Wanneer: 23/08/2015 - 14:40
Vandaag heeft een groep sympathisanten van vluchtelingencollectief We Are Here een voormalig kunstacademiegebouw aan de Dapperstraat in Amsterdam-Oost bezet. Zij hebben We Are Here uitgenodigd om het pand in gebruik te nemen als noodopvang zodat zij hun strijd voor sociale en politieke rechten voort kunnen zetten.
Persbericht We Are Here - 23 augustus 2015
We Are Here is een collectief van vluchtelingen in limbo wiens verzoek om asiel in Nederland is afgewezen maar die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Al drie jaar protesteert We Are Here tegen de onmenselijke situatie waarin zij verkeren en roepen zij op tot erkenning van de rechten van vluchtelingen in limbo
Sinds april verbleef de groep vluchtelingen in de ‘Vluchttoren’ aan de Van Sande Bakhuijzenstraat 2 in Amsterdam Nieuw-West. De rechter bepaalde voor de zomer dat de groep eind augustus het pand zou moeten verlaten. Naar aanleiding van deze uitspraak en om de afspraken met de eigenaar van het pand te respecteren verlaat de groep het gebouw vrijwillig.
In het pand aan de Dapperstraat huisde tot juni 2015 de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Het gebouw staat dus pas korte tijd leeg en een gedeelte ervan is nog in gebruik voor opslag. We Are Here neemt hierover contact op met de eigenaar en belooft de achtergebleven spullen met respect te behandelen.
Omdat het nieuwe pand eerder dienst deed als kunstacademie heeft het de naam ‘Vluchtacademie’ gekregen.
Met de bezetting van het pand van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) laat We Are Here weten dat de huidige gemeentelijke bed-bad-brood (BBB) voorziening ontoereikend is. Binnen de huidige BBB regeling worden mensen iedere ochtend op straat gezet, wat veel stress en onzekerheid met zich meebrengt. We Are Here roept op tot het opzetten van een 24-uurs opvang zodat mensen tot rust kunnen komen en weer grip op hun leven kunnen krijgen. Dit is één van de onderwerpen van het bredere We Are Here protest, dat zich richt op het erkennen van de sociale en politieke rechten van vluchtelingen in limbo.