Nederlandse media neemt klakkeloos PowNed's leugens over 

Hier kun je discussieren over Nederlandse media neemt klakkeloos PowNed's leugens over .
Op beelden (1) is te zien dat de cameraploeg van PowNed een groepje activisten die een vlag van Antifa met zich meedragen, hinderlijk achtervolgt. Ze zitten met hun camera bovenop deze mensen die er duidelijk niet van gediend zijn. Eén van de activisten probeert vervolgens de camera weg te trekken, en geeft de camera persoon een duw en trapt daarna richting deze persoon. 

Volgens PowNed, geciteerd o.a. door de NOS (2), werden "alle journalisten die daar aanwezig waren bekogeld met stenen". Ook zegt de verslaggever Mark Baanders op sociale media "dat ze nazi's zijn genoemd omdat ze van de pers waren, en ook dat ze zijn geschopt en beledigd.". Dit is onwaar. Alleen PowNed werd geduwd en geschopt; omdat ze hinderlijk waren en zich niet hielden aan de afspraken om niet de gezichten van mensen te filmen. 

Wij (enkele activisten uit Nederland) hebben de afgelopen week diverse journalisten rondgeleid in Lützerath en interviews gegeven. Wij hebben met al deze journalisten (van o.a. de NOS, ANP, RTL, nu.nl) besproken dat er niet zomaar beeldopnames worden gemaakt van bewoners en dat ze dit eerst moeten vragen. Hier hield iedereen (3) zich aan. In totaal liepen er rond de 500 geaccrediteerde journalisten rond in Lützerath en degenen die zich aan deze afspraken hielden, konden gewoon hun werk doen. Enkele tientallen journalisten zijn zelfs door bewoners opgenomen in de huizen en hutten om van binnenuit verslag te doen. Uit een verslag van nu.nl valt bijvoorbeeld goed op te maken dat de sfeer gemoedelijk is en dat de journalisten worden uitgenodigd binnen te kijken (4).

Wij vinden het zeer triest dat de Nederlandse media het verhaal van PowNed zomaar overneemt en niemand van de activisten aan het woord laat. Zo draagt dus ook deze media bij aan een negatieve framing van linkse activisten. Wij hopen daarom op een directe rectificatie van eerdere berichtgeving. 

Foto: stilte voor de storm door Christoph Schnuell

1) https://twitter.com/OliverMaksan/status/1614237488784048129
2) https://nos.nl/artikel/2459843-cameraploeg-powned-belaagd-bij-protest-in...
3) De cameraploeg van de NOS moesten we verschillende keren opnieuw wijzen op deze afspraak en de verslaggever bleef ondanks ons verzoek, mensen filmen.  
4) https://www.nu.nl/buitenland/6246436/klimaatstrijd-bruinkoolmijn-lutzera...


Comment was hidden

[ ondanks dat Pownews liegt hoeft dat niet met een neo-nazileus te worden gemeld.]

Reactie van Journalisten-Verband (DJV) op filmpje Oliver Maksan

Wir verurteilen diesen Angriff auf Journalist*innen aus den Niederlanden! Die freie Berichterstattung aus #Luetzerath ist unabdingbar und muss gewährleistet sein. Medienschaffende zu attackieren oder zu behindern ist kein Kavaliersdelikt.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Ja zeg, en ik word ook nog van Indymedia geweerd. Censuuuuur!!!

En niet te vergeten: PowNed

En niet te vergeten: PowNed is extreem rechts en een platform voor FvD. Bij voorbeeld https://fvd.nl/nieuws/omroep-powned-wijdt-uitzending-aan-invloedrijke-we...
Die 'Slijptol' is close met Thierry Baudet https://www.youtube.com/watch?v=vXdFs7kASx0
https://www.youtube.com/watch?v=K3CRaqRl2sM
Thierry Baudet heeft voor PowNed gewerkt.

Media is meervoud

Eén medium, twee media. En het is "PowNeds" i.p.v. "Powned's".
Dus: "Nederlandse media NEMEN klakkeloos PowNeds leugens over". Want met zulk gebrekkig spelgedrag neemt niemand de boodschap serieus.

En drie keer raden waar media

En drie keer raden waar media bij berichtgeving over het RWE-drama echt last van hebben: Staat und Polizei: https://netzpolitik.org/2023/klimaproteste-schikanen-und-uebergriffe-geg...
Maar daar kraait geen (media)haan naar...

Niets aan de hand

We hebben die journalist alleen maar geschopt en geslagen en zijn apperatuur gesloopt maar we hebben niet met stenen gegooid. Heb het filmpje inmiddels minstens 10 keer bekeken maar daar is nergens op te zien dat die antifa hinderlijk gevolgd werden zoals in bovenstaand verhaal wordt beweerd.

Pfffft. Heb je dat filmpje

Pfffft. Heb je dat filmpje echt 10 gekeken? Ben je echt zoooo dom? Nee, je weet dondersgoed dat zo'n korte filmpje maar een momentopname is, dat wat daarvoor of daarna gebeurt al dan niet expres niet in dat filmpje is overgenomen, maar je wil toch graag wat aandacht. Bij deze: kusjes, en nu is het wel bedtijd, minkukkeltje.

Helaas zijn we niet zo dom.

Helaas zijn we niet zo dom. Als er video bewijs is over het "hinderlijk"volgen, waarom dat dan niet tonen?
En als personen van antifa mensen "hinderlijk" volgen (standaard gedrag), is dat dan ook een reden om met stenen naar hun te mogen gooien?

Nee natuurlijk niet. Je

Nee natuurlijk niet. Je begrijpt het best: mensen proberen hier actie te voeren, daarbij worden soms middelen gebruikt die volgens het heersende recht illegaal, en zelfs strafbaar zijn. Als ze dat niet zouden doen, zou het een actie van niks zijn, keurig rondje om de kerk en terug naar huis. Dat is wat degenen die de macht hebben graag willen, soort van pseudo-oppisitie.
Powdinges heeft er zijn dagtaak van gemaakt om mensen te filmen die dat doen, met als gevolg dat ze zwaar de klos zijn bij de rechtbank. In die zin zijn powdinges en politie twee handen op een buik. Als je je actie door wilt kunnen zetten, zul je dus een antwoord op die rechtse media moeten vinden. Alles andere is kwark.

Dan nog is het de vraag, is

Dan nog is het de vraag, is PowNed aanvallen gezien de gevolgen die nu zichtbaar zijn geworden, het juiste antwoord op rechtse media? De vraag moet dan toch altijd zijn, werkte dit nou eigenlijk? Is PowNed echt een hal gezet? Ik denk het eerlijk gezegd totaal niet dus.
Mag je je dat nog afvragen hier? Dus mag je en PowNed kut en rechts vinden maar de mensen die hun aanvallen en op hun provocatie ingaan ook bekritiseren omdat ze eigenlijk juist in de val van rechtse media trappen? Of moet je altijd meegaan met “elk verzet (en eventueel gewelddadig) antwoord op rechtse media is een goede actie, want ze zijn rechts.” Mag je zo’n gewelddadig antwoord nog bekritiseren omdat het tactisch gezien gewoon waardeloos is, of zijn de antifa ego’s daar te kwetsbaar voor?

Je mag zeker kritisch staan

Je mag zeker kritisch staan tegenover anderman's actie, maar het is evident dat de anonieme discussie functie van Indymedia.nl hierover geen interessante discussie gaat opleveren.

Zelfs als dat de tactiek is,

Zelfs als dat de tactiek is, dus de stelling: illegale acties horen er bij want anders heeft het geen impact. Dan nog zijn er verschillende manieren daar mee om te gaan. Een manier is, je wil anoniem blijven zodat je zo lang mogelijk en zo veel mogelijk eventueel illegale acties kunt doen in de toekomst. Dan wil je inderdaad niet gefilmd worden. Dat is duidelijk.
De vraag is of die tactiek wel echt zo veel druk zet. Volgens mij vind vooral de politie als organisatie het vervelend omdat het werkkrachten kost en inzet van hen, niet omdat het nou echt maatschappelijke impact heeft of druk zet. Er is al zoveel onrust, criminaliteit en dus illegaliteit in de maatschappij en in verslag in de media. Dat heeft volgens mij helemaal niet zo’n impact meer. Mensen liggen daar niet meer wakker van. Je bent een nuisance, een lastige vlieg, meer niet en zo behandeld justitie je ook. Vervolgens kan het de gemiddelde persoon op straat helemaal niet boeien dat je vervolgt wordt.

Dan is er de optie die je bij de boeren ziet. Dat is zo massaal met open vizier iets doen waarvan je weet dat je concreet gezien overwicht hebt tegenover politie (door zwaar materieel dus bijvoorbeeld). Gearresteerd worden en vervolgt worden hoort er dan bij en wordt omarmd als bewijs voor de noodzaak van je verzet. Volgens mij heeft het publiek dus altijd meer sympathie voor de “open vizier” tactiek. Dat zal wel een psychologische bias zijn, mensen in het zwart die anoniem willen blijven zullen gewoon nooit over gaan komen alsof ze iets van plan zijn wat de maatschappij als geheel te goede zou komen, ook al zijn hun acties daar uiteindelijk wel op gericht, want een betere wereld is beter voor iedereen.
De open vizier tactiek werkt vreemd genoeg alleen als je actie voert voor iets waarvan de gemiddelde persoon begrijpt dat het om jouw persoonlijke belangen gaat, maar tegelijkertijd voelt het zou mij ook kunnen overkomen dus het ook weer het persoonlijke belang overstijgt. Bij de boeren is dat “de staat komt ons iets afpakken op basis van nieuwe wet en regelgeving, wie zegt dat volgend jaar jij niet aan de beurt bent als er een partij aan de macht komt die nieuwe regels maakt?” Daar kunnen mensen zich namelijk mee identificeren. Ze denken dan, als ik zo’n positie zat zou ik ook boos zijn.
Ik ben daar eerlijk gezegd zelf ook wel een beetje gevoelig voor. Ik heb bijvoorbeeld meer sympathie voor de mensen die uit Lutzerath zelf komen, dus meer voor de echte dorpelingen die vechten voor hun dorp dan voor de bezetters die van buitenaf er naar toe trekken. Dat is misschien onterecht, maar psychologisch werkt het gewoon zo. Mensen zijn niet rationeel in hun sociale oordeel, helaas. Bij de dorpelingen denk je, het overkomt hun, ze kiezen er niet voor om te moeten demonstreren, ze moeten wel. Bij mensen die van buitenaf komen denk je toch “ze kiezen er voor te demonstreren, ze zullen het wel gewoon stiekem leuk vinden of er voldoening uit halen., uiteindelijk vinden ze het gewoon spannend en interessant en avontuurlijk om daar samen een soort collectief verzet te plegen met queer slogans en regenboog graffiti op de muur en hun fantasie van anarchist zijn uit te kunnen leven”
Je zult dus een manier moeten vinden om je acties te presenteren alsof je belanghebbende bent en het je overkomt, zonder dat je er voor kiest om je te moeten verzetten. Friday’s for future doet dat slim door jeugd als belanghebbenden te gebruiken. Iedereen snapt dat mensen onder de 18 nog geen politieke invloed kunnen uitoefenen en nog niet zo veel invloed hebben op de maatschappij. Milieuproblemen overkomen hen. Ze worden er mee opgescheept door oudere generaties, ze hebben geen ander alternatief dan activisme. Daar is eerder sympathie voor, want dan komt het niet over als “stiekem vinden ze activisme gewoon leuk” of “zulke mensen hebben niks beters te doen.”

Dan heb je nog de tactiek die toegepast wordt door wat ik voor het gemak “machthebbend rechts” noem. Dat is, de mazen in de wet vinden. Dus het grijze gebied tussen legaal en illegaal opzoeken en slim en slinks hier gebruik van maken om je zin te krijgen. Dan gaat het vaak toch om dingen richting fraude en corruptie, maar omdat het zogenaamd nette mensen zijn die het doen kijkt niemand er naar om en komen ze er mee weg.

Ik vraag me dan altijd af, is rechts dan zo veel slimmer als het om het beïnvloeden van de maatschappij gaat? Waarom kunnen zij zo veel efficiënter hun zin door drukken, ook al drukken ze dingen door die helemaal niet in het belang van de gemiddelde persoon zijn? Wat kun je van hen leren? Ik vind dat vasthouden aan die bestaande rolpatronen van links activisme zo vermoeiend als het keer op keer blijkt dat het gewoon niet werkt. Wat mij betreft is de stelling dat alleen het doen van eventueel illegale directe actie zinvol is en impact heeft gewoon niet (meer) waar. Misschien werkte het in een tijdperk met minder media en techniek wel.
Ik vind het achterhaald en geloof er gewoon oprecht niet in. Het er aan vasthouden zie ik als een gebrek aan creativiteit en gemakzucht. Ook zie ik wel in dat de mensen die er in willen blijven geloven dat deels doen omdat het een soort tactiek is die goed past bij hun persoonlijkheid. Het is een tactiek waar je nou niet echt veel voor moet kunnen if weten, maar het vraagt vooral durf en een bepaalde mate van impulsiviteit. Dat ligt sommige mensen goed en zij kunnen met zulke acties dus makkelijker “punten scoren” in hun eigen scene dan met wat slimmere tactieken. Of het uiteindelijk werkt, daar kijkt niemand naar. Actie en verzet is dan een doel op zichzelf geworden en daar ga je nooit de bevolking mee overtuigen of de maatschappij mee veranderen. Want de meeste mensen vinden actie en verzet helemaal niet spannend of leuk of hebben helemaal geen behoefte aan “punten scoren” als activist omdat ze al voldoening en erkenning halen uit hun wat meer conformistische rol in de maatschappij. Ik ben dus niet tegen illegaliteit, maar ik zie gewoon niet de effectiviteit er van in als het steeds op dezelfde manier blijft worden toegepast. En er valt dus ook wel wat te leren van rechtse toepassingen van illegaliteit.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech