Kennisquiz en ballenwerpen tegen de sociale kaalslag

Hier kun je discussieren over Kennisquiz en ballenwerpen tegen de sociale kaalslag.
Doorbraak is al een tijd actief tegen dwangarbeid in Leiden, onder andere bij de opening van het Participatiecentrum. Daar worden werklozen gedwongen te werken zonder salaris en onder een bijstandsregime. Regelrechte ontduiking van het minimumloon en uitholling van de arbeidsrechten dus. De Leidse CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan voert dat landelijke beleid maar al te graag uit.

Er kwamen zo’n 40 mensen op de actie af, waaronder werklozen, werkenden, studenten, vluchtelingen, migranten, wajongers, en andere belangstellenden. Onder het mom “bekogel de bestuurders” was er een ballenwerpspel en kennisquiz over asociale politici, waaraan de deelnemers en voorbijgangers konden meedoen. Het gevelbord van het stadsbouwhuis was vervangen door een spandoek met de leus: “Stop de sociale kaalslag”. Ook stonden er actieborden met teksten als “Strijd tegen dwangarbeid” en – naast een aangevoerde toiletpot – “Bruin I ? Doorspoelen graag!”. De quizmaster wist iedereen goed in de stemming te brengen met gezamenlijke leuzen als: “Rutte asociaal, pluk je rijke vriendjes kaal” en over de lokale wethouder: “Jan-Jaap de Haan, zoek zelf een andere baan!” Na afloop bleven deze en andere leuzen in stoepkrijt achter als overblijfsel van de manifestatie.

Veel omstanders reageerden positief op de actie. “De bazen verdienen bonussen”, zei iemand, “en dan moeten wij gratis werken?” Hieruit bleek wel hoe belangrijk het is om juist op deze plekken actie te voeren. “Ienemienemutte, weg met Rutte”, riep een dakloze man mee met de manifestatie. Hij was net het stadsbouwhuis uitgestuurd zonder dat zijn aanvraag voor een uitkering in behandeling was genomen, omdat hij geen adres heeft. De crisisopvang, en ambtenaren van het stadsbouwhuis en het maatschappelijk werk blijven naar elkaar verwijzen. En zo leeft deze man al dagen op straat, zonder zicht op verbetering. Dat is dus het zichtbare resultaat van het “eigen verantwoordelijkheid”-beleid van afbraakkabinet Bruin I en de steeds meer dichtgespijkerde gemeentelijke diensten. Geld krijg je pas na eerst een aantal weken gratis te werken in het Participatiecentrum, als dwangarbeider. “Een voorschot geven ze niet meer”, zei hij. “Ik weet niet meer wat ik moet doen”.

De medewerkers van het Werkplein waren vooraf door hun leiding gewaarschuwd. Er was extra beveiliging aanwezig, die naar eigen zeggen “goede afspraken” had gemaakt met de politie. Gelukkig lieten ze zich niet zien tijdens de actie.

Zowel toevallige voorbijgangers als bezoekers van het stadsbouwhuis waren erg enthousiast om de verantwoordelijke politici een bal tegen de smoel te gooien in het ballenwerpspel. Lokale bestuurder De Haan werd deze middag aardig wat keren van zijn sokkel geworpen, net als Geert Wilders, Henk Kamp, Mark Rutte, Maxime Verhagen en Paul de Krom.

Op naar de volgende actie!

(De volledige versie met linken is te lezen op http://www.doorbraak.eu/?p=8858)


Sterke actie, solidariteit

Sterke actie, solidariteit vanuit het Amsterdamse

" Veel omstanders reageerden

" Veel omstanders reageerden positief op de actie. “De bazen verdienen bonussen”, zei iemand, “en dan moeten wij gratis werken?” Hieruit bleek wel hoe belangrijk het is om juist op deze plekken actie te voeren " . Toevallige voorbijgangers daar bij blijft de vraag voor mij of de problematiek zo als bij deze actie onder de aandacht gebracht of poging daar toe de steun heeft van mensen die ( nog ) niet getroffen zijn door de langzame ineenstorting van het kapitalisme anno 2012. Zelf lijkt het me belangrijk die steun te verkrijgen. Ik ben het eens met de mensen die dergelijke acties zien als deel van een grotere strijd en het ook als zodanig willen presenteren. Gezien de ernst van de problematiek is ballen gooien wel erg ludiek. Volgens mij worden de problemen van de Bijstanders genegeerd door het grootste deel van de bevolking of gebagatelliseerd. Erger nog ik kan het moeilijk in cijfers uitdrukken maar ik denk dat een niet onbelangrijk deel van de ( nog ) werkenden mee gaan in het verhaaltje van veel main stream media en politici dat Bijstanders parasieten zijn. Ik weet dat het uiterst moeilijk is alleen Bijstanders te mobiliseren voor een actie. Ook weer een reden om aansluiting te zoeken bij het grotere verhaal dat veel meer mensen geraakt worden door de bezuinigingen bijv. en de echte redenen van die bezuinigingen. Een interessant verhaal in dat kader :
http://crimethinc.com/texts/recentfeatures/nightmares.php
Wil iemand dat vertalen ? Tot slot roep ik Bijstanders op tot diy zelf initiatieven organiseren tot zelf hulp.
Publiceer je pogingen ook op internet als inspiratie voor anderen.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech