Plaats een aanvulling

Persbericht Les Soulevements de La Terre dag 2

Nieuws, gepost door: KBW op 21/07/2024 07:11:23

Wanneer: 21/07/2024 - 10:54

Op land en op zee hebben 10.000 mensen, tractoren en boten gedemonstreren en massaal de haven van La Pallice geblokkeerd


Zie ook Franstalig verslag hier: https://contre-attaque.net/2024/07/21/depuis-la-terre-et-la-mer-tracteur...

Deze 2de dag van de mobilisatie was het hoogtepunt van 5 dagen internationale ontmoetingen (persbericht van de internationale delegatie https://lessoulevementsdelaterre.org/communique-de-presse-des-internatio...) in een waterdorp dat de hele week meer dan 10.000 mensen verwelkomde. Na een demonstratie op vrijdag voor de coöperatie Terrena en de natuurlijk ontwapening van een bassin van een pluimveefabrikant, de Pampr'oeuf-groep, gisteren (https://lessoulevementsdelaterre.org/en-eu/blog/communique---10-000-pers...), was het doel vandaag om de bassin-keten terug te voeren naar de bronnen van het waterroven.

De dag begon met een verrassingsblokkade van de haven en het graanhandelsbedrijf Soufflet door een konvooi tractoren die onder de neus van de politie opdoken vanaf de brug over het Ile de Ré. Ze kregen al snel gezelschap van een stoet die zich in de haven verborgen had met een spandoek met de tekst "Paysan-nes, travailleurs, autonomes, unissez vous! “ (Boeren-innen, arbeiders, autonomen, verenigt u!” Verre van de binaire tegenstelling die de regering opvoert tussen milieuactivisten en boeren, toont deze blokkade eens te meer de betrokkenheid van de boeren bij de strijd tegen de bassins. (Het persbericht van de anti-bassinboeren over de redenen voor de blokkade: https://lessoulevementsdelaterre.org/en-eu/blog/blocage-surprise-du-port...).

Vandaag richtten de boeren-innen zich, net als de rest van de demonstranten, tegen grote gemeenschappelijke vijanden: de megacorporaties en handelsbedrijven in de haven van La Pallice. Deze bedrijven steunen de bouw van de megabassins om hun investeringen in de uitbreiding van de haven rendabel te maken. Ze graaien in het inkomen van de boeren-innen om hun winsten te maximaliseren en duwen hen in een waanzinnige wedloop naar opbrengst, ten koste van het land, het water en de mensen.

Ondanks het systematische demonstratieverbod en de vele politieblokkades slaagden meer dan 8.000 mensen erin om zich te verzamelen in Parc Charruyer. Ze hebben daar de hele middag gemanifesteerd en groeiden aan tot 10.000 demonstranten. Tijdens de eerste toespraken benadrukte een internationale delegatie van 200 mensen uit de hele wereld hoezeer deze haven een belangrijk instrument is van het neokoloniale extractivisme.

De helft van het havenverkeer voedt het agro-industrieel complex, de andere helft de olie- en bouwindustrie. De haven is de katalysator van een fossiele-brandstof-kapitalisme dat ons regelrecht naar een klimaatramp leidt. Total, CMA-CGM, Lafarge en natuurlijk Bolloré zijn er gevestigd. Bolloré vergiftigt niet alleen onze geest met zijn neofascistische propaganda, hij vergiftigt de wereld met zijn industrieën, die onder andere verantwoordelijk zijn voor massale ontbossing om palmolie te produceren! Het was een van de belangrijkste investeerders in de uitbreiding van de haven van La Rochelle, waar het nog steeds sterk aanwezig is via zijn energiedivisie. In het verleden was het de slavenhaven die de kooplieden van La Rochelle fortuin bracht. Vandaag de dag is het fortuin van deze multinationals nog steeds rechtstreeks afkomstig van de plundering van Afrika en de oorlogen die daaruit voortvloeien.

Na de toespraken splitsten de demonstranten zich op in twee optochten om naar de haven te stromen met als doel verschillende feestelijk blokkades op te werpen in de omgeving en te proberen de haven over zee te benaderen. De eerste stoet trok langs de kust en sloot zich aan bij de 10 landbouwtractoren die aan het eind van de ochtend uitvoerig door de politie met traangas waren bestookt voordat ze gedwongen werden hun piketlijn te verlaten.

Zoals beloofd slaagde de kuststoet erin om het dichtst bij de haven van La Pallice gelegen strand op te gaan en te beginnen met het blokkeren op zee, met talloze boten en zwemmers langs de kust. Ze werden vergezeld door een vloot catamarans en kajaks die ondanks het vaarverbod al onderweg waren.

De tweede stoet, die over de boulevards in de richting van de haven trok, werd snel omcirkeld, vergast en zwaar belaagd in de stad, maar wist aan de politieval te ontsnappen. De twee optochten voegden zich uiteindelijk halverwege de middag bij elkaar en vormden een erewacht voor de tractoren in een feestelijke sfeer, waarbij kwaadaardig "Et tout le monde déteste La Pallice" ("En iedereen haat La Pallice", een variant op police, maar dat had u al begrepen, vert.) en "siamo tutti antibassini" ("We zijn allemaal anti-bassini") werd gezongen, waarmee het samenkomen van de milieu- en antifascistische strijd werd gemarkeerd.

De politie viel de demonstratie opnieuw aan met gas en waterkanonnen. Verschillende mensen werden gearresteerd, waaronder een aantal die het slachtoffer werden van geweld door de politie. Ze werden geconfronteerd met demonstranten van alle leeftijden en fysieke condities, maar die extreem eensgezind en vastbesloten waren om elkaar te beschermen tegen de klappen en om bij elkaar te blijven.

(Op het moment van schrijven was een deel van de demonstratie op weg naar het Plage de la Concurrence om de dag af te sluiten. We zullen een update geven aan het eind van de middag, wanneer de demonstranten terugkeren voor het grote slotfeest in het waterdorp).

Vandaag hebben we verschillende manieren ingezet om de haven van La Pallice te blokkeren. We zullen terugkomen zolang deze multinationals onze levens, onze boerderijen, onze waterscheidingen en die van de mensen aan de andere kant van de oceaan blijven vernietigen.

Anderhalf jaar na Sainte-Soline tonen deze twee dagen van demonstraties de vindingrijkheid en veerkracht van de anti-bassinebeweging, ondanks de ontstellende politieke en politiële druk. We zullen blijven vechten tegen elke bassinlocatie en de bedrijven die er verantwoordelijk voor zijn, zowel lokaal als nationaal. Het is tijd om de klok terug te draaien, een moratorium af te kondigen en de weg vrij te maken voor een agro-ecologische verschuiving.


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech