In wat enkelen "de grootste wereldwijde betoging ooit" noemen, demonstreerden zaterdag 15 februari in meer dan zeshonderd steden miljoenen mensen tegen de oorlog in Irak [overzichtskaart | global roundup]. De eerste voorzichtige schattingen hadden het over minstens elf miljoen mensen verspreid over honderd getelde steden van Antartica, Oceanië, West-Europa [1, 2, amsterdam], Oost-Europa, tot aan 1,343,592 mensen op het Noord-Amerikaanse continent en meer dan honderdduizend betogers in Zuid-Amerika. Volgens tellingen op indymedia.be hebben 17,5 miljoen mensen geprotesteerd wereldwijd. Kijk voor een volledig overzicht op indymedia.org, de overzichtspagina van indymedia.be of dit overzicht van Indymedia NL. [foto's wereldwijd 1, 2, 3 | video's 1, 2, 3]
In de Australische stad Melbourne hebben tegen de 200.000 mensen vrijdag de aftrap gehouden van de actiedag, met de grootste vredesdemonstratie in Australië sinds de Vietnam-oorlog [overzicht]. Dat record werd zondag alweer verbroken toen opnieuw velen de Australische straten opgingen. In Sydney betoogden 250.000 mensen tegen de buitenlandse politiek van Australië en de VS. Maar ook in andere steden werd geprotesteerd, waarmee in heel Australië bijna vijf procent van de bevolking de straat op ging. Ook elders in Oceanië waren er demonstraties, waaronder in achttien steden in Nieuw-Zeeland, diverse gebieden in Zuidoost Azië en in Pearl Harbor op Hawaii. In Brussel en amsterdam waren er tegen de honderdduizend op de been [video] en in Berlijn maar liefst een half miljoen. In Rome liepen er zelfs twee miljoen demonstranten. Londen was onvoorstelbaar met anderhalf miljoen mensen [video: 1 | 2]. Ierland zag ook een historisch protest met in totaal meer dan 150.000 mensen die in diverse steden, waaronder Dublin en Belfast, de straat op zijn gegaan [video 1 | 2].
Donderdag hield negentig procent van de Spaanse studenten al een staking en waren er diverse betogingen. Zaterdag zagen de Spaanse steden Barcelona [video 1 | 2] en Madrid ieder een miljoen betogers. Volgens tellingen gingen er in Spanje vijf miljoen mensen de straat op. In Athene betoogden er ruim tweehonderdduizend. Tijdens de demonstratie waren er acties bij de Amerikaanse ambassade en het hoofdkantoor van een media-bedrijf. De politie reageerde agressief en schoot met traangas, waarvan de hele demonstratie veel last had, en arrresteerde 24 mensen [video]. In Oost-Europa gingen in diverse steden ook mensen de straat op.
Op het Noord-Amerikaanse continent gingen 1,343,592 mensen de straat op. Van Mexico City,waar 50.000 mensen zich verzamelden tot Montreal, met 150.000. Veel aandacht ging naar New York City, waar meer dan een half miljoen mensen betoogden en de politiegeweld ook aanwezig was. San Francisco had zijn anti-oorlogsbetoging op zondag met 200.000 demonstranten. Ook in Los Angeles en Seattle waren er grote betogingen.
Meer dan honderdduizend mensen in Zuid-Amerika gingen de straat tijdens het wereldwijde vresesweekend. Terwijl mensen in Bolivia bezig waren met hun eigen strijd tegen de regering, gingen in Uruguay 50.000 mensen de straat op, in de steden Montevideo, Maldonado, Paysandu en Salto. In Sao Paulo Brazilie demonstreerden 50.000 mensen, terwijl in Rio de Janeiro, 15.000 de straat op gingen. In het zuiden van Argentinie, protesteerden 15.000 in de steden Buenos Aires, Santa Fe, Rosario, Cordoba, en Mar Del Plata. Drieduizend mensen hadden een actie in Santiago (Chili) en er waren nog meer acties in Quito (Ecuador) en Peru.
In Zuid-Afrika waren er protesten in Johannesburg (20000), Durban (3000) en Cape Town (10.000), na een week van anti-oorlogsacties door het hele land.
Kijk voor een volledig overzicht op indymedia.org of de overzichtspagina van indymedia.be.