Plaats een aanvulling

Politie gebruikt geweld om leegstand te beschermen

Nieuws, gepost door: nn op 14/05/2012 05:01:31

Wanneer: 13/05/2012 - 23:58

Vanavond rond 20:00 werd door Kraakgroep Oost de woning Simon Stevinstraat 25 HS in Amsterdam bezet en onmiddellijk ontruimd.

Dit huis stond niet alleen langdurig leeg maar zal ook nog minstens een jaar leeg blijven staan. Deze feiten konden door documenten van eigenaresse Ymere worden onderbouwd.

In het begin verliep de bezetting zoals dat gebruikelijk is. Echter kwam de politie in grote getalen . Inclusief arrestatieenheid. Hierdoor is de indruk gewekt dat door de politie bewust op een confrontatie is aangestuurd.

De krakers hebben aan de politie de beleidslijn van het OM omtrent handhaving van de Wet Kraken en Leegstand overhandigd. Tevens werd een concept dagvaarding van de advocaat van de krakers aangeboden en de advocaat zelf had al telefonisch contact met de politie. De uitvoerende chef van dienst wilde echter geen gesprek met de advocaat voeren.

Op gegeven moment begon de politie op de verzamelde groep krakers af te stormen, en toen de krakers niet aan de kant gingen werd er meteen overgegaan tot gewelddadig optreden. Er werd gebruik gemaakt van de wapenstok en honden werden op de groep losgelaten. De aanwezigheid van een raadslid van Stadsdeel Oost, die als getuige was uitgenodigd, kon de politie ook niets schelen. Deze man zal nog zijn eigen verslag over de gebeurtenissen publiceren.

Eerst werden mensen hardhandig verwijderd daarna werd de groep die voor het pand stond ingesloten. Er werd overgegaan tot aanhouding van krakers en symphatisanten onder gebruik van grof geweld. Terwijl van de kant van de krakers alleen passief verzet uitging.

De politie heeft nog een stadsbus van de straat getrokken en de bestuurder gesommeerd om alle passagiers uit te laten stappen, om deze bus te vorderen voor het vervoer van de ruim 30 arrestanten.

Ondanks duidelijk vastgesteld beleid van het OM, ondanks uitspraken van de Hoge Raad en ondanks aanwezigheid van een getuige van de deelraad, heeft de politie – op bevel van een meerdere of niet – gekozen een strategie te handhaven die tegen alle afspraken en regels in gaat. En dat alweer om een woning te ontruimen die met zekerheid langdurig leeg blijft staan.

De Burgemeester heeft juist verklaard dat “de schaarse politiecapaciteit” niet voor dit soort ontruimingen zal worden gebruikt. Tevens heeft het stadsbestuur van Amsterdam een motie aangenomen dat niet voor leegstand zal worden ontruimd. Allemaal flauwekul dus!

Met dit soort optreden wordt elke grondslag van de rechtstaat en de trias politica met voeten getreden en een grote groep mensen die niets had
misdaan is zwaar mishandeld.

Tags: kraken police

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech