Café Kadoelen in Amsterdam is gekraakt

Nieuws, gepost door: DGR op 31/01/2019 01:08:58

Waar: Café Kadoelen, Landsmeerderdijk 195, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 27/01/2019 - 19:40

Afgelopen zondag 27 januari hebben wij als groep het voormalig Café Kadoelen gekraakt, gelegen aan de Landsmeerderdijk 195 te Amsterdam.


Al ruim 4 eeuwen is dit een horecagelegenheid en voor velen een vertrouwd gezicht in de buurt.

Uit ons onderzoek is gebleken dat begin 2016 de commissie bouw- en woningtoezicht geoordeeld heeft dat in het pand geen horeca exploitatie meer mocht plaatsvinden. Hierdoor is de toenmalige eigenaar gesommeerd het pand te verlaten.

Een projectontwikkelaar annex bouwbedrijf heeft dit toen gekocht, met de plannen er 2 luxe woningen te bouwen. Dit is 2 maal afgewezen door de gemeente omdat de ontwerpen niet zouden passen in het straatbeeld.

Sindsdien staat het er armoedig bij en staan er bouwhekken omheen die de indruk wekken dat er aan gewerkt wordt. Dit is geenszins het geval. of niets is minder waar

Vanuit alle hoeken klinkt er een positief geluid op onze actie als krakers groep.
Buren, passanten, historici en zelfs politici lijken te strijden voor het behoud van deze karakteristieke plek.

We gaan samen met alle partijen onszelf inzetten dit niet verloren te laten gaan, Amsterdam Noord wordt immers langzaamaan een oord voor enkel elite woningen en yuppen barren!
Binnenkort gaan we, na een grondige schoonmaak, het café openstellen voor iedereen en er diverse activiteiten organiseren.

Geen Amsterdam Zonder Rafelrand!

Kraken gaat door!

Tags: amsterdam cafe kraken
Wie: 
nomen nescio

Volkskroeg in Amsterdam Noord gekraakt

Na drie jaar leegstand en zonder bestemming hebben krakers hun intrek genomen in voormalig café Kadoelen aan de Landsmeerderdijk in Amsterdam Noord. Er komt weer leven in de brouwerij.

https://www.ravage-webzine.nl/2019/02/01/volkskroeg-in-amsterdam-noord-g...Wie: 
nn

Stadsdeel Noord ontkent sloop Café Kadoelen(herstel)
https://www.parool.nl/amsterdam/stadsdeel-noord-ontkent-sloop-cafe-kadoe...Wie: 
nn

Verhippies, de mainstream agenda én de politici hebben Indymedia nu ook ontdekt. Andere wereld hè. Haha. https://www.at5.nl/artikelen/191311/groenlinks-en-vvd-willen-duidelijkhe...Wie: 
nn

PAROOL 4 februari:

Krakers willen café Kadoelen voor de buurt behouden
Al anderhalf jaar staat het oude café Kadoelen in Noord leeg. De projectontwikkelaar wil het slopen om er huizen te bouwen, de buurt en het stadsdeel willen het behouden. ­Krakers hebben van deze patstelling nu gebruik gemaakt.
Jesper Roele 4 februari 2019, 11:40

"Iedereen in de buurt is al jaren bezig met de plannen voor het café," zegt Marjan Tijsen (41). Ze woont achter het oude café Kadoelen op de Landsmeerderdijk, dat twee weken geleden is gekraakt.

De projectontwikkelaar, die eigenaar van het pand en de grond is, wil dat er huizen voor in de plaats komen.

Daar heeft stadsdeel Noord nog geen bouwvergunningen voor afgegeven en over het plan is veel weerstand in de buurt. De krakers, die anoniem willen blijven, laten weten dat ze het pand voor de buurt willen behouden.

"Het is niet onze intentie om de horeca weer te heropenen, maar we willen een ­sociale ontmoetingsplek voor jong en oud creëren. Daar is in de buurt veel behoefte aan, want er blijft niet zoveel over in Noord."

Deze plek zou perfect zijn voor leuke horeca in de buurt

Inmiddels zijn er aan het college vragen gesteld over de kraak. De VVD eist maatregelen. GroenLinks wil het monument behouden, maar ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de krakers te laten zitten en hun ideeën in overleg met de buurt vorm te geven.

Op de locatie zit volgens historicus Maarten Hell al sinds 1631 horeca en het huidige gebouw stamt uit de ­negentiende eeuw. Sinds anderhalf jaar staat het leeg, nadat de gemeente de toenmalige uitbater opdracht gaf om het te sluiten. Het zou te onveilig zijn geweest. Volgens buurtbewoners bezochten vooral 'louche' types het café en waren er vaak vechtpartijen.

Bed & breakfast
Anderhalf jaar na de sluiting is nieuwbouwwijk de Bongerd, aan de overkant van het café, verder gegroeid en is er grote behoefte aan nieuwe horeca in de buurt volgens Tijsen.

"Er is hier verder geen horeca meer. Voor mijn gevoel is iedereen in de buurt positief om het pand en de horeca­bestemming te behouden. Een paar honderd jaar heeft er een café op die plek gezeten, dat zou zo moeten blijven."

Op de plek van café Kadoelen zit al sinds 1631 horeca, het gebouw stamt uit de negentiende eeuw.

Volgens een buurtbewoner die anoniem wil blijven, heeft de gemeente kansen laten liggen om het café te behouden voor de buurt.

"Via verschillende kanalen hebben we de politiek en ambtenaren benaderd met serieuze en realistische plannen. Een buurtcafé met twee kamers die als bed & breakfast verhuurd kunnen worden, leek ons een goede optie. Maar dat kon niet. Nu wacht de projectontwikkelaar tot het instort en hij er alsnog twee huizen mag neerzetten."

Lullig
"Het is wel lullig voor de eigenaar," zegt Vincent de Klerk (47), die aan de overkant woont. "Maar door de krakers moet er nu wel over nagedacht gaan worden. Ik hoop dat de horecabestemming kan blijven."

Nienke Bouens (34), die ruim een jaar in de buurt woont, vindt het een gemiste kans van de gemeente. "Deze plek zou perfect zijn voor leuke horeca in de buurt. Het zou zonde zijn om daar twee huizen neer te zetten, vooral als ze ten kosten gaan van zoiets moois."Wie: 
nn

Krijgen jullie buren?

"Het is natuurlijk ander volk dan die ADM'ers. Dit zijn naar ons weten gasten die zich nergens ene reet van aan trekken. Op zo'n tuinclub zitten ook mensen die kwetsbaar zijn en bang zijn. Mensen vinden dit bedreigend. Het is een openbaar park, iedereen mag er op lopen."

https://www.at5.nl/artikelen/191424/buurt-schrikt-van-plotselinge-plek-v...Wie: 
nn

PAROOL 12 februari 2019 : Stadsnomaden: 'We willen geen overlast veroorzaken'

In Westpoort bivakkeert een groep stadsnomaden op een braakliggend terrein aan de A10, dat 't Landje wordt genoemd. Eind maart verhuizen ze naar Kadoelen, waar niemand op ze zit te wachten.

"Voordat ik op 't Landje kwam wonen, had ik mijn eigen huis en was ik getrouwd," vertelt Maarten (42), die in een caravan op het terrein woont en tot de vaste kern bewoners behoort. "Maar ik had een slecht huwelijk en mijn broer overleed. Mentale problemen en schulden zorgden er uiteindelijk voor dat ik mijn huis uit werd gezet. Vervolgens ben ik op 't Landje, dat toen nog op een andere plek in Westpoort zat, gaan wonen."

Veel bewoners zijn door schulden hun huis kwijtgeraakt, anderen hebben mentale problemen. Maar de aangeboden hulp werkt niet voor iedereen. "Voor sommige mensen werkt het niet in de maatschappij. Zij worden van een behandeling doodongelukkig of zitten in de daklozenopvang op elkaars lip.

Een paar bewoners hebben via instanties in een instroomhuis gezeten, maar zijn toch weer teruggekeerd naar 't Landje. Ze zijn geen gevaar voor anderen of zichzelf, maar zij kunnen gewoon niet leven op de ­manier die de maatschappij van ze verlangt."

"Deze mensen houdt de gemeente wel in de gaten," aldus Maarten. "We hebben een contactpersoon op het stadhuis die regelmatig langskomt. Net zoals de GGD en handhaving, die controleren of de leefomstandigheden veilig zijn. Ook houden ze een praatje met de mensen die mentaal instabiel zijn. Toch krijgen we de meeste hulp van elkaar, iedereen is hier een beetje mantelzorger."

Vaak verhuisd
Een rondje over het kamp doet denken aan de realityserie Utopia, alleen hangen er geen camera's en wonen de mensen in caravans. Zoals de Rus Artjemi, die met zijn varken Christopher Elvis op 't Landje woont. In gebrekkig Engels vertelt hij dat zijn varken zo heet, omdat die danst als Elvis.

Drugs gebruiken doet iedereen hier op zijn eigen manier, zoals in elke straat

Naast een Rus wonen er ook een paar Bulgaren en Polen, maar 70 procent van de bewoners heeft de Nederlandse nationaliteit, volgens Richard (45). Hij is er al vanaf het eerste Landje bij. "Ik ben ooit als kraker begonnen, maar toen dat verboden werd, zijn we op een braakliggend terrein gaan wonen om ons aan de wet te houden. Bijna tien jaar later zijn we vaak verhuisd, maar we leven nog steeds onder dezelfde omstandigheden. Alleen hebben we nu stromend water. Elektriciteit wekken we op met generatoren en zonnepanelen."

Brandveilig
De verhuizing naar het nieuwe terrein heeft volgens Richard een positief effect op de veiligheid van de bewoners. "We krijgen een groter stuk land, dat maakt het brandveiliger. Dan hoeven we de caravans niet zo dicht tegen elkaar te zetten. Om het warm te houden wordt veel met gas- en houtkachels gestookt, daar zitten risico's aan. Daarom hebben we ook meerdere brandblussers op het kamp staan."

In een geïmproviseerde hut is voormalig kampbewoner Joost (46) aangeschoven bij Maarten en Richard. Joost woont in een instroomhuis, maar komt elke dag nog even langs bij zijn vrienden op het kamp. Ze zijn het er gedrieën over eens dat het nieuwe terrein veel voordelen biedt, maar dat het ook dicht bij volkstuinen en huizen ligt.

"We komen dichter bij de bewoonde wereld te staan dan we gewend zijn, maar we willen geen overlast veroorzaken voor de buurt. Als we dat wel doen, komt de politie of handhaving langs en die neemt dan onze geluidsapparatuur in beslag. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten."

Angst voor drugsoverlast
Naast geluidsoverlast is er in de buurt ook angst voor drugsoverlast. Sommige bewoners gebruiken drugs, maar die veroorzaken geen overlast, aldus Richard. "Drugs gebruiken doet iedereen hier op zijn eigen manier, zoals in elke straat. In het verleden heb ik zelf ook drugs gebruikt, maar ik ben ermee gestopt. Incidenten op 't Landje die aan drugs gerelateerd zijn, worden vaak veroorzaakt door bezoekers die door het lint gaan, niet door bewoners."

Joost hoopt dat het goed komt met de nieuwe buren en dat ze ook de sociaal-maatschappelijke waarde van de groep inzien. "Er zullen altijd mensen zijn die zich willen onttrekken aan de samenleving. Deze mensen vallen door de mazen van de wet. Het is fijn dat ze hier terecht kunnen en zichzelf weer kunnen hervinden. Wij vallen niemand lastig."


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech