Wanneer: 14/10/2019 - 07:52
De Chinees-Nederlandse documentairemaker Xiangxia van den Ham heeft tijdens haar bezoek aan haar geboorteland China ontdekt waar en door wie ze is gevonden, alvorens ze werd afgestaan voor adoptie. Van den Ham, die opgroeide in Limburg, werkt momenteel aan haar debuutdocumentaire FACING THE AFTERGLOW – OF BEING ADOPTED die gaat over de worsteling van geadopteerden tijdens hun zoektocht naar afkomst en identiteit. De film wordt geproduceerd door Stichting Meer Dan Babi Pangang. Xiangxia is begonnen met een crowdfunding-campagne via CineCrowd om een deel van het budget op te halen.
Van den Ham ging afgelopen zomer terug naar Hong Kong om vrijwilligerswerk te doen bij de organisatie die in haar geboorteland China het weeshuis oprichtte waaruit ze geadopteerd werd. Van den Ham wilde meer weten over haar verleden, maar kwam als Chinese vondeling diverse obstakels tegen. “Er is geen informatie over mijn biologische ouders, het weeshuis van toen bestaat niet meer en het adoptiebemiddelingsbureau in Nederland bood geen hulp. In Hong Kong kreeg ik wel hulp en kon ik van start met mijn zoektocht in China.”, zegt Xiangxia van den Ham.
Via een krantenartikel in de South China Morning Post kwam ze in contact met de oprichtster van haar oude weeshuis. Xiangxia: “In China ontmoette ik oud-verzorgsters van mijn weeshuis, mijn Chinese pleegouders én zag ik voor het eerst het document met de naam van haar vinder. Het bleek de 13-jarige basisschoolleerling Suxian die mij op een regenachtige ochtend vond in een kartonnen doosje.”
FACING THE AFTERGLOW (ook de betekenis van Xiangxia’s naam) gaat over haar onvolledige adoptieverhaal die leidt tot een zoektocht in Hong Kong, China en Nederland naar antwoorden. Het gaat over de impact van de eenkindpolitiek, de situatie in Chinese weeshuizen en het Chinese en Nederlandse adoptiebeleid en komen er diverse deskundigen aan het woord, zoals adoptiehoogleraar René Hoksbergen. Er zijn in Nederland ruim 7.000 geadopteerden afkomstig uit China.
Van den Ham: “Er is weinig aandacht voor de duizenden jongvolwassen die al geadopteerd zijn, het gevoel van een dubbele identiteit bemoeilijkt onze integratie in de samenleving. In mijn film wil ik aan de hand van mijn eigen ervaringen laten zien waarom adoptienazorg zo belangrijk is. Daarom ben ik ook blij dat L1 een intentieverklaring heeft gegeven geïnteresseerd te zijn in uitzending van de film.”
Afgelopen week startte de crowdfunding-campagne op het bekende platform CineCrowd om een deel van het budget van de documentaire te realiseren. Zo moeten er nog opnamen gemaakt worden in Hong Kong, China en in Nederland. Al bijna 20% werd in korte tijd bijeengebracht. De projectpagina en teaser is te zien via deze link: https://cinecrowd.com/nl/facing-afterglow
De producenten van Stichting Meer Dan Babi Pangang zijn In-Soo Radstake (o.a. HET GEHEIM VAN DE HEMA, HOLLANDSE NIEUWE, PARRADOX) en San Fu Maltha (o.a. ZWARTBOEK, OORLOGSWINTER, SUSKIND, EEN ECHTE VERMEER). Zij waren gezamenlijk verantwoordelijk voor de debuutfilm Radstake, genaamd MADE IN KOREA, die gaat over de adoptie van In-Soo uit Zuid-Korea.
De verwachtte uitbreng van de film zal medio 2020 zijn.
Contact: Xiangxia van den Ham | xiangxiafilms@gmail.com
File: Persbericht FACING THE AFTERGLOW.pdf