Waar: Het Anker, Netherlands
Wanneer: 25/09/2015 - 19:27
Gemeente Zaanstad zegt dat het pand al weken geleden aan Surbeza verkocht is, maar het landelijk kadaster weet nergens van. De krakers zeggen pas weg te gaan als duidelijk is dat het pand na vertrek gebruikt gaat worden. De buurt is niet blij met de komst van Surbeza.
Surbeza, de belangenvereniging voor Surinamers, Arubanen en Antillianen in Zaanstad, heeft de voormalige school ‘t Anker aan de Slachthuisstraat 67 te Zaandam gekocht. Dat heeft de gemeente de krakers op 2 september jl. per brief meegedeeld. In dezelfde brief stelt de gemeente dat volgens afspraak de krakers moeten vertrekken en wel per 1 oktober, maar overlegde verder geen bewijs van verkoop. Volgens het landelijke kadaster was het pand per 25 september, drie weken later, nog in eigendom bij de gemeente. De krakers vermoeden dan ook dat dit wederom een poging is om Surbeza te gebruiken om krakers dakloos te maken, zoals eerder al geprobeerd is met het sportfondsenbad en het voormalig cultureel centrum OVB aan de Botenmakersstraat.
De krakers waren twee jaar geleden al in gesprek met de gemeente om het pand van de gemeente te huren, en hoewel de onderhandelingen bijna rond waren, zijn deze door de gemeente afgekapt in het voordeel van Surbeza. Een eerdere poging van de gemeente om ‘t Anker aan Surbeza te verkopen ging niet door omdat Surbeza de vergunningen niet rond kreeg.
De bewoners van de Slachthuisbuurt zijn over het algemeen slecht te spreken over de komst van Surbeza. Surbeza heeft in het verleden regelmatig de krant gehaald met berichten over geluidsoverlast, drugsoverlast en vermoede fraude, en wil er twee tot vier feesten per maand organiseren. De buurt is dan ook druk bezig zich te organiseren met behulp van onder andere petities en bezwaarschriften.
De door de gemeente voorgestelde verlating van ‘t Anker zal betekenen dat bewoners, de goed bezochte weggeefwinkel, een kunstenaarscollectief en diverse sportactiviteiten een ander onderkomen zullen moeten vinden.
Tags: kraken ontruiming woningnood