Hier kun je discussieren over Indymedia en betrouwbaarheid: een paradox of een logische combinatie?.
Dit artikel is geschreven door drie eerstejaars antropologiestudenten van de Universiteit Utrecht. In het licht van globalisering en online sociality willen wij onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van Indymedia. Bedankt alvast voor het delen van uw/jouw kijk!
Indymedia is een alternatief medium, dat als missie heeft om nieuws te brengen dat de traditionele media laten liggen. Op die manier krijgen inhoudelijke en alternatieve verhalen/ideeën een platform en kan er kritiek worden geleverd op de maatschappij. Maar hoe werkt dat in de praktijk?
Conventionele media hebben een duidelijke ‘plaats’: De Telegraaf levert heel andere informatie op dan de Groene Amsterdammer bijvoorbeeld. Het voordeel hiervan is dat het makkelijk is om een artikel om waarde te schatten want elk medium heeft een bepaalde missie: diepgaand of oppervlakkig, hoofdlijnen of juist achtergrondverhalen. Kwaliteitsmedia staan erom bekend geen ongefundamenteerde uitspraken te doen en op basis daarvan kan de kwaliteit van het nieuws beoordeeld worden.
Op Indymedia is, in tegenstelling tot andere media, anonimiteit erg belangrijk. Daar zijn begrijpelijke redenen voor, maar een gevolg is dat het (in elk geval voor ons, als relatieve buitenstaanders) erg lastig is om in te schatten of de auteur een kenner is op het gebied en hoe de informatie verkregen is. Met andere woorden, hoe weet jij, als lezer, wat betrouwbaar is en wat niet? Is het een geloof in de oprechtheid van Indymedia-gebruikers?
Na ongeveer een maand onderzoek is daar nog een vraag bijgekomen: waarom zijn Indymedia-gebruikers zo huiverig voor buitenstaanders? Er is af en toe vijandig gereageerd op onze pogingen om onderzoek te doen, terwijl Indymedia juist zo ontzettend toegankelijk leek voor iedereen die iets bij wilde dragen. Hoe komt het dat een platform dat bedoeld was voor iedereen juist vrij gesloten lijkt te zijn?
We zijn echt heel benieuwd naar jullie reacties, die vanzelfsprekend anoniem verwerkt zullen worden. Bedankt alvast!
Roos Ykema, Vera van der Burg en Caspar Schoevaars