Waar: Voedseltuin IJplein, Noordwal 1, AMSTERDAM, Netherlands
Wanneer: 12/09/2015 - 14:00
Milieuorganisatie ASEED heeft mooie bordjes gezeefdrukt om bij milieuvriendelijke tuinen op te hangen. Met de bordjes kunnen milieubewuste tuiniers laten zien dat ze zonder genetische gemanipuleerde gewassen, zonder gepatenteerde zaden en zonder pesticiden werken. Op zaterdag 12 september wordt het bordje feestelijk gepresenteerd bij Voedseltuin IJplein, met diverse sprekers. In deze buurtmoestuin in Amsterdam Noord telen vrijwilligers groente voor (o.a.) de voedselpakketten van de Voedselbank en hun werkwijze sluit precies aan bij het statement op het bordje.
Wanneer: Zaterdag 12 september, 14:00 uur (tot circa 15:00)
Waar: Voedseltuin IJplein, Noordwal 1, Amsterdam
Milieuorganisatie ASEED heeft mooie bordjes gezeefdrukt om bij milieuvriendelijke tuinen op te hangen. Met de bordjes kunnen milieubewuste tuiniers laten zien dat ze zonder genetische gemanipuleerde gewassen, zonder gepatenteerde zaden en zonder pesticiden werken. Zowel hobbytuinders als professionele telers kunnen het bordje plaatsen. Hoewel er al een aantal bordjes is verspreid volgt er toch nog een feestelijke presentatie bij Voedseltuin IJplein op zaterdag 12 september. In deze buurtmoestuin in Amsterdam Noord telen vrijwilligers groente voor (o.a.) de voedselpakketten van de Voedselbank en hun werkwijze sluit precies aan bij het statement op het bordje. Tijdens de onthulling zullen diverse sprekers uitleggen waarom je gifvrij, patentvrij en gentechvrij zou willen tuinieren. Daarna volgt een rondleiding door de mooie Voedseltuin IJplein. Als afsluiting is er een hapje en en drankje voor alle aanwezigen.
Kom zaterdag 12 september ook langs. Ondersteun dit project en laat zien dat je het met de boodschap op de tuinbordjes eens bent. Dit is bovendien een goede gelegenheid de Voedseltuin in Amsterdam Noord eens te bezoeken en ook een bordje te bemachtigen voor je eigen tuin.
Programma
De volgende sprekers zullen aan het woord komen bij de onthulling van het tuinbordje:
* Herman van Bekkem van Greenpeace (gaat in op de problemen met gifgebruik)
* Linda Coenen van ASEED (over de gevolgen van gentech en de huidige stand van zaken)
* Flip Vonk van ASEED (over de laatste ontwikkelingen rond patenten op gewassen)
* Iemand van Voedseltuin IJplein geeft een rondleiding door de tuin.
Daarnaast zullen er biologische hapjes en drankjes aanwezig zijn, deels bereid met producten van de Voedseltuin IJplein.
Website ASEED: http://www.aseed.net
Website Voedseltuin IJplein: http://voedseltuinijplein.nl
Adres Voedseltuin IJplein: Noordwal 1, 1021PX Amsterdam (Tussen de gedempte insteekhaven en het IJplein naast de IJpleinschool, bij het Wilhelmina dok)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Meer achtergrondinformatie bij het tuinbordje en het doel van dit project.
Er zijn steeds meer mensen die zelf, of in een groep, op een bewuste, gezonde manier een deel van hun eten willen verbouwen. Dit is een goede ontwikkeling! Maar er moet meer gebeuren om de groeiende macht van landbouwmultinationals en de vervuiling, gezondheidsproblemen en teruglopende biodiversiteit die zij veroorzaken, terug te dringen.
Gezamenlijk bewust en gezond voedsel verbouwen en bovendien een statement maken tegen bedrijven die in de weer blijven met GMOs, patenten en gif, daar wil ASEED door het aanbieden van deze tuinbordjes een steentje aan bijdragen. De vervuilende, uitputtende landbouw gaat niet samen met een duurzame voedselproductie die rekening houdt met klimaat, water, bodem en de mensen die het land bewerken. Als samenleving zullen we moeten kiezen. Bij ASEED en Het Groene Leven Lab hebben we die keuze al gemaakt!
We vragen iedereen die zo'n bordje ophangt bij een eigen moestuin, buurttuin of boerderij om hiervan een foto te nemen en in te sturen. Deze foto's zullen we op onze website verzamelen en zo laten zien dat de het verzet tegen deze vieze praktijken en grote bedrijven breed wordt gedragen.
Gentechvrij, patentvrij en gifvrij
Door aandacht te vragen voor zowel gentech, patenten als gif willen we duidelijke maken dat het bij een duurzame landbouw meer gaat dan om biologisch alleen. Er is bovendien een verband tussen deze drie aspecten van industriële landbouw. Een groot probleem is de greep die een klein aantal bedrijven heeft op de mondiale voedselproductie. Zij gebruiken onder andere deze middelen om die macht te vergroten. Genetische manipulatie heeft tot nu toe niet geleid tot duurzame oplossingen. Het gebruik van landbouwgif is er door toegenomen en onkruid wordt resistent. Vaak zijn er goedkopere oplossingen mogelijk dan de genetische manipulatie die alleen haalbaar is voor bedrijven met grote onderzoeksbudgetten. Juist doordat gentechgewassen zo duur zijn om te ontwikkelen, brengen deze bedrijven zoveel mogelijk van hetzelfde ras van een gewas op de markt. Dit vermindert de agrobiodiversiteit.
Waar voorheen alleen gentechgewassen werden gepatenteerd, willen bedrijven steeds vaker een patent op conventionele gewassen. Het gaat hierbij om variëteiten groente en fruit waar duizenden jaren veredeling door boeren aan vooraf is gegaan. Recentelijk heeft de grote pesticideproducent Syngenta nog een patent gekregen op tomaten met een hoger gehalte aan flavonolen, een van nature bij tomaten voorkomende stof die de tomaat gezonder zou maken. Het is absurd om de eigenschappen van levende organismen, die zichzelf kunnen vermeerderen en verspreiden, te willen bezitten. Deze patenten maken het huidige werk van vele boeren en kleine zaadveredelaars onmogelijk. Ook hierdoor wordt de biodiversiteit bedreigd.
Dat het gebruik van landbouwgif tot problemen leidt is inmiddels alom bekend. Het gif blijft niet alleen achter in de geoogste gewassen, het komt ook in grote hoeveelheden terecht in de bodem en het water. Dit belemmert een gezond bodemleven – wormen gaan dood –, het vermindert de biodiversiteit – een bedreiging voor onze voedselzekerheid – , nuttige insecten lijden eronder – bijen sterven massaal – , en onkruidverdelgers bedreigen ook de menselijke gezondheid – Roundup van Monsanto wordt alom gebruikt maar is mogelijk kankerverwekkend. Drinkwaterbedrijven besteden steeds meer geld aan het verwijderen van al dat gif.
Kortom, genoeg redenen om die vervuilende, industriële landbouw af te wijzen en het anders te willen en te doen. De vele professionele en hobbytuinders die al ecologisch werken, kunnen nu door het plaatsen van ASEEDs tuinbordje ook aan hun omgeving laten weten “Deze tuin is gifvrij, patentvrij en gentechvrij.” De bijgeleverde brochure geeft wat handige achtergronden die je kunt gebruiken om je statement toe te lichten. Een pakket van tuinbord met brochure is voor 10,25 euro (incl. porto) bij ASEED te bestellen.
Tags: gentech patenten tuinieren