Wanneer: 08/02/2017 - 11:54
Op zondag 11 oktober 2015 maakte Nederland, middels een staande demonstratie in Utrecht, kennis met het uit Duitsland overgewaaide fenomeen 'Pegida'. Pegida staat in het Duits voor 'Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes'. De term 'islamisering' kennen we natuurlijk van PVV-voorman Geert Wilders en lijkt inmiddels een ingeburgerd woord, ook op de ministeries in Nederland.
In Duitsland lag dit anders en was het gebruik van dit woord voorbehouden aan de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. De schok was dan ook groot, en werkt nog steeds door. Nadat de eerste demonstratie van Pegida (belangrijkste thema: wapenleveranties aan de Koerdische PKK voor hun strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië in oktober 2014 160 mensen trok, werden dat er in Dresden elke maandagavond duizenden, soms zelfs twintigduizend, bijeenkomsten waar ontevreden burgers zich keerden tegen migranten, asielzoekers, multicultureel beleid, de Europese Unie en het Duitse establishment in het algemeen.
Pegida ('wir Sind Das Volk', de leus die beroemd werd door de Oost-Duitse demonstranten voorafgaand aan de val van de muur in 1989) was geboren en er ontsproten al snel overal in Duitsland lokale 'pegida's' met namen als 'Bargida' (Berlijn), 'Legida'(Leipzig), 'Kogida' (Keulen) etcetera. Groepen van de German Defence League en uit de Identitaire beweging, en ook van de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) sloten zich aan hielpen mee met de organisatie. In het begin waren er ook duidelijke verbanden met HoGeSa (Hooligans Gegen Salafisten), een samenwerkingsverband van extreemrechtse hooligans, neonazi's, de Duitse band Kategorie C en anderen die met gewelddadige demonstraties, met als enige thema 'antibuitenlander' van zich lieten horen.
Vlak na de eerste Pegida-demonstraties liet HoGeSa in Keulen voor het eerst van zich horen. Vijfduizend van haar aanhangers trokken vernielingen plegend door de binnenstad en vielen'buitenlandse' winkels aan. HoGeSa zou je als gewelddadige afstammeling van Pegida kunnen zien, maar heeft een minder mobiliserende werking dan Pegida, Tegenstanders van Pegida laten zich uiteraard ook horen, van het maatschappelijk middenveld (vakbonden, kerken, moskeeën, linkse politieke partijen) tot aan radicale antifascisten, die zich met name keren tegen de aanwezigheid van hardcore neonazi's in de Pegida-demonstraties.
Vrijwel elk weekend zijn er op meerdere plaatsen in Duitsland Pegida-marsen en blokkades van tegenstanders en antiracistische manifestaties. En het lijkt niet minder te worden: zo waren er alleen al op 4 januari dit jaar Pegida-marsen in Berlijn, Kassel, Chemnitz, Dresden en Duisburg.
Inmiddels is Pegida ook een exportartikel geworden en zie je 'bewegingen of 'organisaties' onder die naam ontstaan in Vlaanderen, Oostenrtjk, Tsjechië, Polen, Hongarije, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Denemarken, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië. Men manifesteert zich op Facebook, niet in officieel verenigingsverband of als een partij, en heeft contacten met het bijvoorbeeld Vlaams Belang, het Franse Front National, het Britse UKIP en de Italiaanse Lega Nord. Uiteraard draaien die afdelingen met wisselend succes. Op 6 februari 2016 organiseren ze de'Dag van de Europese Patriot' met demonstraties in verschillende (hoofd)steden in Europa.
Foto 1. Het leiderschap van Pegida Nederland is, sinds het vertrek van medeoprichtster Raffie Chohan, inmiddels een Duitse aangelegenheid geworden. Van links naar rechts: de Duitse rechts-extremist Tatjana Festerling, daarnaast in grijs t-shirt de in Bastheim (Duitsland) woonachtige Nederlandse wapenhandelaar Edwin Wagensveld, daar weer naast met halflang rossig haar de Duitser Torsten Frank, vriend en organisatorische rechterhand van Edwin Wagensveld en helemaal rechts een andere extreemrechtse Duitser.
Tatjana Festerling aka Tatjana Schimanski is één van de oprichters van de lokale Hamburgse fractie van de Alternative für Deutschland (AfD); een in februari 2013 opgerichte Duitse extreemrechtse eurosceptische politieke partij. Festerling maakte van februari 2015 tot begin april 2016 - samen met ex-inbreker en voormalig drugshandelaar Lutz Bachmann - deel uit van het Pegida Dresden leiderschap. Ook nam zij als Pegida kandidaat deel aan de burgemeestersverkiezingen van Dresden op 7 juni 2015, waar ze 9,6% van de stemmen behaalde. Ze komt ook aan het woord in de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Wij zijn het volk’ van 2 oktober 2016. www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/wij-zijn-h...
Foto 2. De Pegida Nederland demonstratie op de Esplanade in Almere op zaterdag 7 mei 2016. Een demonstratie waaraan hooguit 45 deelnemers mee deden. Volgens Edwin Wagensveld moest de oorzaak van de lage opkomst gezocht worden in het mooie weer en wegwerkzaamheden aan de autosnelweg A1.
Van links naar rechts: In het zwart Andi van Heim uit Sassenheim, op de achtergrond met zwarte hoed en legging voorzien van kleurige rondjes Raffie Chohan, in het roze shirt met zwarte zonnebril de vrouw van Edwin Wagensveld Anja Wagensveld, daarachter met zwarte zonnebril Astrid Bello, daar weer achter in wit overhemd Hugo Kuijpers, op de rug gezien met blauw t-shirt, kaki kleurige broek en oranje veiligheidsjasje de leider van de Nederlandse tak van de ultranationalistische actiegroep Voorpost Florens van der Kooi, helemaal rechts in grijze kleding gestoken en een zwarte camera in zijn hand houdend de voorzitter van Voorpost Nederland Robert Schaap. De figuren in oranje veiligheidshesjes zijn leden van of gelieerd aan de ultranationalistische actiegroep Voorpost.
Foto 3. Familie Kuipers, vaste Pegida demonstranten. Van links naar rechts; moeder José Kuipers rechts daarnaast de (vrijgezelle) dochter Ellen en helemaal rechts staand vader Piet.