Plaats een aanvulling

Noem Hun Namen - Herdenking in Haarlem

Aankondiging, gepost door: nn op 13/12/2022 12:03:10

Waar: Bij de trappen voor het stadhuis, Grote Markt, Haarlem, Netherlands (GPS lat: -76.209000 lon: 128.430000)
Wanneer: 18/12/2022 - 14:00

Op zondag 18 december wordt er een herdenking georganiseerd in Haarlem. Met de actie ‘Noem hun namen’ herdenken wij de mensen die omkwamen aan de Europese grenzen.

Tussen 10 december (Dag van de Mensenrechten) en 18 december (Dag van de Migrant) worden in het hele land herdenkingen georganiseerd en de namen van overledenen voorgelezen. Dit is een initiatief van MiGreat, voor de 48.674 mensen die de gevaarlijke reis niet overleefd hebben, en vaak een anonieme dood stierven op zee, in de bergen of de bossen.
Hulpkreten van mensen in verdrinkingsnood worden door Europese kustwachten genegeerd. Libië wordt betaald voor pullbacks - wie ‘gered’ wordt komt in een detentiecentrum terecht en loopt het risico gemarteld of tot slaaf gemaakt te worden. Europese reddingsboten liggen aan de ketting, de bemanning wordt crimineel vervolgd. Wie via de landsgrenzen probeert de EU te bereiken loopt ook grote risico’s: grenspolitie schiet met scherp en gebruikt excessief geweld om mensen tegen te houden. Die doden zijn dus ook te wijten aan het Europese en Nederlandse grensbeleid.
Op 18 december vindt een herdenking in Haarlem op de Grote Markt (voor de trappen van het stadhuis) om 14.00 uur plaats. De herdenking begint met een inleiding, daarna is er zang door leden van het Klimaatkoor Haarlem en vervolgens worden namen voorgelezen. Er is ook een moment van stilte. Mensen worden uitgenodigd zwarte kleding te dragen en kaarsen mee te nemen. Naast het Klimaatkoor Haarlem nemen Extinction Rebellion Haarlem en de Zwarte Muggen deel aan de organisatie in Haarlem.
Organisator Niko Buiten legt uit waarom zij deze actie organiseren: “Vluchtelingen en migranten kunnen we opvangen in Europa, waaronder in Nederland. Het zijn mensen zoals wijzelf, die gevlucht zijn om politieke redenen of als gevolg van klimaatverandering. Het is onverteerbaar dat onze regering hen aan de grenzen van Fort Europa tegenhoudt en laat sterven onder erbarmelijke omstandigheden. Degenen die stierven mogen we niet vergeten. Daarom noemen wij op 18 december op de Grote Markt voor het stadhuis hun namen. Doe je mee?”
De actie wordt georganiseerd door MiGreat. Overal in het land organiseren betrokken burgers herdenkingen. Roos Ykema (voorzitter MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom: “Het is onverteerbaar dat er steeds weer mensen om het leven komen als zij Europa proberen te bereiken. Het harde anti-migratiebeleid, dat ook door Nederlandse partijen als de VVD en CDA voorgestaan wordt, leidt aantoonbaar tot 15 meer doden en heeft de Europese grens tot de dodelijkste ter wereld gemaakt. Mensen in levensnood moeten gered worden. Degenen die overleden mogen niet vergeten worden.”
U bent van harte uitgenodigd om op 18 december deel te nemen aan de herdenking.

Algemene informatie
Website: https://migreat.org/actions/329/noem-hun-namen
Mail: info@migreat.org


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech