de vredesdemonstratie, heeft de politie excessief geweld gebruikt. Nojusticenopeace heeft een lijstje: "Politie die vanaf het paard iemand aan de jas meeslepen waardoor ademnood ontstaat en de arrestant vlakbij de trappelende paardevoeten hangt. Mensen zijn in het gezicht geslagen, in de keel geknepen en aan de haren getrokken. Er zijn mensen gewond door de manier waarop ze uit de groep zijn gehaald in de "hokken". Er zijn handboeien gebruikt die zeer gevaarlijk zijn, de zogenaamde wegwerphandboeien die strakker trekken als je je handen even beweegt en dan dus je circulatie volledig afknijpen. Er zijn verzoeken genegeerd om handboeien wat losser te doen, met als gevolg ernstige wonden aan polsen en circulatieproblemen." De getuige roept op om tot een gezamenlijke lijst van wandaden te komen, en deze aan Amnesty International te sturen.
Ruim duizend scholieren staken in Nijmegen
Vrijdag 28 maart was er in Nijmegen een scholierenstaking, uitgeroepen door het Nijmeegs Platform, waaraan ruim duizend scholieren en minstens tien onderwijsinstellingen in Nijmegen en omgeving meededen. [verslag en foto's]. Veel groepjes hadden samen spandoeken en bordjes gemaakt die werden meegedragen. Er waren beschilderde gezichten, er werd gejongleerd, getrommeld, geschreeuwd en gefloten.
Rechszaak tegen vredesactiviste
Vrijdag om half twaalf begon in Den Bosch het proces tegen Barbara Smedema. Op 9 februari sloeg zij uit protest met de naderende oorlog in Irak met een voorhamer drie Amerikaanse communicatieschotels kapot. Zo'n vijftig sympathisanten waren bij de rechtszaak en hoorden dat Barabara ook van andere zaken beschuldigd werd, zoals geweld tegen een politie-agent. De zaak waar het eigenlijk om ging - de anti-militaristische actie van 9 februari op Volkel - is niet eens aan de orde geweest [verslag].
Roekeloos politiegeweld na massale vredesbetoging
Zaterdag 22 maart werden er 48 vredesmanifestanten gearresteerd door de politie, daarvan zitten er nog twee vast. Zaterdag 29 maart was er een solidariteitsdemonstratie bij de gevangenis van Alkmaar. Donderdag 3 april wordt in een commissie van de Amsterdamse gemeenteraad gepraat over het geweld van de politie. Iedereen kan daar 3 minuten inspreektijd krijgen. Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' zoekt getuigen van de gebeurtenissen van de vredesdemonstratie. [overzicht demonstratie | foto's].
Nieuwe poging tot arrestatie Bush
Uit bronnen heeft Onkruit vergaat niet! "vernomen dat Bush maandag in Amsterdam zal zijn, om met zijn Nederlandse handlangers te praten". De actiegroep gaat daarom over tot een poging hem op maandag 31 maart te arresteren. Op 19 maart werd een stand-in van Bush, die het zelf te druk had met oorlog voeren, gearresteerd.
Roekeloos politiegeweld na massale vredesbetoging
Zaterdag 22 maart werden er 48 vredesmanifestanten gearresteerd door de politie, daarvan zitten er nog twee vast. Zaterdag 29 maart was er een solidariteitsdemonstratie bij de gevangenis van Alkmaar.
De Amsterdamse Burgemeester heeft woensdag een onderzoek beloofd naar het politieoptreden op het Museumplein na afloop van de vredesdemonstratie zaterdag. Donderdag 3 april wordt in een commissie verder gepraat. Iedereen kan daar 3 minuten inspreektijd krijgen. Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' zoekt getuigen van de gebeurtenissen van de vredesdemonstratie. [programma]
Het platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft later op de dag haar tellingen bijgesteld van 120.000 naar 100.000 betogers. Dat is zelfs meer dan de enorme demonstratie op 15 februari. "De omvang van de demonstratie maakt duidelijk dat ondanks het feit dat de oorlog van start is gegaan, de oppositie tegen de Amerikaanse oorlogspolitiek in Nederland toeneemt", schrijft het platform in een persbericht. Zo goed als na afloop van het officiële programma, ontstonden er harde conflicten tussen politie en demonstranten toen de politie zich roekeloos heeft gedragen. Er zijn 48 demonstranten gearresteerd tijdens de demonstratie waarvan er zondag nog zes vastzaten. Deze zijn maandag voorgeleid en vier zijn heengezonden met een dagvaaring. Op dinsdag zitten er dus nog twee vast.
Zaterdag betoogden tussen de 75.000 en 120.000 mensen in Amsterdam tegen een oorlog in Irak. Via onder meer berichtgeving van Vrije Radio voor Vrede, dat tijdens de demonstratie live in de lucht was, hield Indymedia een tijdlijn bij van de gebeurtenissen tijdens de betoging in Amsterdam. Verder zijn er diverse aanvullende verslagen van de demonstratie binnengekomen. Zie deze fotoverslagen, videoverslagen [1 | 2 | 3 | 4 (small), (high) ], beluister audioreports [1 | 2 | | 3] en lees de volgende verslagen: politie provoceert rel | Politiegeweld | Politie Amsterdam wil rellen nu!! | Vredes demonstratie loopt uit op onvrede | 100.000 Mensen vermist in Amsterdam!? | Big peace demonstration Amsterdam en Platform zoekt getuigen relletje.
Lees verder voor eerdere acties voor de oorlog uitbrak, en op het moment dat de oorlog uitbrak.
[ Wereldwijde protest tegen de oorlog | vredessite | info-warroom | wereldcrisis ]
24-uursvredeswake in Delft
Sinds 10 uur vrijdagochtend houdt het Delfts Comite tegen de Oorlog een 24-uurswake bij het standbeeld van Hugo de Groot. Hugo de Groot was geen principieel pacifist, maar "als iedereen een vrijbrief krijgt om oorlog te voeren, dan dreigt een oorlog van 'allen tegen allen'". Na de wake gaan zij naar de landelijke demonstratie in Amsterdam. [ foto's ]
Bloedbad in Den Haag [DagX+1]
Vrijdagochtend ontstond er een waar bloedbad op het terrein van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Een groep van vijf actievoerders wist zonder veel moeite de ?zware? beveiliging te omzeilen. Gekleed in witte pakken overgoten zij zich met (nep-)bloed. [actieverslag | foto's] In Vlaardingen was er een fantatieke en spontane demonstratie van scholieren [foto's en verslag]. In Wageningen liepen tijdens koopavond tweehonderd mensen in een Fakkeltocht tegen Oorlog en tegen Saddam. Bij de start werd betoogd dat Saddam weg moet vanwege zijn moorddadig regime en dat de massavernietigingswapens, als ze nog in Irak zijn, geen reden genoeg zijn voor oorlog [verslag en toespraken].
Wereldwijde betogingen
Terwijl vrijdag de bombardementen op Irak in volle hevigheid zijn losgebarsten, zijn wereldwijd ook de protesten op 'dagX+1' er niet minder op geworden, soms met fatale gevolgen. Zo werd in Yemen een 11-jarige demonstrant gedood tijdens hevige repressie tegen een anti-oologsbetoging. Er zijn vele andere slachtoffers. In Engeland werd een snelweg geblokeerd en in Oxford werden een Labour partij-kantoor en benzinestations bezet. In delen van Griekenland waren er stakingen. Nadat donderdag al honderduizend mensen de straat opgingen, stonden vrijdag tweehonderdduizend betogers buiten de Amerikaanse ambassade in Athene. In Duitsland waren er vrijdag talloze betogingen, onder meer in Berlijn, Keulen, Mannheim, Kiel en Aken. Ook in Italië zijn er doorlopend acties [english]. Kijk op indymedia.org of een van de andere Indymedia-sites in de linkerkolom voor verdere updates.
Vredesacties op 28 plaatsen na oorlogsstart [DagX]
Terwijl de oorlog elk moment lijkt te ontploffen, waren er donderdag in Nederland op meer dan 28 plaatsen vredesacties Het officiële begin van de oorlog was donderdagochtend. Er zijn verslagen van acties, betogingen of wakes in Nijmegen 1 | 2], Den Haag [1 | 2], Utrecht [filmpje], Amsterdam [1 | 2], Emmen, Groningen, Ljouwert en Leiden [1 | 2]. In Rotterdam was er een studenten- en scholierenstaking [verslagenpagina].
Ook elders in de wereld is er massaal geprotesteerd [overzicht 1 | 2]. In San Fransisco werd de hele stad platgelegd en in Engeland namen scholieren het voortouw in de protesten. In Neurenburg was er een scholierenstaking met tienduizend deelnemers. In Italië zijn er doorlopend directe acties [english].
[ Wereldwijde protest tegen de oorlog | vredessite | wereldcrisis ]
maandag 17/3
Zondagavond werd er op de Dam in Amsterdam, omringd door de ME, nog gebeden voor vrede, maar blijkbaar zonder succes. In een speech maandagnacht liet de president van de VS weten uiterlijk in de nacht van woensdag op donderdag de macht in Irak te willen hebben, op straffe van oorlog. Hoewel die oorlog wellicht miljoenen slachtoffers voortbrengt, steunt de Nederlandse staat de oorlog op Irak.
"Het is toch een dieptepunt voor de hele wereld, als de Amerikanen dwars door alles heen hun eigen gang gaan en de democratie aan hun laars lappen", verklaarde een woordvoerder van het Platform. "Een land dat het handvest van de VN schendt, zoals de VS nu doet, kan voorgedragen worden voor schorsing of uitsluiting", zei Paul de Waard, emeritus hoogleraar Volkenrecht en mede-ondertekenaar van de lijst bekende Nederlanders.
woensdag 19/3
Naast twee vredesactivisten werd woensdag in Den Haag ook oorlogsactivist Bush gearresteerd. De activisten wilden Bush wegens misdaden tegen de menselijkheid uitleveren aan het Internationaal Strafhof. Daarna wilden ze Den Haag meehelpen met het verhuizen van de VS-ambassade. De oorlog tegen Irak lijkt echter op elk moment in volle hevigheid uit te breken. De voormalig gedemilitariseerde zone in Zuid-Irak is inmiddels bevolkt door duizenden militairen uit de VS en het VK, en de bombardementen aldaar zijn verhevigd om de weg te ruimen voor een verdere invasie van Irak. Hier en daar wordt er ook al gebombardeerd. Op de gevel van Vrankrijk verscheen de muurschildering "The moment of truth is Moment of Genocide. How Long Will We Accept State Terrorism?".
donderdag 20/3
's Ochtendsvroeg, iets na 03:30 Nederlandse tijd (5:30 in Irak) gingen de luchtsirenes af in Baghdad. Er ging ook luchtafweergeschut af. De eerste bommen vielen vooral op een klein aantal doelen, vooral vergeleken met de werkelijke aanvallen die binnenkort zullen starten. Drie kwartier later verklaarde de Amerikaanse president Bush in een toespraak dat de eerste bommen gevallen waren.
Vredesacties op 28 plaatsen na oorlogsstart
Landelijk zijn er 24 lokale anti-oorlogscomit?'s en platforms. Zodra de oorlog doorbreekt, waren er allerlei noodplannen voor acties, waaronder ook in Amsterdam. De meeste acties waren om zeven uur 's avonds. Er was ook een oproep tot een scholieren- en studentenstaking [actietips].
Op meer dan 28 plaatsen werd aan de oproep gehoor gegeven tot vredesacties Er zijn verslagen van acties, betogingen of wakes in Nijmegen 1 | 2], Den Haag [1 | 2], Utrecht [filmpje], Amsterdam [1 | 2], Groningen, Ljouwert en Leiden [1 | 2]. In Rotterdam was er een studenten- en scholierenstaking [verslagenpagina].
Ook elders in de wereld is er massaal geprotesteerd [overzicht 1 | 2]. In San Fransisco werd de hele stad platgelegd en in Engeland namen scholieren het voortouw in de protesten. In Italie" zijn er doorlopend directe acties [english]. Indymedia Sydney meldt dat er vijf Australieers nog in Irak zijn als human shield. Daarnaast zijn er vredesactivisten van Voices in the Wilderness in Baghdad. Beide groepen sturen verslagen [1 | 2]. ]
Rechtszaak tegen Irak-oorlog
Maandagmiddag speelde in Den Haag de rechtszaak die zeventien Irakese burgers hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. De burgers wonen in een aantal steden, zoals Bagdad, die momenteel zwaar onder vuur liggen. Zij eisen dat Nederland de politieke steun aan het Amerikaanse geweld jegens hen onmiddellijk stopt. Op 28 februari wees de president van de rechtbank een vergelijkbare eis van de Irakese burgers met het argument dat de oorlog nog geen feit was. Maar de rechtbank "heeft zich volledig bevoegd verklaard om over de rechtmatigheid van de Nederlandse steun aan de komende oorlog tegen Irak te oordelen." [organisatie].
Amerikaanse veteranen roepen op tot een eind aan het bloedvergieten in Irak en vragen de militairen hun wapens neer te leggen. Filmmaker Michael Moore deed hetzelfde in zijn dankwoord na ontvangst van een Oscar-filmprijs.
Debat
Woensdag was er in Den Haag een debat en die dag konden mensen ook hun eventuele boosheid op de PvdA uiten [verslag debat]. Het Platform heeft ook gereageerd op het nieuwe standpunt van de PvdA. Dagelijks is er in De Balie ruimte om oorlogsbeelden te bekijken, te analyseren en te bespreken in de 'war room'. Dinsdagavond 1 april is er in Utrecht een COScafé over Irak, "Irak: meer dan oorlog".
Zondag was er een drukbezocht debat in Artis over de oorlog tegen Irak en solidariteit met Palestina. Beluister hier de inleidende speeches van een aantal sprekers, onder andere Gretta Duisenberg en Dyab Abou Jahjah. Maandag was er een debat in Utrecht over de toekomst van Irak.
Opinie-artikelen
In het artikel Mars voor Democratie: Naar Amsterdam voor recht en democratie, dat vrijdag in diverse regionale kranten verschijnt, laat Pax Christi weten waarom het oproept om te demonstreren. Daarnaast zijn er ook achtergrondartikelen op Indymedia van Eurodusnie, Ed Hollants [Oorlog en vrede: een opinie artikel ] en Wilbert van der Zeijden (TNI) [Voorwaarden voor oorlog].
Aangekondigde acties
landelijke demonstratie
Het 'platform tegen de nieuwe oorlog' organiseert zaterdag 22 maart een demonstratie in Amsterdam. [english | noodverordening]. Om 1 uur wordt er op de Dam verzameld, waarna de tocht om half twee naar het Museumplein gaat. Daar is een manifestatie met bands en sprekers. Er gaan bussen vanuit diverse steden in Nederland. Het platform verklaarde tijdens een persconferentie minstens vijftigduizend deelnemers te verwachten.
Er is ook een lijst van bekende Nederlanders die oproepen tot de demonstratie. Naast de ruim tweehonderd organisaties die zich bij het platform hebben gevoegd, zijn ook de Raad van Kerken, de AEL, FNV en Abvakabo tegen oorlog in Irak. De meesten steunen ook de demonstratie. De groep Artsen voor Vrede uit ernstige bezorgdheid over de medische en humanitaire gevolgen van de voorgenomen oorlog tegen Irak.
"Vanaf nu zal de Amerikaanse regering bepalen waar en wanneer een oorlog begint, zonder zelfs de pretentie op te houden van het handhaven van een internationale rechtsorde'', reageert het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op het begin van de oorlog. Het platform, dat dringend geld nodig heeft, hoopt "dat Bos en de PvdA-leiding het anti-oorlogsprotest zaterdag op de demonstratie zullen ondersteunen" [reacties | meer info].
wekelijkse demonstraties
In Arnhem, Eindhoven, Deventer, Nijmegen, Enschede en Beverwijk zijn er wekelijks demonstraties en fakkeloptochten. Op vrijdag 21 maart is er in Leiderdorp een fakkelwake en demonstratie.
acties na officiele uitbraak oorlog
Landelijk zijn er 24 lokale anti-oorlogscomité's en platforms. Zodra de oorlog doorbreekt, zijn er allerlei noodplannen voor acties, waaronder ook in Amsterdam. De meeste acties zullen de volgende dag na de officele uitbraak van de oorlog plaatshebben, om zeven uur 's avonds. Er is ook een oproep tot een scholieren- en studentenstaking [actietips].
Acties van voor maandag 11/3
burgerinspecties
Zes burgerinspekteurs van Vredesplatform Amersfoort hebben vrijdag 14 maart ongestoord een inspectie gehouden op vliegbasis Soesterberg. Nadat zij over het hek waren geklommen, hebben ze ruim een half uur over het terrein gewandeld en diverse loodsen van binnen bekeken. Ook zijn er bijna dagelijks demonstraties bij de VS-ambassade in Den Haag, waar activisten regelmatig geïntimideerd worden.
kraakactie
Zestien maart was er in Amsterdam een pand gekraakt op het Museumplein, vlak bij het consulaat van de VS. Vanwege de oorlog en angst voor acties bij het consulaat werd dit pand direct ontruimd door de Militaire Eenheid.
Zie eerdere overzichtsartikelen van Indymedia NL
Acties tegen oorlog in Irak breiden uit (06/01/2003)
Acties tegen oorlog in Irak zetten door (23/01/2003)
Wereldwijd protest tegen oorlog in Irak | 17,5+ miljoen mensen (20/02/2003)
Amsterdam: Enorm protest tegen oorlog in Irak: tussen 80.000 en 100.000 mensen (20/02/2003)
Actiedag tegen Nederlandse deelname oorlog tegen Irak (27/02/2003)