Wanneer: 04/03/2015 - 20:42
De drie mensen die bij de ontruiming van Cultureel Centrum O.V.B. in Zaandam gearresteerd waren zijn op 9 februari vrijgesproken.
Vlak na de kraak van het O.V.B., een van de eerste na het ingaan van het kraakverbod in 2010, is door de krakers contact gezocht met de toenmalig eigenaar, de gemeente Zaanstad. Hierop zijn de partijen overeen gekomen dat de bewoners en het cultureel centrum op deze plek kon blijven totdat het pand was verkocht en er concrete plannen mee waren.
Nadat een ambtenaar van de afdeling grondzaken eerder meerdere malen ten onrechte beweerde het pand te hebben verkocht, was de verwachting dan ook sceptisch toen de beste man weer met dit verhaaltje aankwam.
Meerdere aanvragen bij het kadaster gedurende de maanden die volgden leerden steeds: Het pand is vooralsnog niet verkocht en in volledig eigendom van de gemeente. Ook een briefwisseling leidde er niet toe dat de gemeente inzicht gaf in een bewijs van verkoop.
De potentiële koper toonde (in eerste instantie) geen interesse om zijn bouwplan te tonen, “jullie zijn geen partij voor mij, ik hoef met jullie niet te praten”. Wellicht was de betrokken ambtenaar hem “vergeten” in te lichten over de overeenkomst met het cultureel centrum.
Vertrekken voor leegstand is in deze tijden van voortschrijdende woningnood en culturele kaalslag ongeoorloofd. Hierom werd besloten de ontruiming vreedzaam doch dringend aan te vechten met een aantal stevige barricades.
In de rechtszaak die volgde op de ontruiming bleek dat de betrokken ambtenaar grondzaken een bedrag van ruim 73.000eu aan de gearresteerden wilde claimen, onder anderen voor het “herstellen van elektra, water en gas”, terwijl de krakers dit, na het terug laten plaatsten van de meters, zelf hebben aangelegd. Het pand was gedurende haar zes jaar leegstand gestript van al haar voorzieningen en verwaarloosd door de gemeente zelf.
Met de vrijspraak werd ook deze absurde claim van tafel geveegd.
De rechter oordeelde dat het feit dat er een mondelinge overeenkomst gesloten was met de krakers betekent dat nadien van kraken, het 'onwederrechtelijk vertoeven', geen sprake kan zijn. Er was nog een open dialoog, en de bewoners hebben altijd hun medewerking verleend aan de verschillende bezichtigingen van het pand.