Wanneer: 05/07/2012 - 10:06
Persbericht:
47 KLACHTEN INGEDIEND TEGEN AMSTERDAMSE POLITIE
Gebruik geweld politie Amsterdam escaleert
Amsterdam, donderdag 5 juli 2012
Op 5 juli 2011, op de dag af een jaar geleden, werd het gekraakte culturele centrum Schijnheilig aan de Passeerdersgracht 23-25 in Amsterdam ontruimd. Bij de manifestatie die georganiseerd werd als protest tegen de ontruiming, greep de politie hard in. Zo’n 160 demonstranten werden gearresteerd, een van de grootste massa-arrestaties in de naoorlogse geschiedenis. Daarvan werden zo’n 50 demonstranten onrechtmatig in vreemdelingendetentie geplaatst. Bij de Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland is deze week door 47 mensen een klacht ingediend over het politieoptreden, dat gepaard ging met geweld en intimidatie. De klachten zijn onderbouwd met videomateriaal, persoonlijke verslagen en krantenartikelen.
De klacht
De politie wordt door de klagers onder meer beschuldigd van het ondermijnen van het demonstratierecht, het toepassen van disproportioneel geweld, en het onrechtmatige gebruik van vreemdelingendetentie als intimidatiemiddel. Meer in het bijzonder heeft de ME volgens de klagers de demonstratie bewust ingesloten, waarna er van beide zijden op de menigte is ingeknuppeld en er met politiebusjes vol gas op mensen is ingereden. Demonstranten konden niet wegkomen en werden hard op het hoofd en de rug geslagen, met gewonden tot gevolg. De opmerkelijke massa-arrestatie die vervolgens plaatsvond, was volgens de advocaat van de klagers onrechtmatig. Dat geldt evenzeer voor de vreemdelingendetentie die op 52 mensen werd toegepast, waar de Raad van State zich over heeft uitgesproken. De overgrote meerderheid van de demonstranten is nooit ergens van beschuldigd en heeft nimmer meer iets gehoord van de politie.
Spiraal van politiegeweld
De klagers zien het optreden van een jaar geleden als onderdeel van een zorgwekkende geweldsspiraal bij de Amsterdamse politie. “Deze klachten hebben betrekking op 5 juli 2011. Sindsdien gaat de politie telkens weer de fout in: op 1 oktober 2011 op het Spui, op 1 mei 2012 op het Mercatorplein en op 13 mei 2012 bij de Simon Stevinstraat. Dit zijn geen incidenten meer”, stelt collectief Schijnheilig. “Het past in een breder nationaal beeld van een politieapparaat dat door politici bloemetjes toegestuurd krijgt als het de handen laat wapperen”, aldus het collectief.
De advocaat van de klagers, Jeroen Soeteman van Jebbink Soeteman advocaten in Amsterdam, vertegenwoordigt cliënten in al deze zaken. Hij maakt zich ernstig zorgen over het demonstratierecht en het toenemende escalerende optreden van de politie.
“Deze 47 klachten tegen politiegeweld staan niet meer op zichzelf. Kort geleden hebben 11 van onze cliënten ook al aangifte gedaan tegen ernstig geweld van de politie op de Simon Stevinstraat op 13 mei 2012. Van de ruim 100 cliënten van ons kantoor die het afgelopen jaar bij demonstraties door de politie zijn gearresteerd, is er niet een door de rechtbank veroordeeld. De arrestaties lijken daarom meer op een manier van de politie om een demonstratie te beëindigen, dan om strafbare feiten op te sporen.”
en
“Wij zien steeds vaker dat de politie al op voorhand stelt dat het wel uit de hand zal gaan lopen en daarna zelf als eerste geweld gebruikt, terwijl er feitelijk slechts sprake is van mensen die gebruik maken van hun recht op demonstratie. Het is zeer zorgwekkend.”
Voor het feitenrelaas over het politieoptreden van 5 juli, zie: http://schijnheilig.org/2011/09/over-de-ontruiming-van-de-passeerdersgra...
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@schijnheilig.org