Wanneer: 19/12/2016 - 14:02
Het gebeurt niet vaak, maar soms komt er zomaar een email van de politie binnen. Gelukkig kijkt men hier af en toe in de spam-filter, en ja hoor, een 'dringend verzoek' van ene Ab Boes, namens niet minder dan 'de Politie Eenheid Rotterdam en het Openbaar Ministerie Rotterdam', om een posting te verwijderen.
Voor de volledigheid plaatsen wij hier een screenshot van het gecensureerd artikel, zodat iedereen zelf kan beoordelen waar we het over hebben.
Niet dat ze ook de moeite nemen om een link te geven, kennelijk gaat men vanuit dat de titel 'de Newswire Poke-a-Cop Go! (met Smoelenboek)' genoeg is. En de reden? 'Er is daarvan inmiddels aangifte gedaan ter zake opruiing en bedreiging met openlijke geweldpleging, strafbaar gesteld bij de artikelen 131, 132 en 285 van het Wetboek van Strafrecht. In verband hiermee werd inmiddels binnen de politie Eenheid Rotterdam een strafrechtelijk onderzoek gestart.'
In het kort: Politie misdraagt zich herhaaldelijk bij demonstraties tegen Zwarte Piet en tegen repressie. Iemand zet zijn oprechte boosheid hierover om in een satirisch stuk, vrij naar de bekende Pokemon-go hype. Politie en OM grijpen onmiddellijk naar zwaar geschut: ieder kritiek moet gecensureerd worden. Quod erat demonstrandum: een maatschappij waarbij de politie haar geweldsmonopolie vrijelijk kan misbruiken lijdt veel meer schade dan alleen onterechte arrestaties. Waar burgers moeten vrezen voor geweld en repressie gaan de gewelddadigen des te vaker hun macht te buiten.
Poke-a-Cop Go!: onschuldige vermaak
Iemand heeft een artikel op Indymedia.nl geplaatst onder de titel Poke-a-Cop Go! (met Smoelenboek). Duidelijk satirisch, met screenshots die lijken op een App-spelletje, en een weinig subtiel maar daarom ook duidelijk grappig bedoeld verwijzing naar het gooien van bakstenen op poppetjes die gewelddadige agenten moeten voorstellen. Na een aantal fake screenshots van de App komt 'ff serieus' een drietal plaatjes uit een zgn 'smoelenboek'. Ieder activist heeft zo'n smoelenboek wel eens gezien, die worden namelijk door de Politie gebruikt bij grotere optredens om activisten makkelijk te kunnen herkennen. In dit geval heeft iemand van allerlei beeldmateriaal dat online beschikbaar is een aantal politie-agenten eruit geknipt. Geen naam of adresgegevens erbij, gewoon een foto van agenten die 'hun werk doen'. Met commentaar erbij in de trend van 'deze was bijzonder agressief', 'deze leek op het geweld te kicken', maar ook 'deze gedroeg zich netjes'.
Vanwege mogelijke copyright claims van Pokemon (you never know) had men zelfs een heuse disclaimer: “Poke-a-Cop Go heeft niets te maken met Pokemon Go. Als je dat wil spelen, prima, alle rechten blijven aan hen voorbehouden, blabla, niet zeuren.” Maar de disclaimer gaat verder: “Voor wat betreft bedenkingen over het online publiceren van foto's van politieagenten: 1) al het beeldmateriaal is op de openbare weg gemaakt; 2) politie maakt ook voortdurend opnames van demonstranten (sterker nog, een week later werden 166 mensen gearresteerd omdat de politie geen opnames kon maken) en 3) het is belangrijk om een vuist te maken tegen politiegeweld en machtsmisbruik. Laat ze maar herkenbaar zijn!”
Waar het natuurlijk om gaat is dat in Nederland het debat over politie-bevoegdheden, institutioneel racisme, en politiegeweld heel actueel is. Van massa-arrestaties nog voordat men kan demonstreren en ongegeneerd geweld bij arrestaties, tot stroperige ontkenning over etnisch profileren en halfslachtige maatregelen tegen agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez: met het actief censureren van het debat bekennen politie en OM in ieder geval schuld. Het zit ze niet lekker, en je moet er vooral niet over beginnen, anders zwaait er wat!
Dreigmails op grond van 'opruiing': grof digitaal geweld,
Wat is het dan dat de politie zo dwarszit dat ze ondanks de duidelijke satirische toon van de posting met zo'n dreigmail komen? Dat wordt uit de email in ieder geval niet duidelijk. Het is ook volkomen onduidelijk wat een 'dringend verzoek' nou inhoudt. Als je in de volgende zin gewaag maakt van een strafrechtelijk onderzoek, dan is het gewoon een bedreiging. Immers, men had ook kunnen kiezen om een 'last' of 'bevel' uit te vaardigen, maar daar ontbrak kennelijk rechtsgrond voor. Dus kiest de popo voor de lage streek: als je dat wat mij niet bevalt niet weghaalt, dan ga ik mijn onderzoeksbevoegdheden misbruiken om je het leven zuur te maken. Dat is wat eigenlijk in dat email staat.
Zou het de jolige toon met screenshots zijn? Ok, er zijn beestjes afgebeeld die een smeris moeten voorstellen, waarop je als speler een digitale baksteen kan gooien. Niet heel fijnzinnig, maar in de wereld van online spelletjes echt volstrekt onschuldig. En ook geen verkapte oproep tot geweld: dan kan je wel driekwart van de online spelletjes gaan vervolgen. Hooguit een beetje kinderachtig, maar dan heb je als korps toch liever dat mensen een digitaal kinderspel kiezen, dan dat ze werkelijk tot vergeldingsacties overgaan, toch?
Dan moet het aan de 'smoelenboek' liggen. Dat ligt juridisch redelijk vast, en dat verklaart ook de disclaimer van diegene die deze Poke a Cop spelletje heeft bedacht. Kennelijk is dit een van de momenten waar OM en politie hopen de vast omlijnde praktijk op te kunnen schuiven. Mag je straks überhaupt geen foto meer publiceren van 'agenten die hun werk doen', ook als ze gewoon op de openbare weg gemaakt zijn tijdens een daadwerkelijke politieoptreden? Dat lijkt niet alleen onwenselijk, maar ook moeilijk realiseerbaar.
Grof geweld wint altijd (op de korte termijn)
En dan lees je http://www.dhjana.nl/2016/12/19/verdacht-van-opruiing-en-bedreiging/ en je denkt, aha, zo wordt dat spelletje gespeeld dus.
Er is een gezegde, ik geloof dat ie uit Iran komt: “Soms lijkt het alsof je met beide benen in de zee staat, de golven komen hoog en hard, en je blijft staan en dat is je strijd. Maar af en toe komt een golf die hoger is, en je ziet hem komen, en wat doe je dan: je blijft niet staan, je duikt er juist in. Om vervolgens weer te staan. Heb je je idealen verkwanseld, heb je zwakke benen gehad? Nee hoor, je hebt hooguit nat haar”.
Kortom, wij zijn de moeilijkste niet en we zijn natuurlijk benieuwd wat de rechter gaat zeggen. Internet is groots en vrij, en als mensen straks moeten uitwijken naar allerlei dark webs en ingewikkelde proxies om satirische kritiek op politiegeweld te kunnen publiceren: het zij zo, technisch gezien is het niet zo'n probleem. Het lost alleen niet het probleem op van politiegeweld, racisme, en blinde repressie.
Blijf vooral de straat op gaan voor rechtvaardigheid en vrijheid (en plaats een bericht op Indymedia van je al dan niet geslaagde actie).