Café Kadoelen in Amsterdam is gekraakt

Nieuws, gepost door: DGR op 31/01/2019 01:08:58

Waar: Café Kadoelen, Landsmeerderdijk 195, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 27/01/2019 - 19:40

Afgelopen zondag 27 januari hebben wij als groep het voormalig Café Kadoelen gekraakt, gelegen aan de Landsmeerderdijk 195 te Amsterdam.


Al ruim 4 eeuwen is dit een horecagelegenheid en voor velen een vertrouwd gezicht in de buurt.

Uit ons onderzoek is gebleken dat begin 2016 de commissie bouw- en woningtoezicht geoordeeld heeft dat in het pand geen horeca exploitatie meer mocht plaatsvinden. Hierdoor is de toenmalige eigenaar gesommeerd het pand te verlaten.

Een projectontwikkelaar annex bouwbedrijf heeft dit toen gekocht, met de plannen er 2 luxe woningen te bouwen. Dit is 2 maal afgewezen door de gemeente omdat de ontwerpen niet zouden passen in het straatbeeld.

Sindsdien staat het er armoedig bij en staan er bouwhekken omheen die de indruk wekken dat er aan gewerkt wordt. Dit is geenszins het geval. of niets is minder waar

Vanuit alle hoeken klinkt er een positief geluid op onze actie als krakers groep.
Buren, passanten, historici en zelfs politici lijken te strijden voor het behoud van deze karakteristieke plek.

We gaan samen met alle partijen onszelf inzetten dit niet verloren te laten gaan, Amsterdam Noord wordt immers langzaamaan een oord voor enkel elite woningen en yuppen barren!
Binnenkort gaan we, na een grondige schoonmaak, het café openstellen voor iedereen en er diverse activiteiten organiseren.

Geen Amsterdam Zonder Rafelrand!

Kraken gaat door!

Tags: amsterdam cafe kraken
Wie: 
nomen nescio

Volkskroeg in Amsterdam Noord gekraakt

Na drie jaar leegstand en zonder bestemming hebben krakers hun intrek genomen in voormalig café Kadoelen aan de Landsmeerderdijk in Amsterdam Noord. Er komt weer leven in de brouwerij.

https://www.ravage-webzine.nl/2019/02/01/volkskroeg-in-amsterdam-noord-g...Wie: 
nn

Stadsdeel Noord ontkent sloop Café Kadoelen(herstel)
https://www.parool.nl/amsterdam/stadsdeel-noord-ontkent-sloop-cafe-kadoe...Wie: 
nn

Verhippies, de mainstream agenda én de politici hebben Indymedia nu ook ontdekt. Andere wereld hè. Haha. https://www.at5.nl/artikelen/191311/groenlinks-en-vvd-willen-duidelijkhe...Wie: 
nn

PAROOL 4 februari:

Krakers willen café Kadoelen voor de buurt behouden
Al anderhalf jaar staat het oude café Kadoelen in Noord leeg. De projectontwikkelaar wil het slopen om er huizen te bouwen, de buurt en het stadsdeel willen het behouden. ­Krakers hebben van deze patstelling nu gebruik gemaakt.
Jesper Roele 4 februari 2019, 11:40

"Iedereen in de buurt is al jaren bezig met de plannen voor het café," zegt Marjan Tijsen (41). Ze woont achter het oude café Kadoelen op de Landsmeerderdijk, dat twee weken geleden is gekraakt.

De projectontwikkelaar, die eigenaar van het pand en de grond is, wil dat er huizen voor in de plaats komen.

Daar heeft stadsdeel Noord nog geen bouwvergunningen voor afgegeven en over het plan is veel weerstand in de buurt. De krakers, die anoniem willen blijven, laten weten dat ze het pand voor de buurt willen behouden.

"Het is niet onze intentie om de horeca weer te heropenen, maar we willen een ­sociale ontmoetingsplek voor jong en oud creëren. Daar is in de buurt veel behoefte aan, want er blijft niet zoveel over in Noord."

Deze plek zou perfect zijn voor leuke horeca in de buurt

Inmiddels zijn er aan het college vragen gesteld over de kraak. De VVD eist maatregelen. GroenLinks wil het monument behouden, maar ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de krakers te laten zitten en hun ideeën in overleg met de buurt vorm te geven.

Op de locatie zit volgens historicus Maarten Hell al sinds 1631 horeca en het huidige gebouw stamt uit de ­negentiende eeuw. Sinds anderhalf jaar staat het leeg, nadat de gemeente de toenmalige uitbater opdracht gaf om het te sluiten. Het zou te onveilig zijn geweest. Volgens buurtbewoners bezochten vooral 'louche' types het café en waren er vaak vechtpartijen.

Bed & breakfast
Anderhalf jaar na de sluiting is nieuwbouwwijk de Bongerd, aan de overkant van het café, verder gegroeid en is er grote behoefte aan nieuwe horeca in de buurt volgens Tijsen.

"Er is hier verder geen horeca meer. Voor mijn gevoel is iedereen in de buurt positief om het pand en de horeca­bestemming te behouden. Een paar honderd jaar heeft er een café op die plek gezeten, dat zou zo moeten blijven."

Op de plek van café Kadoelen zit al sinds 1631 horeca, het gebouw stamt uit de negentiende eeuw.

Volgens een buurtbewoner die anoniem wil blijven, heeft de gemeente kansen laten liggen om het café te behouden voor de buurt.

"Via verschillende kanalen hebben we de politiek en ambtenaren benaderd met serieuze en realistische plannen. Een buurtcafé met twee kamers die als bed & breakfast verhuurd kunnen worden, leek ons een goede optie. Maar dat kon niet. Nu wacht de projectontwikkelaar tot het instort en hij er alsnog twee huizen mag neerzetten."

Lullig
"Het is wel lullig voor de eigenaar," zegt Vincent de Klerk (47), die aan de overkant woont. "Maar door de krakers moet er nu wel over nagedacht gaan worden. Ik hoop dat de horecabestemming kan blijven."

Nienke Bouens (34), die ruim een jaar in de buurt woont, vindt het een gemiste kans van de gemeente. "Deze plek zou perfect zijn voor leuke horeca in de buurt. Het zou zonde zijn om daar twee huizen neer te zetten, vooral als ze ten kosten gaan van zoiets moois."Wie: 
nn

Krijgen jullie buren?

"Het is natuurlijk ander volk dan die ADM'ers. Dit zijn naar ons weten gasten die zich nergens ene reet van aan trekken. Op zo'n tuinclub zitten ook mensen die kwetsbaar zijn en bang zijn. Mensen vinden dit bedreigend. Het is een openbaar park, iedereen mag er op lopen."

https://www.at5.nl/artikelen/191424/buurt-schrikt-van-plotselinge-plek-v...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech