Wanneer: 17/08/2012 - 17:55
De laatste dagen is er in Belgie veel gedoe rond haarscheurtjes in het reactorvat van de kerncentrale Doel-3. Gisteren was er crisis beraad en is besloten Tihange-2 voorlopig ook stil te leggen, omdat het reactorvat door hetzelfde bedrijf is gemaakt. Dat bedrijf is het al lang failliete Nederlandse bedrijf RDM, dat ook betrokken was bij de constructie van het reactorvat van de kerncentrale in Borssele. EPZ, de eigenaar van Borssele, zegt dat er niets aan de hand is. Maar....
De Belgische autoriteiten hebben ook de reactor Tihange-2 vorolopig stilgelegd naar aanleiding van de haarscheurtjes die voorkomen in het reactorvat van Doel-3. Beide vaten (en 20 anderen) zijn gemaakt bij de RDM in de jaren 60/70. Alhoewel 'haarscheurtjes'? Het Belgische blad La Libre citeert vandaag Willy de Roovere van het Belgisch Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) over Doel: "de l’ordre de 8 000 fissures, chacune faisant quelque 2 cm." Daar hoef je niet heel goed Frans voor te kunnen om dat te begrijpen!
Haarscheurtjes in reactorvaten zijn een niet heel onbekend fenomeen; de bouw van de kerncentrale in Borssele liep zelfs vertraging op door scheurtjes in het reactorvat, zo blijkt uit een artikel in 'Atoomenergie', juli/augustus 1972 (nu voor het eerste digitaal beschikbaar). Onderzoek liet vervolgens zien dat "veiligheid en bedrijfszekerheid" niet bedreigd worden "mits de scheurtjes binnen bepaalde dimensionale grenzen liggen". Daarbij werd wel rekening gehouden met een "levensduur van 40 jaar". Borssele is nu 40 jaar oud en daarmee nu al een van de oudste reactoren met een RDM-reactorvat die nog in bedrijf zijn. Maar Borssele hoeft volgens de huidige plannen, pas in 2033 gesloten te worden!
Het is op z'n minst een snelle en voorbarige reactie van de EPZ om te zeggen dat er niets aan de hand is. De reactie van de Belgen is dan een stuk verantwoordelijker: minimaal stilleggen tot verder onderzoek aantoont dat eventuele haarscheurtjes (nog steeds) ongevaarlijk zijn.
Links naar de genoemde bronnen zijn te op www.laka.org
Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen rond kernenergie in Nederland, stuur dan een mailtje naar info@laka.org met dat verzoek en dan zetten we je op de (gratis) nieuwslijst.
Tags: kernenergie