Hier kun je discussieren over IND is opnieuw van plan Afghaan met uitzetting in gevaar te brengen.
De 27 jarige Rohullah Jyaqobe zal maandag uitgezet gaan worden omdat de rechter in een uitspraak het beroep op zijn 10 jarig inreisverbod grondig heeft verklaard ondanks dat hij nog geen uitspraak heeft gedaan over de Christelijke identiteit van de man wiens uitzetting naar Afghanistan voor hem een groot gevaar kan worden. Zijn advocaat heeft een spoedvoorziening aangevraagd om meer tijd te krijgen voor het complete onderzoek naar de omstandigheden van Rohullah maar mogelijk zal de IND deze niet afwachten want het ticket voor de uitzetting van de man is al geboekt. Afghanistan is momenteel geen veilig land, reizigers worden afgeraden naar dit land te reizen. Dagelijks is er sprake van aanslagen waarbij doden vallen, het land is een religieus slagveld.
Opgesloten vluchtelingen in detentiecentrum Rotterdam ervaren de gevangenis waarin zij gedwongen zijn te leven als een zwaar onrecht. En terecht, zij hebben niets misdaan en zitten toch vaak maandenlang opgesloten als ware zij een stevige crimineel. De strafbaarstelling van illegaliteit is er weliswaar niet gekomen de uitvoering ervan was feitelijk allang ingezet met de detentiecentra als die in Rotterdam. Deze gevangenschappen zijn al jaren een doorn in het oog van de steun- en actiegroep van Occupy Rotterdam. De gijzeling van deze mensen op basis van het niet hebben van de Europese benodigde documenten die noodzakelijk zijn voor een verblijf in Europa wordt door de actiegroep als discriminatie opgevat. Het detentiecentrum is een uitwas van een onzichtbaar regime welke voorbij gaat aan de individuele rechten van iedere vluchteling die zich hier in het Rotterdamse detentiecentrum vast wordt gehouden. Een schending van de Mensenrechten.
De kerkdienst in detentiecentrum Rotterdam trekt iedere zondag een volle zaal. Er is een zangkoor en vele opgesloten vluchtelingen putten moed en kracht uit deze bijeenkomsten. Een opgesloten geest heeft ruimte nodig. De fysieke beperking van de langdurige opsluiting wordt als knellend ervaren, een afzondering gebaseerd op afkomst voelt als een oneerlijke onterechte straf. Men wordt behandeld als een crimineel maar is geen crimineel. Men gaat dan zoeken naar troost en steun. Men gaat God vragen voor hulp.
Zondag 4 januari 2015 was er nog een doopceremonie. Gedoopt worden doe je niet in een opwelling, daar gaat een lange tijd van innerlijke afweging aan vooraf. Zeker wanneer de God weliswaar de God van het land van je opsluiting is maar niet de God van het land van je afkomst. Deze innerlijke strijd die vooraf gaat aan de bekering waarin bewust wordt gekozen deze richting te kiezen wordt uiteindelijk de ruimte gegeven volbracht te worden in de kerkdienst en deze wordt dus gefaciliteerd door het detentiecentrum. Rohullah werd deze zondag 4 januari 2015 officieel tot Christen gedoopt. Hij vertelde Occupy dat hij al 4 maanden Christen was na een langere tijd daaraan voorafgaande waarin hij de zoektocht naar Jezus en God afgelegd heeft. Wie op de hoogte is van de verschillende godsbelevingen die er zijn, een keuze tussen de grote wereldreligies is een fundamentele keuze. De Christelijke kerk is de dominante geloofstroming in Nederland. Voor Rohullah een stap in zijn ontwikkeling als mens binnen zijn integratieproces, hij is al 3 jaar in Nederland, hij spreekt al redelijk Nederlands en kan zich prima over de telefoon in het Nederlands verstaanbaar maken. Je zou zo zeggen, hij heeft zijn inburgeringshuiswerk prima gedaan.
Helaas kon Rohullah niet lang van zijn bekering nagenieten. Tien dagen later kreeg hij de onheilsmededeling van de IND, de IND gelooft niet dat de bekering van hem serieus is, hoewel de rechter nog niet over het beroep op zijn geloofsidentiteit een uitspraak heeft gedaan, en is van plan hem nu spoedig uit te gaan zetten. Wie ooit moslim was en zich tot het Christendom bekeerd wordt in vele islamitische landen als afvallige beschouwd en loopt in deze landen een groot gevaar. De IND kan deze omstandigheid niet als een onbelangrijke factor van een uitzetting afdoen. De Nederlandse Staat heeft een verantwoording in deze menselijke situatie.
Occupy gaat Rohullah deze week nog bezoeken en heeft contact met zijn advocaat. Indien er een uitspraak is in de spoedvoorziening of dat er ander nieuws is zal Occupy dat hier onmiddelijk melden. Uiteraard treft occupy inmiddels voorbereiding om op korte termijn wederom een grote Bel- en Mailactie op te starten.
Oké, iemand ruilt het geloof
Oké, iemand ruilt het geloof in het ene sprookje in voor het geloof in een ander sprookje.