Wanneer: 17/08/2014 - 16:08
Op zaterdagmiddag was er in de Edese wijk de Maandereng sprake van dusdanig ernstige ordeverstoringen, dat de politie onmiddellijk in moest grijpen.
Door een ongeruste bewoner gealarmeerd, constateerde de politie dat een groep van ongeveer tien mensen tussen de 16 en de 48 jaar zich ophield op de Bovenbuurtweg, waar op dit moment wegwerkzaamheden plaatsvinden. Deze groep verklaarde 'een gezellig samenzijn' te hebben. Bij nader onderzoek bleek dat de groep zich verdacht gedroeg: zo dronken zij koffie en frisdrank en lachten zij veel.
Ook was het straatbeeld ernstig aangetast doordat de groep kennelijk een slinger had opgehangen, een papier op een verkeersbord had geplakt en een doek met de tekst 'party' op de aangelegen bouwcontainer had geplakt, die hier natuurlijk niet voor bedoeld is.
De bij de autoriteiten binnengekomen melding betrof geluidsoverlast en de politie trof inderdaad ten minste drie mensen aan die, publiekelijk en op klaarlichte dag, veel te vrolijke muziek ten gehore brachten. Zij bedienden zich hierbij van een klarinet, een accordeon en een bas, de laatste gemaakt van een bezemsteel en een zinken wasteil - een hoogst onreglementair instrument.
Toen de wetsvertegenwoordigers de muzikanten sommeerden hier onmiddellijk mee op te houden, probeerde een van de groepsleden hiertegen in verzet te komen door op te merken dat volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) het maken van onversterkte muziek op zaterdagen tussen 10:00u en 17:00u geoorloofd is. Hier is de politie vanzelfsprekend niet op ingegaan. Ook op de vraag of de aanwezige ambtenaren daadwerkelijk overlast constateerden heeft de politie wijselijk geen antwoord willen geven. Het is immers aan de dienders om de wet te handhaven, of dat nou de wet is of niet!
Maar de politie had een harde dobber aan de gemoedelijk doorkeuvelende groep, want nu probeerde dezelfde persoon - zonder twijfel lid van een duistere groep die ordeverstoring als doel heeft - naar voren te brengen dat volgens diezelfde APV er geen vergunning nodig was voor een straatfeest, zolang er geen verkeersmaatregelen hoeven te worden getroffen. Aangezien het feest op een opgebroken straat plaatsvond, meende de persoon dat dit het geval was. "Dit is overduidelijk geen straatfeest", aldus een woordvoerder van de politie.
De groep werd dan ook gesommeerd onverwijld op te breken. Ondanks de zware en inspannende taak die de politie had gehad om de orde te herstellen, werd aan de groep de mogelijkheid gegeven om 'in de achtertuin door te gaan', hetgeen dan weer de sociale kant van de betrokken ambtenaren naar voren brengt.
Een persoon van de groep heeft aangegeven een klacht te zullen indienen over het, vermeend onrechtmatige, optreden van de politie. Wij vertrouwen er op dat in dat geval de politie er zorg voor zal dragen dat deze klacht onderaan de stapel terecht komt.
Foto 1: Het folkloristisch trio 'Sprank' dat met haar akoestische en veel te vrolijke muziek voor veel overlast zorgde.
Foto 2: De Edese dienders in volle actie.
Foto 3: De gezagsvertegenwoordiger constateert een ernstige aantasting van het straatbeeld.