Wanneer: 03/12/2018 - 09:31
CZ dupeert duizenden patiënten, door rationele orthomoleculaire therapie niet meer te willen vergoeden,
CZ dupeert duizenden patiënten, door rationele orthomoleculaire therapie niet meer te willen vergoeden,
EEN REACTIE VAN DE MBOG; BEROEPSVERENIGING ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE
PERSBERICHT 29-11-2018 VAN MBOG:
CZ dupeert duizenden patiënten, door rationele orthomoleculaire therapie niet meer te willen vergoeden.
Alle complementaire geneeswijzen met een moeilijke naam worden niet meer vergoed door de CZ groep. Zo lijkt het althans… CZ zegt zijn beslissing te baseren op een enquête onder hun klanten. Bij minder dan 12% ondersteuning vanuit de achterban wordt de betreffende zorg niet meer vergoed. Bij nadere bestudering blijkt het te gaan om 300 geënquêteerden. CZ baseert hier haar beleid op nog geen 0.0001% van hun verzekerdenbestand!
En wat als in dit selecte groepje een behandelvorm niet bekend is? Wij vragen ons af: maakt onbekend misschien ook onbemind? Ook interessant: zijn deze mensen zelf aanvullend verzekerd? Hebben ze ervaring met de genoemde therapieën? Hebben ze zich verdiept in de inhoud van de therapieën? Weten ze bijvoorbeeld dat orthomoleculaire geneeskunde erg veel overlap heeft met zowel de natuurgeneeskunde als reguliere geneeskunde? Dat het bij orthomoleculaire geneeskunde draait om de biochemie? Weten ze dat veel mensen er baat bij hebben? Helaas wil CZ de opzet en de resultaten van de enquête niet openbaar maken. Of is deze enquête een wassen neus?
Bij de bepaling van het aanvullende pakket lijkt men dus niet te kijken naar de resultaten van de behandelingen en de besparingen die het oplevert binnen de basisverzekering. Wordt CZ gestuurd door emotie in plaats van resultaat?
"Veel chronische ziekten zijn regulier nauwelijks te behandelen, omdat er geen pil voor is. Denk aan fibromyalgie, ME, MS, spastische darm. Deze groep patiënten boekt vaak aanzienlijke gezondheidswinst met orthomoleculaire therapie", zegt Margo Vliegenthart, oud Staatssecretaris van VWS. "Hetzelfde geldt voor depressie, angsten, of eczeem". “Veel regulier uitbehandelde patiënten vinden bij de orthomoleculaire geneeskunde verlichting of herstel. Ook ik heb er in mijn eigen zoektocht naar gezondheid veel aan gehad en ben inmiddels zelf orthomoleculair therapeut”, aldus Marjon de Hond.
Gelukkig zien we een grote landelijke beweging binnen juist de reguliere geneeskunde richting deze orthomoleculaire leefstijlgeneeskunde. Het kan ook niet anders, de zorg wordt langzamerhand onbetaalbaar. Daarnaast weten we dat huisartsen die complementair werken veel goedkoper zijn voor de verzekeraars, en dat vooral hoger opgeleide mensen veel gebruik maken van allerlei vormen van aanvullende complementaire zorg. Zelfs de WHO heeft als speerpunt voor de komende jaren het integreren van traditionele en complementaire geneeskunde en de reguliere zorg[1]:
T&CM is an important and often underestimated part of health care. T&CM is found in almost every country in the world and the demand for its services is increasing. TM, of proven quality, safety, and efficacy, contributes to the goal of ensuring that all people have access to care. Many countries now recognize the need to develop a cohesive and integrative approach to health care that allows governments, health care practitioners and, most importantly, those who use health care services, to access T&CM in a safe, respectful, cost-efficient and effective manner. A global strategy to foster its appropriate integration, regulation and supervision will be useful to countries wishing to develop a proactive policy towards this important - and often vibrant and expanding - part of health care.
“Het uiteindelijke doel zou voor iedereen in de zorg hetzelfde moeten zijn: mensen ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht naar gezondheid. Voor de een zal dat uitsluitend binnen de reguliere geneeskunde zijn maar een ander zal zich veel beter geholpen voelen binnen een aanvullende stroming”, zegt Karin Pijper, huisarts. Daar is ook nog eens veel wetenschappelijk onderzoek en bewijs voor. Het is evident in het belang van de volksgezondheid en de bv Nederland om deze rationele therapie te blijven vergoeden.
Gelukkig is er keuzevrijheid wat betreft verzekeraars en zijn er zorgverzekeraars als VGZ, ZenZ, ONVZ, FBTO etc. die wél de orthomoleculaire geneeskunde blijven vergoeden. De MBOG, de beroepsvereniging voor orthomoleculair geneeskundigen, gaat graag het gesprek aan met zorgverzekeraars om gezamenlijk het belang van patiënten te dienen. Ook met CZ…
Voor meer informatie, radio en telefonisch commentaar: Bestuur MBOG Marian van der Meer telefoon 06-12 96 69 89
Wilt u voor een camera een reactie dan zal Marjon de Hond u te woord staan.
Voor een eerste kennismaking met de orthomoleculaire geneeskunde: https://vimeo.com/293372338