Plaats een aanvulling

Massale actie tegen tegen de NAVO in Brussel (verslag)

Nieuws, gepost door: NAVOlger op 01/04/2012 04:07:54

Waar: NAVO hoofdkwartier, Brussel, Belgium
Wanneer: 01/04/2012 - 18:08

Met de slogan NATO GAME OVER hebben zo'n 800 vredesactivisten in Brussel geprotesteerd tegen de NAVO. Volgens de politie zijn 483 activisten gearresteerd. Dit omdat ze probeerden op het terrein van deze gewelddadige, mensenrechten schendende organisatie te komen.

pogingen om over het hek te klimmen
vele arrestanten bewaakt

De actie was een protest tegen de interventies die de NAVO de laatste jaren uitvoert. Daarnaast wordt nucleaire ontwapening geëist. Het gooien met kernbommen is niet meer van deze tijd. En als je er toch niet mee zou willen gooien, waarom heb je ze dan? Ook het dreigen hiermee is door het internationaal hof in Den Haag illegaal verklaard.

Helaas is het de activisten niet gelukt om ver op het terrein van de NAVO door te dringen, maar het is wel gelukt om op deze manier weer eens aandacht te vragen voor deze dodelijke organisatie en haar activiteiten. Ook mainstream media in België en daarbuiten besteden er aandacht aan.

Tijdslijn in het Frans met foto's: http://bxl.indymedia.org/tumbles

Een verzameling videoboodschappen van deelnemers: http://www.dewereldmorgen.be/natogameover

De pagina van Vredesactie, de initiatiefnemer van de actie: http://www.vredesactie.be/campaign.php?id=25

Hier verder de tekst van de organisatie:

"Vandaag stappen zo'n 500 vredesactivisten uit meer dan tien Europese landen naar het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Ze interveniëren geweldloos op de terreinen van de NAVO en zullen proberen om het NAVO-hoofdkwartier te sluiten. Waar vrede op het spel staat, is geweldloze interventie immers noodzakelijk. Een militaire alliantie zoals de NAVO, van een selecte club landen die wereldwijd oorlog voert, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede. Op 20 en 21 mei komen in Chicago de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO samen. Met de geweldloze interventie geven de vredesactivisten een duidelijke boodschap: de NAVO creëert meer problemen dan ze oplost.

Burgerlijk ongehoorzaam
NATO GAME OVER is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. We begaan een wetsovertreding om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht. Geweldloze interventieteams gaan het NAVO-terrein op en sluiten ramen en deuren. De zone rond de NAVO wordt met rood-wit lint afgebakend. Tegenover de hoofdingang van de NAVO juichen supporters de interventieteams toe. Delegaties uit tien Europese landen nemen deel aan de actie.
Allen hebben ze een duidelijke boodschap aan de staatshoofden en regeringsleiders die op 20 en 21 mei samenkomen op een NAVO-top in Chicago: wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Libië of Afghanistan, geen nutteloze en gevaarlijke kernwapens in ons land.

Stop militair interventiebeleid
NAVO-baas Rasmussen wil in Chicago de prioriteiten vastleggen voor de verdere uitbouw van een militair interventie-apparaat. De oorlog in Afghanistan toont ons de grote mislukking van dit denken. In Libië gebruikt de NAVO de 'responsibility to protect' als excuus voor regimeverandering. Een jaar later laat de NAVO een gefragmenteerd land achter waar gewapende milities de plak zwaaien.

Kernwapens weg
Heikel punt op de agenda is het verdedigings- en afschrikkingsbeleid van de NAVO. Onder de titel NATO Deterrence and Defense Posture Review is de alliantie sinds de vorige grote top, in november 2010, op zoek naar 'de juiste mix van conventionele en nucleaire wapens'. De NAVO-lidstaten moeten het in Chicago eens worden over de toekomstige rol van de naar schatting 200 Amerikaanse tactische kernwapens die nog steeds in vijf Europese landen gestationeerd zijn. De NAVO-bureaucratie schijnt liefst alles bij het oude te laten. Nochtans hebben de tactische kernwapens geen enkel militair nut meer en bestaat voor de verwijdering ervan een groot maatschappelijk draagvlak. In Chicago moet blijken of de NAVO afstand kan doen van het Koude Oorlog-denken. Als de NAVO vasthoudt aan haar huidige kernwapenstrategie blokkeert ze volgende stappen in wereldwijde nucleaire ontwapening.

Operatie NATO GAME OVER
De geweldloze actie NATO GAME OVER is een onderdeel van de campagne OPERATIE NATO GAME OVER van Vredesactie en Action pour la paix. Met deze campagne probeert Vredesactie een democratisch debat af te dwingen rond de NAVO en de standpunten die onze regering vertolkt op de NAVO-top op 20 en 21 mei in Chicago.
Dat debat ontbreekt vandaag. Nochtans heeft ons NAVO-lidmaatschap grote gevolgen. Onze regering beslist mee ten oorlog te trekken in Afghanistan en Libië. Het parlement geeft zonder fundamentele vragen groen licht. De Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel zijn nutteloos en gevaarlijk. Onze overheid reageert niet, ook al willen de meeste Belgen de kernwapens weg. Onze vertegenwoordigers bij de NAVO keuren het raketschild goed en gaan akkoord dat de Europese lidstaten daar mee voor betalen, zonder enig publiek debat." bron: http://ovl.indymedia.org/news/2012/04/32156.php

Tags: Kernwapens NAVO vredesactie

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech