Plaats een aanvulling

Internetvrijheid en de SOPA/PIPA Staking

Nieuws, gepost door: imc-nl op 19/01/2012 01:01:47

Wanneer: 19/01/2012 - 00:00

Op 18 januari heeft de wereldwijde internetgemeenschap gestaakt tegen de SOPA en PIPA wetgeving. Indymedia.nl deed mee als een van de duizenden websites, waaronder ook grote namen als wikipedia, reddit, EFF, etc. die de gehele dag op zwart hebben gestaan. Daarnaast hebben enorme hoeveelheden sites hun sympathie en solidariteit tegenover de protesten betuigd en hebben miljoenen mensen verschillende petities getekend tegen de voorgenomen nieuwe wetten.


SOPA en PIPA
De Stop Piracy Online Act (SOPA) en Protect IP Act (PIPA) zijn wetsvoorstellen die momenteel in de Verenigde Staten bij respectievelijk het congres en de senaat liggen. De inhoud van beide voorstellen is vergelijkbaar; beide willen draconische maatregelen nemen in de jacht op copyrightschending. Voorbeelden hiervan *1 zijn het openbaar ministerie de macht geven zonder tussenkomst van rechter

  • De internettoegang tot een website te laten blokkeren. Dat betekent dat de klanten van Amerikaanse internetproviders die naar die site surfen, een foutmelding krijgen.
  • De domeinnamen in beslag te laten nemen of te saboteren. Als een domeinnaam in beslag wordt genomen, zullen niet alleen Amerikanen, maar iedereen die naar die site surft een foutmelding krijgen. En dat kunnen ook sites zijn die in Amerika inbreuk maken maar in Europa niet, zoals het Spaanse Rojadirecta.
  • Betalingen aan de website te staken. Dat betekent dat Mastercard dus zou kunnen worden bevolen om te stoppen met het innen van donaties voor jouw site, ook als die niet in de Verenigde Staten wordt gehost of alleen op Amerikanen is gericht.
  • De website uit zoekresultaten te laten halen. Dat zou betekenen dat een site niet meer in Google of Bing terug te vinden zou zijn.
  • Om geen advertenties meer op die website te plaatsen. Dan zou betekenen dat bijvoorbeeld Google geen advertenties meer mag verkopen op die website, zodat de site inkomsten misloopt.

De facto zou de wetgeving de toekomst van een vrij internet overlaten aan de willekeur van het Openbaar Ministerie van de VS.

Wereldwijd
Dat deze wetsvoorstellen een dreiging vormen die voorbij gaan aan de grenzen van de VS is duidelijk. Dat dit directe consequenties heeft voor burgers in Europa is vorige week duidelijk geworden in een rechtzaak in de UK, tegen een Engelse student die een torrentsite in Engeland draaide, en nu uitgeleverd kan worden aan de VS.
Tegelijkertijd zijn de Amerikaanse wetten symptomatisch voor een wereldwijde tendens van verscherpte repressie op het gebied van internetvrijheid. Van de Chinese firewall, de extreme repressie tijdens de Arabische Lente in Egypte tot dichter bij huis met de AGCOM voorstellen in Italie en de in schimmige zwijgzaamheid gehulde ACTA in de EU, online vrijheid van meningsuiting begint steeds minder een vanzelfsprekend feit te worden.

Nederland
Ook Nederland doet vrolijk mee aan deze vrijheidsinperkingen. Na de bekende uitspraak tegen thepiratebay.com en alle kritiek daarop werkt Teeven er aan deze lijn vrolijk door te zetten. Ironisch genoeg werd laatst zelfs op dezelfde dag als de conferentie Freedom Online, waarin Nederland plechtig beloofde zich in te zetten voor een vrij en open internet, door het OM een poging gedaan een . Of het nu gaat om racistische cartoons of het linken naar creatieve manieren om kerntransporten tegen te houden, het wordt tijd dat wij inzien dat ook hier internetvrijheid geen voldongen feit is en het tijd is hiervoor in actie komen.

1: voorbeelden afkomstig van Bits of Freedom

Tags: Censuur internetvrijheid sopa

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech