Plaats een aanvulling

Humanitair drama?: ontruiming Shell-gebouw Amsterdam

Nieuws, gepost door: nn op 27/01/2012 01:04:07

Wanneer: 27/01/2012 - 15:46

Vandaag is in Amsterdam-Noord het Shell-gebouw ontruimd. Na de kraak en het verlaten van het gebouw door zelfverklaarde Occupy-sympatisanten eind vorig jaar werd het gebouw door diverse mensen bewoond. Kleine en grote drama's laten zien dat het pand een plek was die even weinig contact had met kraakbeweging als met de maatschappij als geheel.

dakloos

Wat bij de ingebruikname tot onduidelijkheid leidde was de ontkenning van het woord kraken: de Occupy-sympatisanten noemden het liever bezetten. Er volgde een periode waarbij de oorspronkelijke bezetters afstand namen van het pand en er een andere groep in het pand bleek te zitten die ontkende dat het pand verlaten zou zijn.

Een tip van Pownews leidde tot arrestatie van professionele koperdieven die het pand stripten, geruchten van mensen van buitenaf die het pand gebruiken voor commercieele feesten, burgemeester Van der Laan spreekt van extreme hygienische toestanden. Iemand met steekwonden, een dode door een overdosis.

Toch een groep bewoners die bij genoeg was om een rechtzaak tegen de ontruiming aan te spannen - en verloor; de beelden van de ontruiming van vandaag tonen dan weer typische daklozen die de winterse kou onvluchten voor een nachtverblijf in het pand. Een groot pand waar niemand het overzicht heeft.

De vraag zoals: kunnen we wat leren van de media-hype? Ziet de driehoek dit als als een leuk oefenrondje om panden van de georganiseerde kraakbeweging ook zonder dat daarvoor instemming van de eigenaar nodig is te ontruimen? Is er van uit de kraakbeweging uberhaupt contact met de mensen van het Shell-gebouw, zodat van uit die hoek een reactie te verwachten is?

Wordt het verhaal van deze zwijgende bakstenen kolos ooit verteld?


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech