Buren stappen naar de Rechter voor Behoud van de gekraakte Oude Jeugsynagoge Groningen

Nieuws, gepost door: Kraaienest op 26/10/2023 10:11:17

Wanneer: 26/10/2023 - 10:26

Om de Jeugdsjoel en het cultureel erfgoed te behouden stappen onze Buren naar de rechter tegen de plannen hier vier luxus appartementen in te zetten.


Gelegen in het hart van de voormalige Joodse buurt in Groningen, staat dit bijzondere gebouw met een veel rijkere geschiedenis dan de voorgevel doet vermoeden.
De constructie van dit gebouw als jeugdsjoel begon in 1939. Destijds had Groningen een Joodse gemeenschap van ongeveer 3.000 mensen. De jeugdsynagoge werd gebouwd met het idee om interactie tussen Joodse jongeren te bevorderen om zo de Joodse gemeenschap levendig te houden. Zodoende diende het gebouw als jongerencentrum, school en jeugdsynagoge.
Anderhalve maand na de opening van de jeugdsjoel in 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit. Tijdens de oorlog werd het overgrote deel van de Joodse Groningers gedeporteerd en vermoord in concentratiekampen. Slechts enkelen van hen keerden terug: in 1948 telde de Joodse gemeenschap slechts 239 mensen.
Vanwege de grote omvang en de hoge onderhoudskosten werd de grote synagoge in de Folkingestraat verkocht en verhuisde de Joodse gemeenschap naar de veel kleinere jeugdsjoel in de Folkingedwarsstraat. Gedurende de komende paar decennia diende dit gebouw als synagoge, waar diensten werden gehouden en Joodse les werd gegeven.
In 1981 verhuisde de Joodse gemeenschap terug naar de gerenoveerde synagoge in de Folkingestraat. In de jaren zeventig dreigde dit gebouw door de Gemeente Groningen gesloopt te worden, maar dankzij de inzet van Lenny Wolgen Salomons en bezorgde burgers is het gebouw bewaard gebleven en gerenoveerd. Vanaf dat moment diende het gebouw niet enkel als synagoge, maar ook als een plaats van herinnering en als culturele ruimte voor concerten, tentoonstellingen, rondleidingen en educatie.
De kleine jeugdsynagoge kreeg een nieuwe bestemming en publieke functie. In het gebouw kwam een buurt- en sportcentrum en vestigden zich meerdere NGO’s. De grote zaal waar in het verleden religieuze diensten werden gehouden, werd verbouwd tot sportzaal en de ruimtes daaromheen werden tot op zekere hoogte heringericht.
In 2018 werd het gebouw gesloten voor publiek en enkele jaren later publiceerde de Gemeente Groningen plannen om het gebouw voor een groot deel te slopen en er luxe appartementen in te bouwen.
De eigenaar die het gebouw heeft gekocht, Wijnard van Smeeden met zijn bedrijf Beauvast beweert dat ze het gebouw willen behouden en minder van het gebouw willen slopen terwijl ze toch appartementen willen realiseren. Het gebouw zou echter nog steeds drastisch veranderen en het cultureel erfgoed, als dat er al zou zijn, zou verborgen worden in privéappartementen. Wij zeggen dat cultureel erfgoed meer is dan een gevel en publiek toegankelijk moet zijn om het te herinneren, er kritisch over na te denken en ervan te leren. We zeggen ook dat de stad meer openbare ruimtes nodig heeft en niet de ene na de andere moet sluiten. Zulke ruimtes zijn geen leuke toevoeging aan de buurt, ze zijn noodzakelijk voor een goed functionerende samenleving. Het vernietigen van zo'n ruimte om er luxe appartementen te bouwen voor mensen die absoluut geen huisvestingsproblemen hebben, helpt niet tegen de huizencrisis maar maakt die juist erger.

Buren van de Jeugdsjoel en andere betrokken burgers zijn nu een rechtszaak begonnen om de plannen tegen te houden en het cultureel erfgoed en de publieke functie te behouden. Dit kost veel geld en daarom vragen we jullie om ons financieel te steunen:

https://www.gofundme.com/f/3gbdwk-bewaar-de-jeugdsjoel-aan-de-folkingedw...

Kraaienest en Buren

Tags: kraken Rechtzaak


Wie: 
nn

[rechtse spam verwijderd]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech