Hier kun je discussieren over Buren stappen naar de Rechter voor Behoud van de gekraakte Oude Jeugsynagoge Groningen.
Gelegen in het hart van de voormalige Joodse buurt in Groningen, staat dit bijzondere gebouw met een veel rijkere geschiedenis dan de voorgevel doet vermoeden.
De constructie van dit gebouw als jeugdsjoel begon in 1939. Destijds had Groningen een Joodse gemeenschap van ongeveer 3.000 mensen. De jeugdsynagoge werd gebouwd met het idee om interactie tussen Joodse jongeren te bevorderen om zo de Joodse gemeenschap levendig te houden. Zodoende diende het gebouw als jongerencentrum, school en jeugdsynagoge.
Anderhalve maand na de opening van de jeugdsjoel in 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit. Tijdens de oorlog werd het overgrote deel van de Joodse Groningers gedeporteerd en vermoord in concentratiekampen. Slechts enkelen van hen keerden terug: in 1948 telde de Joodse gemeenschap slechts 239 mensen.
Vanwege de grote omvang en de hoge onderhoudskosten werd de grote synagoge in de Folkingestraat verkocht en verhuisde de Joodse gemeenschap naar de veel kleinere jeugdsjoel in de Folkingedwarsstraat. Gedurende de komende paar decennia diende dit gebouw als synagoge, waar diensten werden gehouden en Joodse les werd gegeven.
In 1981 verhuisde de Joodse gemeenschap terug naar de gerenoveerde synagoge in de Folkingestraat. In de jaren zeventig dreigde dit gebouw door de Gemeente Groningen gesloopt te worden, maar dankzij de inzet van Lenny Wolgen Salomons en bezorgde burgers is het gebouw bewaard gebleven en gerenoveerd. Vanaf dat moment diende het gebouw niet enkel als synagoge, maar ook als een plaats van herinnering en als culturele ruimte voor concerten, tentoonstellingen, rondleidingen en educatie.
De kleine jeugdsynagoge kreeg een nieuwe bestemming en publieke functie. In het gebouw kwam een buurt- en sportcentrum en vestigden zich meerdere NGO’s. De grote zaal waar in het verleden religieuze diensten werden gehouden, werd verbouwd tot sportzaal en de ruimtes daaromheen werden tot op zekere hoogte heringericht.
In 2018 werd het gebouw gesloten voor publiek en enkele jaren later publiceerde de Gemeente Groningen plannen om het gebouw voor een groot deel te slopen en er luxe appartementen in te bouwen.
De eigenaar die het gebouw heeft gekocht, Wijnard van Smeeden met zijn bedrijf Beauvast beweert dat ze het gebouw willen behouden en minder van het gebouw willen slopen terwijl ze toch appartementen willen realiseren. Het gebouw zou echter nog steeds drastisch veranderen en het cultureel erfgoed, als dat er al zou zijn, zou verborgen worden in privéappartementen. Wij zeggen dat cultureel erfgoed meer is dan een gevel en publiek toegankelijk moet zijn om het te herinneren, er kritisch over na te denken en ervan te leren. We zeggen ook dat de stad meer openbare ruimtes nodig heeft en niet de ene na de andere moet sluiten. Zulke ruimtes zijn geen leuke toevoeging aan de buurt, ze zijn noodzakelijk voor een goed functionerende samenleving. Het vernietigen van zo'n ruimte om er luxe appartementen te bouwen voor mensen die absoluut geen huisvestingsproblemen hebben, helpt niet tegen de huizencrisis maar maakt die juist erger.
Buren van de Jeugdsjoel en andere betrokken burgers zijn nu een rechtszaak begonnen om de plannen tegen te houden en het cultureel erfgoed en de publieke functie te behouden. Dit kost veel geld en daarom vragen we jullie om ons financieel te steunen:
https://www.gofundme.com/f/3gbdwk-bewaar-de-jeugdsjoel-aan-de-folkingedw...
Kraaienest en Buren
Ik ben er in kraakstaat nog
Ik ben er in kraakstaat nog niet geweest maar ooit lang geleden heb ik hier fanatiek gesport.
't Was een sportzaal van of via de gemeente.
Alleen de enorme davidsster binnen herinnerde nog aan de sjoele.
Als je 't niet weet loop je er gedachteloos aan voorbij.