Hier kun je discussieren over presentatie ‘Krachtbronnen van de anarchie’ van Peter Storm.
Op zaterdag 7 september vindt er in de Anarchistische Bibliotheek / infocafé De Bollox een presentatie plaats van de nieuwe AGA-brochure ‘Krachtbronnen van de Anarchie’. Tijdens de presentatie zal auteur Peter Storm aanwezig zijn om een korte samenvatting te geven van de inhoud en om uit te leggen waarom hij deze brochure geschreven heeft. De brochure is al te koop bij het Fort van Sjakoo, Rooie Rat en Athenaeum Nieuwscentrum dus koop dat ding en bereid je voor op de discussie na afloop. Hieronder staat de brochure ook als PDF voor de mensen die daar behoefte aan hebben.
De brochure kost 1,50 en je kan deze ook bestellen en dan sturen we het op met de post, maak dan 2,50 (1 euro verzendkosten) over op rekening Giro 5495473 t.n.v. Vrije Bond, Amsterdam. En stuur een mail met hoeveel je er wil hebben en je postadres naar:
secretariaat@vrijebond.nl
"Krachtbronnen van de Anarchie"
‘De wereld van onvrijheid en het systeem van uitbuiting, onderdrukking en vervreemding waarin wij leven zal niet vallen door de kleinschalige opbouw van vrije zones en evenmin door individuele desertie uit de maatschappij. Het systeem van overheersing met alles erop en eraan zal sterven door een opstandigheid die net zo wijdverbreid en alomvattend dient te zijn als dat systeem zelf. Aan anarchisten de taak om dit proces – dat hoe dan ook plaatsvindt, maar niet automatisch succesvol blijft – maximaal facilitair en inhoudelijk te ondersteunen.’ In Krachtbronnen van de anarchie betoogt Peter Storm dat vrijwel iedereen iets zou kunnen hebben aan anarchistische ideeën en praktijken, maar dat vrijwel niemand zich daarvan bewust of daar naar handelt. Deze schijnbare paradox valt eenvoudig op te lossen door de verschillende krachtbronnen van het anarchisme – het anarchistische gedachtegoed, de praktijk van de anarchistische beweging in Nederland en de rest van de wereld, en het potentieel van de revolte – bij elkaar te brengen. Anarchie is eigenlijk heel simpel.’
En hier staat de brochure “Krachtbronnen van de Anarchie“ als PDF:
http://www.vrijebond.nl/wp-content/uploads/krachtbronnenvoorwebsite.pdf
Zwaktebronnen van de Anarchie
Allereerst bedankt voor de online pdf variant van 'Krachtbronnen van de Anarchie'. Het lijkt op Jip en Janneke en misschien is dat de bedoeling ook geweest. Een post-modern knip en plakwerk van vooral iedeeen en geen of gebrekkig historisch wetenschappelijk inzicht. Ik waardeer je lage drempels om misschien onbekenden kennis te laten maken met jouw overtuiging wat anarchistische ideeen kunnen zijn. Toch ben ik ook teleurgesteld over allereerst de 9 pagina's die ik gelezen heb.
Het lijkt een virus om vooral maar te denken in vrijheid, zonder de materiele omstandigheden in overweging te nemen. Zoals ik eerder gereageerd heb op een posting van Doorbraak: 'Links niet vies van arbeidsdwang' ontdek ik wederom dat er 'anarchisten' zijn die van alles weg kunnen denken. Hoe kan je een pijl weg redeneren als die je raakt met dodelijke afloop? Hoe dom kan je zijn om jezelf in je voet te schieten? Mijn ideeen zijn niet absoluut en (on)bespreekbaar met anderen maar vooral onderhevig aan de wisselende omstandigheden in mijn omgeving. Hoe kan je stellen dat mensen geen middelen zijn voor opgedrongen ideeen voor anderen terwijl in de praktijk niemand andere ervaringen kan opdoen? Hoe “messiaans” kan je beweren dat iedereen in volle vrijheid en op basis van wederkerigheid anders zou kunnen leven? De vrije associatie pakt in een reele machtspolitiek en onderdrukking van lichaam en geest anders uit dan in je stoutste dromen. 'Anarchie' is voor jou libertair en het omvat geen kritische notie van de wisselende omstandigheden waarin de lezers hun realiteit ervaren. Ik herken jouw stellingname dat zelfbesturende organisaties en directe democratie de norm is. Toch zijn er dan opnieuw ego's, hanen en hennen, die de sociale cohesie bewerkstelligen. Ik mis je stellingname over de vermaatschappelijking van arbeid. Hoe kan een solidariteit met de schoonmaakbranche en thuiszorg verklaart worden met je idealistische insteek over 'anarchisme'? In jouw dromen verbinden mensen zich federatief en niet via een centraal aangestuurd hoofdkwartier.
Je zult ongetwijfeld weten dat waar coördinatie nodig is, mensen niet geneigd zijn te kiezen voor gedelegeerden maar veel eerder voor noodgedwongen keuzes. Het is een sociale strijd en geen idealisme wat mensen tot keuzes dwingt. De veronderstelde 'bijenkorf' van autoriteit wordt vanzelf gecreeerd zodra 'anarchisten' geen know how hebben van organisatie. Inderdaad, de toekomst is 'gefrefigureerd' volgens Appelscha deskundigen. Het is een vooruitlopen in het hier en nu van wat straks verloren raakt mede door de Jip en Janneke benadering dat de sociale revolutie gevoeld maar niet begrepen kan worden.
re:
>Toch ben ik ook teleurgesteld over allereerst de 9 pagina's die ik gelezen heb.<
Ook ik had het document na een eerste vluchtige blik weer terzijde gelegd. Zoals zo vaak.
Maar kunnen we afspreken dat het een mens fatsoenlijk staat om op z'n minst te *doen alsof* men een werk helemaal heeft gelezen, alvorens het te bekritiseren?
Ik heb de rest ook nog
Ik heb de rest ook nog gelezen en ik blijf o.m. bij het standpunt hoe Peter kan beweren dat mensen geen middelen voor opgedrongen ideeën zijn. We beïnvloeden elkaar voortdurend bewust en onbewust. Bovendien doen we dat in verschillende omstandigheden die wederom van invloed zijn op de veronderstelde ideeën. Het is misschien wel geen centraal aangestuurd hoofdkwartier zoals Peter stelt maar een disciplinering/normalisering afkomstig van de actuele sociaal-economische machtsverhoudingen. Ik herken de tegenstrijdigheid dat 'anarchisten' vaak denken dat ze vrij kunnen zijn maar al heel gauw ontdekken dat de praktijk weerbarstig is. De publicatie zie ik als een aanzet hoe teksten misschien leesbaar worden maar er liggen ook heel veel vooronderstellingen aan ten grondslag die veel meer tekst en uitleg nodig hebben. We zitten in een vervreemde logica gevangen die onze ideeën vaak tegenstrijdig maakt met het handelen. In de praktijk raken veel 'anarchisten' gedesillusioneerd zodra er confrontaties plaatsvinden. Ideeën ontruim je niet maar de panden wel.
-
Hoeveel lezers zullen jou nu begrijpen? Bij frefiguratie denk ik aan oma frieten en vega kroketten.