Wanneer: 05/08/2023 - 15:00
OOK VERKOOP OP EEN STEENWORP VAN DE STOPERA !
Voor de 140ste flitsactie gaat actiegroep Niet Te Koop naar hartje centrum waar onder de ogen van wethouder Zita Pels en het massatoerisme door Ymere de benedenwoning Staalstraat 9 te koop is aangeboden voor het asociale bedrag van €600.000. Zo gewild dat het binnen een week al 'onder bod' staat. Je kan er vergif op innemen dat er flink overboden is. Wie zal dat betalen? Een stroman van een rijke Rus?
Percentage sociale voorraad daalt
De volgende motie werd al in 1917 door de gemeenteraad aangenomen:
'Besluit: Roept de corporaties op om in gebieden waar het aantal sociale huurwoningen onder de kritieke grens van 35% is gezakt, te stoppen met de verkoop en liberalisatie van corporatiewoningen'
De leden van de gemeenteraad, M.Moorman J.Nuijens E. Flentge W. Van Soest
Kijken we naar het gebied waar de Staalstraat zich bevindt, de wijk Nieuwmarkt/Lastage, dan zien we dat het percentage vanaf 2017 gestaag is gezakt, van 38% naar 33% in 2021. Daar er totaal geen nieuwbouw na 2021 is geweest mag worden aangenomen dat dit percentage nu verder is gedaald:
Pas onlangs gesplitst
Staalstraat 9 is een op zichzelf staand pand en telt slechts twee woningen. Om ze apart te verkopen dient er een splitsingsvergunning te zijn. Er lijkt sedert 2020 een stilzwijgende overeenkomst te zijn, niet schriftelijk vastgelegd, om niet meer te splitsen. Toch is hier op afgeweken. Uit kadastergegevens blijkt op 12 april dit jaar. Bij de komende prestatieafspraken 2024-2027 is deze verkoop mogelijk niet toegestaan, misschien dat daarom juist nu te koop wordt gezet. Wordt daarom de aankondiging van deze verkoop niet op de eigen verkoopsite van Ymere gezet om geen slapende honden wakker te maken?
Volkshuisvestelijk
Gezien bovenstaande zien we dat volkshuisvestelijke regels worden overtreden:
1. Er wordt verkocht uit een wijk waar het percentage sociale huurwoningen van corporaties onder de 35 is gezakt;
2. Er is pas onlangs gesplitst;
Landelijke pers
Onze acties heeft de blijvende aandacht ook van de landelijke pers. Actievoerder Boudewijn Rückert is uitgebreid geïnterviewd, wat heeft geleid tot een paginagroot artikel in Het NRC. Een alinea:
'Af en toe bezetten ze met de actiegroep een sociale huurwoning die te koop staat, of ze houden een protestactie. Dan verzamelen ze zich met een handjevol mensen en spandoeken – „Red de sociale stad” – bij het betrokken huis. Ze plakken stickers op de woning met „Niet te koop” en roepen de corporatie op de woning weer in de verhuur te doen. Een beetje spannend is het altijd wel, zegt Rückert. „Maar meestal vindt de buurt het fantastisch.”
En:
'Soms ziet hij advertenties van corporaties die de verkoop van de sociale sector aanprijzen. „De buurt wordt leuker en leuker”, schreef een van de corporaties een paar jaar geleden.
KOMT ALLEN !
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Juist nu is actie belangrijk. Er worden onderhandelingen gevoerd over het beleid de komende jaren. Gemeente en huurderkoepels moeten hun rug recht houden en kunnen daarvoor wel een steuntje in de rug gebruiken. Niet Te Koop roept iedereen op mee te doen. Opnamen van de actie worden verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.
Plaats van actie Staalstraat 9-huis, hartje Centrum, zaterdag 5 augustus, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.
Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen. Denk aan regenkleding!leden. Misdadig, noemt Rückert dat. „Alsof de buurt beter wordt als er minder huurwoningen zijn.”