Waar: Doorbraak kantoor, Middelstegracht 38, Leiden, Netherlands (GPS lat: 52.158925 lon: 4.497529)
Wanneer: 10/05/2012 - 19:30 t/m 10/05/2012 - 22:00
Maar liefst 64 jaar na de massamoord door Nederlandse militairen in het Indonesische dorp Rawagede, is het vorig jaar eindelijk gelukt om de Nederlandse staat aansprakelijk te stellen voor de oorlogsmisdaden die zijn begaan door het Nederlandse leger tijdens de vuile koloniale oorlog tegen Indonesië. Daarvoor heeft het Comité Nederlandse Ereschulden en een aantal nabestaanden een jarenlange rechtszaak moeten voeren.
Op uitnodiging van Doorbraak komt comité-voorzitter Jeffry Pondaag vertellen over de strijd voor erkenning van die oorlogsmisdaden, en over de koloniale overheersing en de gevolgen daarvan tot vandaag de dag. Zijn verhaal wordt ondersteund met beeldmateriaal.
Op 9 december 1947 richtten Nederlandse militairen een bloedbad aan in Rawagede, nu Balongsari. Vrijwel alle mannelijke dorpsbewoners, meer dan 400, werden gruwelijk afgeslacht. De massamoord maakte deel uit van de eerste “politionele actie”, waarmee de Nederlandse staat probeerde om het onafhankelijkheidsstreven van de Indonesiërs de kop in te drukken. Hoewel de overheid later erkende dat er sprake was van oorlogsmisdaden, is er geen enkele Nederlandse militair strafrechtelijk ooit vervolgd en veroordeeld voor die misdaden. Bovendien liet de overheid weten geen schadevergoeding aan de nabestaanden van de slachtoffers te willen betalen, omdat hun eis zou zijn verjaard.
Het comité wist in samenwerking met advocaat Liesbeth Zegveld de Haagse rechtbank er vorig jaar van te overtuigen dat een beroep op die verjaring “onaanvaardbaar” is, gezien de ernst van de feiten. De rechtbank wees daarop een schadevergoeding van 20 duizend euro toe aan een aantal inmiddels hoogbejaarde weduwen van vermoorde dorpsbewoners. Door de inzet van het comité heeft de Nederlandse staat eind 2011 eindelijk excuses aangeboden voor het bloedbad in 1947.
Meer info: www.doorbraak.eu/?p=9624