Wanneer: 06/10/2014 - 14:26
Aanstaande woensdag 8 oktober is de Europese Commissie van plan te stemmen over het voorstel van het Verenigd Koninkrijk voor een enorme subsidie voor de bouw van twee kerncentrales in Hinkley Point. Het voorstel behelst enorme financiële garanties voor de Franse kernenergie staatsbedrijven AREVA en EDF, gegarandeerde afname van de elektriciteit tegen het dubbele van de huidige marktprijs, en garanties tegen wijzigingen van het energiebeleid. Het lijkt een afscheidskado van de eind deze maand aftredende Europese commissarissen aan de nucleaire industrie.
Het toestaan van deze staatssteun zet natuurlijk de deur wagenwijd open voor nog meer subsidies voor nog meer kernenergie (lees meer over de maatregelen hieronder)
We vinden dit onacceptabel! De Europese Commissie stemt woensdag achter gesloten deuren over dit onzalige voorstel. Maar bij dat gezelschap zit nog wel de Nederlandse VVD Commissaris Neelie Kroes.
Je kunt haar via onderstaande link oproepen tegen dit onzalige plan te stemmen!
http://www.laka.org/nieuws/geen-subsidie-voor-kerncentrale-hinkley-point/
Deel het op facebook:
https://www.facebook.com/stichting.laka/posts/695521617200791
of retweet op twitter:
https://twitter.com/LakaNieuws/status/519066893001711616
De plannen
De plannen behelzen: een gegarandeerde –geïndexeerde- prijs voor alle elektriciteit van de 2 nieuwe 1600 MW kerncentrales (7% van totale capaciteit UK) van 92,50 BP per megawatt, twee keer zo veel als de huidige marktprijs en dat vijfendertig jaar lang (volgens planning nu: 2023-2058)! In totaal is dat 21 miljard euro. Na 15 en 25 jaar bestaat de mogelijkheid dat te verhogen. Verder mag EDF goedkoop geld lenen van de staat. En, ook niet onbelangrijk, moet EDF schadeloos gesteld worden bij wijzigen van het energiebeleid door volgende regeringen.
Volgens Der Spiegel gaat de aftredende EC-commissaris voor Concurrentie (Competition) Almunia dit ondanks alle eerdere uitspraken goedkeuren. Hij zou zich bij dit besluit beroepen op het Euratom Verdrag (uit 1957) waarin staat dat de toepassing van kernenergie gestimuleerd moet worden en dat het nu eenmaal onmogelijk is om zonder subsidie kerncentrales te bouwen. Almunia zou zelfs besloten hebben dat voor die eventuele verhoging niet opnieuw toestemming van de EC nodig zou zijn.
Het VK wil tot 2030 nog 10 kerncentrales bouwen en dat zou door een dergelijk besluit een stuk waarschijnlijker worden, want daar zouden dan de zelfde regels voor gelden.
Een dergelijk besluit zou tegelijkertijd ook weer het faillissement aantonen van kernenergie als een commerciële manier om elektriciteit te produceren: alleen met enorme subsidies kan het overleven. Misschien niks nieuws, maar wel weer overduidelijk.
Het is op de valreep een afscheidskado van Almunia voor de nucleaire industrie van enorme omvang. Hij treedt namelijk eind oktober af en word dan opgevolgd door de Deense Margrethe Vestager. Of Almunia voor dit besluit een meerderheid vindt (naar verluidt komt de beslissing volgende week) is nog onduidelijk. Duitsland en Oostenrijk zijn boos; Oostenrijk kondigt zelfs juridische stappen aan tegen een dergelijk besluit. Net als verschillende organisaties.