Plaats een aanvulling

Actieverslag tegendemonstratie Fakkeltocht Utrecht 12-1-2022

Nieuws, gepost door: nn op 13/01/2022 01:08:50

Wanneer: 13/01/2022 - 20:47

Actieverslag tegendemonstratie Fakkeltocht Utrecht 12-1-2022

Afgelopen dinsdag 12 januari hebben 30 lokale en niet-lokale antifascisten de handen ineen geslagen tegen het gespuis van de NVU (Nederlandse Volks Unie), wat een fakkeltocht had aangekondigd tegen de coronamaatregelen.

Al snel werd duidelijk met wat voor tegenpartij we te maken hadden; er was een Prinsenvlag aanwezig, een vlag die vroeger is gebruikt door de NSB. Deze vlag werd gedragen door een bekende Voorposter genaamd Maarten van Geijn, woonachtig in Utrecht. Ook was Etienne van Basten aanwezig, de leider van de Germaanse Jeugd, de jeugdafdeling van de NVU. Yvette Evers (Voorpost) was er ook weer bij, samen met de ex-vriendin van Tinus Koops, Marjon, oprichter van Nederland in Opstand.

De antifascisten werden al snel gespot door de groep van 50 demonstranten. Er was een gesprek met iemand van het "verbindingsteam" van de politie Utrecht. Deze vertelde de antifascisten om geen geweld te gebruiken, wat ze ook als instructies aan de fakkeltocht hadden gegeven.

Na een vertraging van 20 minuten (ze zouden vertrekken om 19.00) ging de fakkeltocht van start. De antifascisten hadden als doel om de groep te blokkeren, zodat ze hun tocht niet konden lopen. Na nog geen minuut brak er een heftige confrontatie los; bekende extreemrechtse gingen in de aanval, sloegen de antifascisten op de frontlinie in het gezicht, ze spuugden, gooiden met voorwerpen, dreigde met hun fakkels en schreeuwden allerlei heftige beledigingen. De politie deed tot dan toe niks om deze extremisten te kalmeren of op afstand te houden.

Na zo'n 100 meter begon de politie in te slaan op de antifascisten. Dezelfde agent van het "verbindingsteam" die stond te knuffelen met corona-sceptici bij de coronademonstratie op 4 december in Utrecht, sloeg zonder waarschuwing in op een kleine, tengere antifascist. Deze antifascist kreeg te horen van de busbaan af te gaan, deed dit en kreeg vervolgens klappen van twee agenten. De fakkeltocht kon vrolijk verder lopen en werden niet staande gehouden ondanks het extreme geweld wat ze lieten zien.

De groep antifascisten werden naar het Janskerkhof gedreven, waar de mediawoordvoerder en de politiewoordvoerder belaagd werden door de agenten. De antifascisten riepen onverstoord anti-politie leuzen en antifascistische leuzen naar de groep fascisten die aan de overkant van de straat liepen. Na een tijd ingesloten te zijn geweest, werd de groep de straat Drift ingedreven, waar ze vervolgens werden ingesloten.

Daar werden ze anderhalf uur lang vastgehouden, zonder verdere informatie over wat er ging gebeuren. Nadat iedereen was gecheckt, werden ze na anderhalf uur later eindelijk vrij gelaten. De groep splitste zich op en verdween in de nacht.
Helaas zijn de antifascisten twee banners en een vlag armer, daar tegenover staat wel dat we een megafoon rijker zijn.

Het blijkt maar weer aan welke kant de politie staat. Ja, de tegendemonstratie was niet aangekondigd, maar het was duidelijk dat de fascisten in de fakkeltocht begonnen met geweld gebruiken. De agent van het verbindingsteam was waarschijnlijk vergeten dat hij in uniform was, vandaar dat hij zo insloeg op de demonstranten. Antifascisme is nu nog harder nodig dan ooit te voren, omdat het extreemrechtse geluid zich in allerlei hoeken wringt om zo zieltjes te winnen.

Wij geven ons niet over aan het geweld van de politie en hun fascistische vriendjes.
Wij blijven herhalen; Toen niet, Nu niet, Nooit meer fascisme! Heel Nederland haat extreemrechts! Extreemrechts is niet Utrechts!

Antifa Utrecht

Tags: antifascisme coronademonstratie nationalisme

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech