Voor de landelijke actiedag tegen de wapentransporten, een week na wereldwijde protesten tegen de oorlog tegen Irak, waren meer dan twintig acties aangekondigd. Er zijn verslagen van acties in Den Haag, Schiphol [foto's], Nijmegen, Groningen, Rotterdam en Cappele aan den IJsel [1 | 2 | foto's]. Aankomend weekendis er een "stop de treinen" actie in België. In Italië, waar de grootste Italiaanse havenvakbond het transport van oorlogsmaterieel boycot, houden activisten sinds vrijdag bijna dagelijks een trein tegen. [Overzicht EN: 1 | 2 en video's | overzicht NL]
In Nijmegen is er wekelijks een demonstratie. Op 15 maart is er een demonstratie in Muenster en acties op Schiphol. Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog organiseert op 22 maart in Amsterdam opnieuw een landelijke demonstratie tegen de oorlog in Irak.
[treinspotting | wereldcrisis | vredessite | live radio | wereldwijd overzicht 1 | 2]
met 'lock-on' aan hek
Twee dagen na massale protesten in Amsterdam en wereldwijd, dendert het oorlogstuig over Nederlandse sporen en vliegvelden. De Amerikaanse militairen deden dit verzoek, nadat Oostenrijk weigerde. In Den Haag was er een ludieke actie waarbij Bush de Tweede Kamer en de regering bedankte voor de Nederlandse steun aan de oorlog. Tot grote hilariteit van de meeste voorbijgangers roemde 'Bush' met ronkende stem de Nederlandse opstelling tegenover oorlog in Irak: "Thank you Holland for supporting this war, thank you for supporting our industry".
Volgens het Platform tegen de 'nieuwe oorlog' is de Nederlandse medewerking aan de Amerikaanse militaire transporten niet gebaseerd op verdragen en zijn zij duidelijke voorbereidingen voor een oorlog tegen Irak. Zij riep daarom op tot geweldloze directe actie.
In Capelle aan den IJssel gaven activisten van de Aktiegroep Tegen Militaire Transporten gehoor aan de oproep door zich vast te ketenen bij de ingang van het militaire commandocentrum MTMC van de VS. Vele werknemers, die nu niet naar binnen konden, stonden op straat "een beetje suf te wezen" [foto's] "Met deze actie, op dezelfde dag als de februari-staking uit 1941, protesteren de actievoerders tegen het militaire geweld waarmee de golf-regio nu opnieuw bedreigd wordt", meldt het persbericht.
Op luchthaven Schiphol was er een succesvolle vredesoefening. Bij de KLM-balies is geoefend voor een zitblokkade en buiten is de toegang naar de luchthavenplatforms waar vliegtuigen staan, bestormd. Als Schiphol de oorlog blijft steunen, "komen we 15 maart terug". [foto's]
In Nijmegen inspecteerden 25 actievoerders de Waal, die gebruikt wordt voor het vervoer van militair materieel vanuit Duitsland naar de haven van Rotterdam. Daarvandaan wordt het materiaal doorgestuurd naar de Golfregio. Het langskomende verkeer werd hierop gewezen door spandoeken met teksten als "Niet door mijn stad" en "Alweer een brug te ver?". Wapeninspecteur Piet Pleur rapporteert over de inspecties op de wekelijkse demonstratie donderdag in Nijmegen.
Ook in Groningen kwamen mensen bijeen om hun ongenoegen te uiten over transporten van wapentuig over Nederlands grondgebied. Bij het NS-station verzamelden zich ongeveer 300 mensen met spandoeken, borden en fakkels. "Want ook in de Eemshaven is alles al gereed gebracht voor mogelijke wapentransporten in de provincie Groningen".
In Rotterdam-Zuid werd er gedemonstreerd tegen "de geplande massamoord en roofoorlog in Irak". De demonstratie was gericht op het mobiliseren van de haven/spoorwegarbeiders in de havens van Rotterdam. Achter het spandoek met de leuzen "Boycot de wapentransporten" en "Arbeiders staking tegen oorlog", liep een 50-tal Nederlanders, Turken en Marokkanen richting de Waalhaven om "in plaats van de Februari staking op een passieve manier" te herdenken, "een eerste stap te zetten om dat principe van arbeiderssolidariteit met onderdrukten in de praktijk uit te voeren."
Eerder waren er ook acties [1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6]. Terwijl vakbond FNV geen mening heeft en de NS moeite doet om zich te distantieren, was er woendag al de eerste schildering gespot bij goederenvervoerder Railion. Ook is er hevig gestoepkrijt en waren er picketlijns. Donderdagavond is er nog een demonstratie in Roermond en in Arnhem. Op donderdag ochtend blokkeert de Rainbow Warrior (Greenpeace) het eerste schip met Amerikaans oorlogsmaterieel dat vanuit de Rotterdamse haven naar de Golf wil varen.
De zondag voor de actiedag kon men bij de activistenschool leren actievoeren tegen oorlog.
Naast Nederland, zijn er ook acties tegen transporten in België. Activisten daar hebben soldaten "voor even hebben doen bibberen" en zelfs een trein tot stilstand gebracht. In het aankomend weekend is er een spoorwegbezettingsactie. In Italië, waar de grootste Italiaanse havenvakbond het transport van oorlogsmaterieel boycot, houden activisten sinds vrijdag bijna dagelijks een trein tegen.