Wanneer: 28/06/2020 - 14:54
Veel huurders in Nederland hadden al te kampen met veel te hoge woonkosten. Dat geldt ook, of misschien wel juist voor de zogenaamde sociale huursector, die veelal een corporatie als huisbaas hebben. Toen kwam ook nog corona. En het regeringsbesluit om desondanks de jaarlijkse huurverhoging toe te staan. Nu is het genoeg geweest, vinden de mensen achter Stop De Huurverhoging. Ze roepen zoveel mogelijk mensen om voor 1 juli mee te doen.
Anna legt uit:
Vraag waarom 1 juli: Anna: Voor 1 juli moet je bezwaar aantekenen tegen de huurverhoging. Door de huurverhoging te weigeren te betalen (zie hieronder voor de stappen) maak je officieel bezwaar. Als je dat na 1 juli doet ben je volgens de letter van de wet te laat en heb je de verhoging geaccepteerd.
vraag: En waarom gezamenlijk?: We willen zoveel mogelijk een collectief proces ingaan. Het is immers de typisch Nederlandse aanpak om dergelijke problemen te individualiseren en iedereen apart te behandelen (en in de hoek te dringen). Het is ook goed om met zoveel mogelijk te beginnen. Op de online bijeenkomst aanstaande zondag, waar iedereen aan mee kan doen, wordt ook heel praktisch gesproken over de stappen die je kunt zetten en hoe je dat doet. Daar is ook een toolkit voor gemaakt.
Vraag: Hoe verwachten jullie dat de corporaties gaan reageren? Anna: We willen dat ze het accepteren, en het zien als het duidelijke signaal. Het is immers coronatijd, en er is openlijk verklaard dat er dan geen strafmaatregelen uitgevoerd zullen worden. Ze zouden de positie van de huurders moeten verdedigen in Den Haag, maar ze doen tot nu toe het tegenovergestelde. We hebben ook, samen met Bond Precaire Woonvormen, mensen die precies weten wat je rechten zijn en wat de huisbaas wel of niet mag doen. Zo mogen ze bijvoorbeeld helemaal niet meteen een incassobureau op je af sturen. Dat wil niet zeggen dat ze het niet zullen doen. Maar in dat geval helpen we elkaar natuurlijk. Samen sta je sterk. En vergeet nooit: ze zijn er voor ons, niet andersom.
Vraag: hoe kunnen mensen zich aansluiten? Anna: doe mee aan de onlinevergadering, of stuur een mailtje naar stopdehuurverhoging@gmail.com dan krijg je alvast ons stappenplan toegestuurd. Dat is eigenlijk heel simpel:
1. Stop de automatische incasso.
2. Maak handmatig de oude huur over.
3. Houd ingehouden geld appart
4. Overleg collectief over vervolgstappen.
Maar het is ook goed om zoveel mogelijk buren enzo mee te krijgen. Hoe meer hoe sterker je staat. Maar ook als de overige bewoners van een blok niet in beweging te krijgen zijn, kun jij natuurlijk de eerste stap zetten. Vaak gaan ze dan later alsnog meedoen. Verder hebben we flyers die verspreid kunnen worden en posters om voor het raam of in de kantine etc. te hangen
--------------
Aankondiging online-vergadering zondag 28 juni (19.30)
Verschillende huurdersgroepen hebben zich georganiseerd om de voorgestelde huurverhoging per 1 juli niet te gaan betalen. Wij vinden het namelijk schandalig dat in tijden van corona een huurverhogingen worden doorgevoerd door de woningbouwcorporaties en andere verhuurders.
Huurders horen juist bij de mensen die het zwaarst getroffen worden door de pandemie en de economische crisis. Meer dan 800.000 huurder zaten al voor de corornacrisis in de knel door te hoge huren en houden te weinig over voor noodzakelijke kosten van levensonderhoud. Dit aantal groeit met de dag. Gemiddeld betalen Nederlandse huurders meer dan 38% van hun inkomen aan woonlasten. Kortom de huur moet nu omlaag. Huizen zijn er voor mensen, niet voor winst.
Veel woningbouwcorporaties en verhuurders hebben aangegeven dat 0% huurverhoging vooralsnog onbespreekbaar is. Minister Ollongren heeft met haar beleid verhogingen van 5,1% tot wel 6,6% in de 'gereguleerde' sector mogelijk gemaakt.
2 aangenomen moties om de huurprijs van sociale en vrije sectorwoningen tijdelijk te bevriezen heeft ze klakkeloos naast zich neergelegd. Over de deze week aangenomen motie van afkeuring zegt ze zelfs dat ze dit “ziet als een aanmoediging om door te gaan op de door haar ingeslagen weg”. Niet democratisch. Totaal onverantwoord en onacceptabel.
Meer actie is dus nodig! Wij willen verhuurders raken waar het pijn doet: via onze huur. Wij zullen, totdat verhuurders en politiek overstag gaan, onze huurverhoging niet betalen. Wij zijn al velen, maar het is belangrijk dat zich meer mensen aansluiten: hoe groter onze beweging, hoe groter de kans van slagen. Sluit je dus ook aan en weiger ook je huurverhoging te betalen!
Mensen uit heel het land gaan meedoen met de actie "Wij weigeren de huurverhoging" per 1 juli.
Hoe?
1. Stop de automatische incasso.
2. Maak handmatig de oude huur over.
3. Houd ingehouden geld appart
4. Overleg collectief over vervolgstappen.
Meedoen?
Lees hier een stappenplan https://docs.google.com/document/d/17qIi6sKO635DngeYxBT62NnvlpVAaRFbdBsE... dat je kan helpen bij het opzetten van deze actie. “Weiger de huurverhoging”. (0%) is meer dan genoeg.
Op zondag 28 juni, van 19.30 - 21.00 organiseren wij een tweede online bijeenkomst, waarbij we geïnteresseerden precies zullen uitleggen hoe je je huurverhoging kunt weigeren en waar je dan rekening mee moet houden. Het weigeren van je huurverhoging is vrij simpel en er zijn nauwelijks risico’s; het is alleen wel even belangrijk om te weten hoe je dat moet doen. En bovendien is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven voor eventuele reacties vanuit verhuurders.
Lees ook de toolkit Woonzekerheid “Eerst eten dan de huur” van de Bond Precaire Woonvormen https://bondprecairewoonvormen.nl/2020/06/lancering-toolkit-woonzekerhei... voor meer tips en trics.
Wil je meedoen, of heb je vragen, geef je dan op via stopdehuurverhoging@gmail.com. Meldt je ook aan bij de facebookgroep WijWeigerenDeHuurverhogingndehuurverhoging https://www.facebook.com/groups/wijweigerendehuurverhoging/. Zodoende kunnen we ons organiseren, met elkaar in contact blijven, en kunnen we je bovendien een helder stappenplan toesturen over hoe je de huurverhoging precies kunt weigeren.