Hier kun je discussieren over Occupy Shell brengt Amsterdam in verwarring.
De occupisten kwamen van Occupy Amsterdam, het bezettingskamp op het Beursplein in Amsterdam als onderdeel van de wereldwijde Occupy beweging. Daar had Dirk, één van de Beurspleinbezetters, het initiatief genomen het Shellpand te bezetten, dat acht jaar leegstond, en wist zo'n twintig participanten om zich heen te verzamelen.
Aanvankelijk zag de gemeente het als een kraakactie. Een woordvoerder van burgemeester van der Laan liet in een reactie weten dat van een politieke bezetting geen sprake kan zijn omdat het betogingsrecht alleen van toepassing is in de openbare ruimte. Het voormalige Shellgebouw daarentegen is eigendom van de gemeente en heeft geen publieke functie. Daar zou het recht op betogen dan ook niet gelden aldus de woordvoerder.
Ook voor de politie was het duidelijk dat het Groot Laboratorium gekraakt is. Occupy betekent bezetten en bezetten is kraken, luidt de redenatie. De actievoerders van Occupy Shell houden daarentegen vol dat ze het pand niet kraken: "Het verschil met een kraakactie is dat de mensen die hier zitten al een eigen huis hebben en het pand bezetten vanwege de symboliek", reageert Frank, één van de occupisten. "We bezetten niet zomaar een huis of een flat van iemand anders. We bezetten Shell. Het is een bezetting van een pand dat een bepaalde symboliek van de macht heeft. We bezetten een symbool", voegt hij eraan toe.
Inmiddels is de gemeente minder zeker van haar zaak. Een woordvoerder van stadsdeel Noord lijkt niet te weten wat ze ermee aan moet en geeft aarzelend aan dat de bezettingsactie een occupy is zonder het nog expliciet een kraakactie te noemen. De actievoerders zijn ongewenst en het stadsdeel vreest voor vernielingen aan het momumentale pand maar Occupy Shell bevindt zich in een schemergebied tussen betogingsrecht en kraakverbod waar de gemeente nog geen antwoord op heeft.
Zie voor achtergrond: OCCUPY SHELL: Tussen betogingsrecht en kraakverbod
https://www.indymedia.nl/node/620