Wanneer: 14/11/2011 - 22:03
Actie: 'Zwarte Piet is racisme'
Vrijheid van meningsuiting in het geding omtrent Zwarte Piet
Zaterdag heeft de politie hard opgetreden tegen vier mensen om T-shirts met de opdruk ‘Zwarte Piet is racisme’ bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht. Op socialemedia als Facebook en Twitter is met verontwaardiging gereageerd op het optreden van de politie.
Twee van de vier mensen droeg een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ en zijn al sinds 1 juni bezig met dit project. De andere twee opgepakten waren een Deense onderzoeker, verbonden aan het Meertens Instituut, en een student journalistiek, die een verslag van de intocht wilden maken.
‘Zwarte Piet is Racisme’
‘Zwarte Piet is Racisme’ is een community art project dat vanaf afgelopen zomer op festivals door heel Nederland met diverse mensen in gesprek is gegaan over Zwarte Piet. De twee nu bont en blauwe geslagen artiesten zijn zowel geschokt van de gebeurtenis en standvastig in hun mening dat dialoog de enige oplossing is. Een van de twee artiesten, dichter en theatermaker T. Martinus, won vorige week zaterdag nog de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011.
“Het project ‘Zwarte Piet is racisme’ is begonnen naar aanleiding van het gebrek aan historische kennis omtrent de figuur,” aldus Martinus. “Wij willen juist de dialoog aangaan, Nederland kan beter”, aldus Kno’Ledge Cesare, de andere artiest. Martinus en Kno’Ledge hebben met het shirt het hele land doorgetrokken, van festival tot kunstmarkt, en zijn daar met veel mensen het ongemakkelijke gesprek over Zwarte Piet aangegaan. Op de website van het initiatief, http://zwartepietisracisme.tumblr.com, staan honderden foto’s van mensen die het gesprek zijn aangegaan en het kunstproject en de gedachte erachter steunen.
Censuur
“Het is heel bizar om na 6 en een half uur cel op internet te lezen dat de woordvoeder van de politie aangaf dat ons lichaam een platform voor protest was,” zegt Martinus. “De politie had juist gezegd dat we mochten blijven als we ons spandoek dichtlieten, waar we gehoor aan hebben gegeven, zoals ook op foto’s is te zien”. “Het is ongelofelijk dat de politie ons vooraf ook vertelde dat als er een pro-Sinterklaasfeest of pro-ZwartePiet tekst op onze spandoek
had gestaan, we geen probeem zouden hebben. Repressie is niet de manier om om te gaan met inhoudelijke kritiek”, aldus Kno’Ledge.
Ontwikkelingen
“Het is interessant om verschillende ontwikkelingen op dit vlak te zien. In 2006 ontving de publieke omroep veel klachten en doodsbedreigingen vanwege het op tv vertonen van ‘Regenboogpieten’, in alle kleuren van de regenboog. Maar inmiddels zijn er diverse scholen in Nederland waar Sinterklaas met Regenboogpieten en andere varianten wordt gevierd. In 2008 besloot Schiphol geen Zwarte Piet meer toe te laten, omdat internationale klanten en bezoekers het niet zouden begrijpen. Op Albert Heijn en Bolletje verpakkingen zijn ook geen Zwarte Pieten meer te vinden. En in 2010 introduceerde HEMA het Sinterklaasfeest in Groot-Brittanië, maar zonder Zwarte Piet. Ondertussen hebben verschillende organisaties ook een standpunt over Zwarte Piet, zoals anti-discriminatieorganisatie Artikel1”.
Dialoog
De twee artiesten zijn inmiddels uitgenodigd om onderdeel te zijn van een debat dat 27 november plaatsvindt bij het evenement ‘Zwart van Roet’ in Amsterdam. Tijdens dit evenement zal door mensen met verschillende posities in een open dialoog gesproken worden. Martinus: “Wij juichen platforms voor een open dialoog toe en zijn er daarom graag bij”.
Links: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/
www.radio1.nl/contents/41391-vrijheid-van-meningsuiting-amsterdam
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q-Wf89f0I0M