Wanneer: 07/02/2012 - 18:48
De revolutie in Egypte is het afgelopen jaar een populair onderwerp geweest in het internationale nieuws. Helaas is de informatie die op dit moment naar buiten komt, vaak partijdig en soms zelfs incorrect.
Verwarde berichtgeving
Wanneer je reist in ‘’ instabiele’’ gebieden word je altijd aangeraden de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Dit is vaak erg lastig omdat het nieuws of in een taal is die je niet spreek of afkomstig is van de staatstelevisie en dus vaak onbetrouwbaar. Sinds ik in Egypte ben heb ik vooral moeten vertrouwen of internationale websites zoals de newyork times en middle east online. Nieuwsgierig naar het beeld dat van de huidige situatie wordt geschetst in Nederland check ik ook regelmatig Nederlandse websites. De berichten die ik daar aantref zijn vaak onvolledig, partijdig en in sommige gevallen zelfs incorrect.
Zondagmiddag is er een nieuwsbericht, afkomstig van het ANP, online geplaatst wat meldde dat ‘’betogers en oproerpolitie zondag voor de vierde dag op rij met elkaar slaags zijn geraakt in de Egyptische hoofdstad Caïro’’. Ik was die betreffende middag zelf aanwezig in tahir plein en de straten rondom het ministerie en er werd niet gevochten. Rond een uur of 5 of 6 s avonds veranderde dat, maar dit nieuws artikel werd om 4 uur smiddags (Egyptische tijd) geplaatst en liep dus op de zaken vooruit. Ik heb contact gezocht met het ANP met de vraag waar ze deze informatie vandaag hadden, maar heb nog geen antwoord gehad.
Naast deze valse berichtgeving worden de demonstraties constant in een negatief daglicht geplaatst. Ik lees keer op keer dat betogers stenen en zelfgemaakte gasbommen gooien, maar ik heb nog niks gelezen over het illegale gas dat het leger gebruikt. Zaterdag in de metro op weg naar huis zagen we een man die slachtoffer was geworden van het traangas. Hij kon niet meer zelfstanding lopen, maar moest door zijn vriend ondersteund worden. Zijn hoofd tolde alle kanten op, hij leek niet in staat te praten. Eerder die dag had ik met iemand gesproken die vertelde dat hij de dag daarvoor twee keer knock out was gegaan door het traangas. Hij was het grootste deel van de dag thuis gebleven, omdat al zijn spieren brandden en hij bijna niet kon bewegen. Als je rondloopt in de straten rond het ministerie zie je regelmatig bewusteloze mensen die de menigte uit worden gedragen, naar een ambulance als die er is of een van de ehbo hoeken. Activisten die traangas kennen van demonstraties in Europa (o.a. Griekenland) beschrijven het gas hier als compleet anders, veel schadelijker. De geruchten gaan dat het geen normaal traangas is dat wordt gebruikt, maar een vorm van traangas die in landen als Europa en de VS verboden is, omdat het je zenuwen aantast. Maar hierover lees je niet veel in de Nederlandse media.
Je lees dat de demonstranten de militairen verwijten dat ze de burgers bij de voetbalwedstrijd in Port Said niet hebben beschermd, maar er zijn wel meer dingen waar de betogers de militaire ver-antwoordelijk voor houden. Hoewel de voetbalwedstrijd de directe aanleiding is voor de demonstraties is het zeker niet de oorzaak. Al maandenlang eisen demonstranten de overdracht van de macht van militairen aan de burgers, ze eisen schadevergoedingen voor de families van de martelaren, berechting voor de verantwoordelijken van alle burgerslachtoffers in het afgelopen jaar en een einde aan de militaire rechtszaken tegen activisten en journalisten.
Er wordt gezegd dat de staats-tv meldde dat betogers het belastinggebouw in brand hebben gestoken, maar deze beschuldiging wordt verder niet onderzocht. Na enig googelen zijn er filmpjes te vinden waarop te zien is dat betogers een brand, die begon toen een traangaskanon in het gebouw belandde, proberen te stoppen.
Kortom het beeld dat in Nederlandse nieuwswebsites wordt geschetst, verschilt gigantisch van het beeld dat je krijgt wanneer je in Cairo rondloopt.