Plaats een aanvulling

Het daghet in het Zeeuwsche

Nieuws, gepost door: Louis van Overbeek op 12/01/2012 01:03:58

Wanneer: 12/01/2012 - 15:26

De Zeeuwse gemeente Terneuzen weigert het aangescherpte tewerkstellingsbeleid voor werklozen van staatssecretaris De Krom van ‘Sociale Zaken’ uit te voeren, dat het kenschetst als dwangarbeid.


De zogenaamde ‘tegenprestatie’ in de vorm van onbetaalde ongeschoolde arbeid die gemeenten sinds 1 januari van dit jaar van bijstandsgerechtigden mogen eisen in het kader van de aanscherping van de Wet Werk en Bijstand (WWB) is voor deze gemeenten geen verplichting die hun van regeringswege is opgelegd. De maatregel valt onder de gemeentelijke beleidsvrijheid en is voor de gemeenten dus facultatief. Hun ambtenaren hoeven dus niet eens ambtelijke ongehoorzaamheid aan de dag te leggen om bijstandsgerechtigde burgers daar niet mee te kwellen.

Niettemin werken veel gemeenten van harte mee aan deze maatregel van staatssecretaris De Krom (VVD), die gekarakteriseerd kan worden als erg populistisch van aard en vooral bedoeld om te scoren bij de zogenaamde ‘Hardwerkende Nederlander’ ('Henk & Ingrid'). Zo liet een gemeente als - nota bene - Arnhem, dat voor zijn gedwongen tewerkstellingsbeleid reeds door de rechter op zijn vingers is getikt in de zaak Bennie Beck, al ruim voor de jaarwisseling, toen het wetsvoorstel nog maar amper door de Eerste Kamer was en terwijl andere gemeenten klaagden over de veel te korte tijd die zij kregen voor de invoering van de nieuwe wet - weten helemaal klaar te zijn voor de implementatie van het nieuwe beleid en bereid te zijn dit nog verder aan te scherpen.

Een van de braafste jongetjes van de klas is ook de Gelderse gemeente Druten, dat, blijkens een bericht uit de Gelderlander van 15-12-2011, een uit tot deze vorm van arbeid gedwongen bestaand ‘zwerfvuilteam’ van bijstandsgerechtigden heeft, dat straten en plantsoenen schoonhoudt.

Toch schijnt er hier en daar ook een enkele gemeente te bestaan die principiële bezwaren heeft tegen het door De Krom ingevoerde beleid, dat immers strijdig is met tal van internationale verdragen die gedwongen arbeid verbieden.

Zo meldde de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) onlangs (9-1-2012) dat de gemeente Terneuzen “heeft besloten geen gebruik te maken van deze wet. De gemeente schaart de maatregel onder de noemer ‘dwangarbeid’ en voert aan dat veel van haar cliënten niet in staat zijn om te werken.”

De volgende dag kwam de PZC uitvoerig terug op het bericht en liet een hoge ambtenaar van de afdeling Sociale Zaken aan het woord: ‘“Vooralsnog gaan we geen dwangarbeid toepassen”, zegt Jeroen Becker. De Teamleider Werk en Inkomen noemt de maatregel ‘heel populistisch’. Het appelleert aan het gevoel van ‘ik vind dat ze maar moeten gaan werken’. Maar dit zijn vaak zorgbehoeftige cliënten. Deze maatregel is bijna niet uit te voeren. Zelfs de discussie wie er onder moeten vallen, is niet goed gevoerd.”

In Zeeland lijkt het licht van de menselijkheid voor het eerst weer door te dringen in de hoofden van lokale beleidsmakers. Leve de gemeente Terneuzen!


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech