Wanneer: 26/08/2015 - 15:57
We Are Here gevraagd is 'Vluchtacademie' te verlaten
Afgelopen zondag (23 augustus) bezette vluchtelingencollectief We Are Here een voormalig kunstacademiegebouw aan de Dapperstraat in Amsterdam-Oost.
Vanochtend is de groep door de eigenaar, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), gevraagd het pand voor 1 september te verlaten. We Are Here is ten einde raad en weet nog niet welke vervolgstappen het zal nemen. De groep van 60 mannen kan nergens anders heen, zij zullen wederom op straat komen te staan.
De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft laten weten dat het pand is verkocht aan de gemeente Amsterdam. De nieuwe eigenaar wil er een middelbare school gaan huizen.
De gemeente Amsterdam heeft de AHK laten weten hen een boete op te leggen wanneer zij het pand op 1 september niet leeg oplevert. De AHK heeft We Are Here gevraagd het gebouw voor die datum vrijwillig te verlaten. De AHK heeft tevens een civiele procedure gestart om via een kort geding de beschikking over het pand terug te krijgen en het te kunnen leveren aan de gemeente op grond van de verkoopovereenkomst, mocht de groep het pand niet vrijwillig verlaten.
We Are Here is nog steeds op zoek naar een oplossing en vraagt hiervoor meer tijd van de gemeente Amsterdam.
Voor We Are Here is de huidige BBB-regeling ontoereikend. Morgen vergadert de Amsterdamse gemeenteraad over het minimaliseren van opvang voor vluchtelingen in limbo naar aanleiding van een brief die burgemeester Van der Laan op 21 augustus jl. naar raadsleden stuurde. Hierin spoort hij de gemeenteraad aan het opvangprogramma niet uit te breiden in verband met de hoge kosten. We Are Here heeft al vaker goedkope en meer humane vormen van 24-uurs opvang aangedragen, maar deze zijn door het college van B&W nooit serieus in overweging genomen.
We Are Here roept op tot het opzetten van een 24-uurs opvang zodat mensen tot rust kunnen komen en weer grip op hun leven kunnen krijgen. Dit is één van de onderwerpen van het bredere We Are Here protest, dat zich richt op het erkennen van de sociale en politieke rechten van vluchtelingen in limbo.