Plaats een aanvulling

Extreem-rechtse groepen achter pro-Assad demo 12 maart in Den Haag

Nieuws, gepost door: AFA Den Haag op 11/03/2016 03:12:07

Wanneer: 12/03/2016 - 11:35

Aanstaande zaterdag (12 maart 2016) staat er op het Spuiplein in Den Haag een manifestatie gepland onder de titel ‘Syrië zal nooit knielen’. Wat door moet gaan voor een demonstratie ‘in solidariteit met het Syrische volk’, blijkt bij nadere beschouwing een steunbetuiging aan het autoritaire en ultra-nationalistische Assad-bewind. De organisatoren van de manifestatie zijn o.a. de extreem-rechtse organisaties ‘Euro-Rus’ en het ‘European Solidarity Front for Syria’. Wie zitten er achter deze organisaties, en wat is hun link met Syrië?


Euro-Rus wordt geleid door de Belgische neonazi Kris Roman. De 50-jarige Roman heeft een flinke geschiedenis binnen Belgisch extreem-rechts. Een kleine greep uit zijn bedenkelijke CV begint met zijn positie als kandidaat-raadslid voor het Vlaams Blok, waar hij naar verluidt werd weggestuurd wegens zijn antisemitische opvattingen. Later haalde hij tot tweemaal toe ex-'Grand Wizard' van de Ku Klux Klan, David Duke, (die overigens zelf in 2005 op een pro-Assad demo in Damascus sprak) naar België. Verder werd Roman tot 9 maanden voorwaardelijk veroordeeld wegens het publiceren van racistische teksten, en sprak hij op bijeenkomsten van o.a. de Nederlandse Volksunie, waaronder eentje ter ere van de 110e geboortedag van Adolf Hitler. Met zijn zelfverklaard geesteskind Euro-Rus schaarde hij zich in 2007 onder de extreem-rechtse koepelorganisatie N-SA, maar is daar inmiddels weg en heeft onderdak gevonden bij de gewelddadige extreem-rechtse club Nation.

De tweede organisatie, het 'European Solidarity Front for Syria' (ESFS) is een organisatie met naar eigen zeggen afdelingen in zo'n 25 landen in Europa en Latijns Amerika. ESFS onderhoudt nauwe banden met allerhande Europese fascistische organisaties, organiseert pro-Assad demonstraties en stuurde enkele malen delegaties naar Syrië. Deze uitjes, die steevast hartelijk werden ontvangen door het Syrische bewind, bestonden onder andere uit andere Poolse fascisten en leden van het Italiaanse neo-fascistische Casa Pound. Beide organisaties lijken in Italië sterk met elkaar verweven. Zo opende Casa Pound de deuren van haar clubhuis in Rome als uitwijklocatie voor een verboden demonstratie die het organiseerde samen met ESFS. Verder is de neo-nazistische Griekse beweging Mavros Krinos (Zwarte Lelie) naar eigen zeggen verbonden aan het Solidarity Front.

Voorzitter van de Belgische afdeling van het ESFS wordt geleid door de Vlaamse recht-extremist Ruben Rosiers, die aanstaande zaterdag in Den Haag namens ESFS het woord zal voeren. Ook Rosiers is bepaald geen onbekende binnen extreem-rechts in België en Nederland. Hij sprak eerder o.a. bij een bijeenkomst van Casa Pound over Syrië en op een demonstratie van de Nationale Jeugd Nederland en Blood&Honour in Den Haag. Hij was voorzitter van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!), maakte radio op het extreem-rechtse 'Radio Rapaille', en organiseerde concerten met nazibands. Verder is hij betrokken bij de 'Mediawerkgroep Syrië'.

Naast deze twee organisaties is er nog een derde organisatie betrokken bij de demonstratie: De Syrisch-Nederlandse hulporganisatie Comité Syrian Nederland, een pro-Assad groep die naast praktische hulp ook ontmoetingen met het regime in Syrie organiseert. Woordvoerster van de organisator en spreekster op de demonstratie is Sonja van den Ende. Van den Ende lijkt een vreemde eend in de bijt in dit gezelschap. Haar ex-man is familie van Assad, zelf is ze bestuurslid bij de pro-Palestijnse organisatie Stop de Bezetting en ex-statenlid voor de SP in Zwolle. Frappant is dat Van den Ende bij hoog en laag beweert niets met extreem-recht te maken te hebben, en het opneemt voor haar mede-organisatoren. Kritische posts in het Facebook evenement over de achtergrond van mede-organisatoren en sprekers van de demonstratie worden steevast verwijderd. Toch lijkt alles er op dat de samenwerking van van den Ende niet uit de lucht komt vallen. Naar verluid stond ze al in 2013 al samen met Rosiers en Thierry Vanroy op een pro-Assad demo. Vanray was lid van het dagelijks bestuur van de Vlaams Belang Jongeren en net als Rosiers activist bij de eerder genoemde Mediawerkgroep Syrië.

Een blik op de organisaties die oproepen voor de demonstratie van zaterdag geeft al net zo'n bizar beeld als op de organisatoren zelf. Onder anderen de communistische splintergroep NCPN Twente geeft te kennen de demonstratie te ondersteunen, ongetwijfeld gecharmeerd door de autoritaire en anti-imperialistische retoriek van Assad, en Van den Ende sprak onlangs nog over Syrië en Assad op een bijeenkomst van de NCPN.

Het zichzelf expliciet fascistisch noemende miniatuurgroepje Zwart Front roept ook op. Over het bezoek van Zwart Front 'leider' Ritchie Kolvers aan Syrië en zijn contacten met Rosiers schreef Antifascistische onderzoeksgroep Kafka eerder dit jaar al een artikel.

Het regime van Bashar Al-Assad kan (net als dat van zijn vader voor hem) al sinds jaar en dag rekenen op steun van allerhande fascistische organisaties uit Europa. Politieke partijen als het neonazistische Golden Dawn (Griekenland), de fascistische British National Party (Engeland) en Forza Nuova (Italië) en het Franse Front National zien in Assad een anti-imperialistische, anti-zionistische en ultra-nationalistische handlanger in het Midden-Oosten. Waar is die steun voornamelijk op gebaseerd? Antifascistiche onderzoeksgroep Kafka verwoordde het in bovengenoemd artikel over extreem-rechtse Syriëgangers als volgt:

"Waar de solidariteit met Syrië precies op is gebaseerd is niet één-twee-drie duidelijk. Maar met wat pogingen tot interpretatie van de stukjes die Zwart Front er over schrijft en wat gezond verstand komen we tot vier punten. Ten eerste zal het autocratisch karakter van de dictatuur van Assad tot de verbeelding spreken. Met enige moeite is daar iets van een gedroomde staatsvorm in te herkennen voor iemand die zichzelf ‘fascist’ noemt: een ondemocratisch en autocratisch leiderschap en verschillende bevolkingsgroepen die in een maatschappelijk mal zijn geperst om orde en rust te bewaren. Ten tweede is Assad’s regime seculier. Assad beschermt daarmee, volgens Zwart front, Europa als een soort buffer tegen oprukkende moslimextremisten. Ten derde is Assad vijand van Verenigde Staten, een duidelijk pre in de ogen van veel rechtsextremisten, waaronder Kolvers. Het idee dat de ‘David’ Syrië het opneemt tegen het globalistisch streven van ‘Goliath’ de Verenigde Staten maakt dit streven sympathiek. Ten vierde is er het antisemitische element, Assad als veronderstelde tegenstander van Israël."

Het is een zeer kwalijke ontwikkeling dat solidariteitsdemonstraties voor Syrië gekaapt worden door groepen die het leed van de Syrische bevolking institutionaliseren voor hun eigen extreem-rechtse agenda. 'Solidariteit met het Syrische volk' is een holle frase als deze wordt gekoppeld aan steun voor een autoritair regime. Een regime dat een even grote vijand voor de vrijheid van de Syrische bevolking is als de internationale militaire interventies en sectarische en religieuze onderdrukking. Het geeft dan ook hoop te lezen dat er op 4 maart, een week na het ingaan van het staakt-het-vuren, mensen massaal de straat opgingen onder de slogan 'de revolutie gaat door'. Er werd melding werd gemaakt van 100 demonstraties.

Voor de vrijheid van de Syrische bevolking, tegen fascisme!

AFA Den Haag

Enkele achtergrondartikelen mbt de steun van Europees extreem-rechts voor Assad:

https://tahriricn.wordpress.com/2013/12/11/syria-who-are-assads-fascist-supporters/

http://www.middleeasteye.net/in-depth/features/europes-far-right-activists-continue-throw-their-weight-behind-syrias-assad

https://www.vice.com/read/are-greek-neo-nazis-fighting-for-assad-in-syria1

https://www.hate-speech.org/other-volunteers/

https://en.qantara.de/content/the-syrian-conflict-a-red-brown-alliance-for-syria

 

Tags: afa antifa den haag

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech