Wanneer: 14/06/2013 - 23:43
De NSA, CIA en FBI hebben toegang tot hardwarespecificaties en softwarelekken van talloze techbedrijven. Deze info wordt defensief én offensief gebruikt.
Techbedrijven geven niet alleen toegang tot communicatiegegevens en –verkeer, maar delen ook vertrouwelijke informatie over computersystemen, netwerkapparatuur en softwarelekken. Duizenden bedrijven werken op deze manier samen met NSA, CIA en FBI, meldt Bloomberg.
Toegang tot softwarelekken
Vorige week ontstond grote ophef na de onthulling van PRISM door klokkenluider Edward Snowden. De NSA kan met PRISM de gebruikersdata van honderden miljoenen gebruikers van webdiensten van onder meer Microsoft, Google en Apple aftappen.
Het was al langer bekend dat Microsoft informatie over lekken in zijn software in een vroeg stadium deelt met de Amerikaanse overheid. De Windows-maker bevestigt dat programma tegenover Bloomberg, maar benadrukt dat dit voor defensieve redenen is, om kritieke systemen te beschermen. Maar bronnen stellen dat Microsoft geen controle heeft over hoe deze informatie wordt gebruikt, en dat geheime diensten dit ook kunnen inzetten om cyberaanvallen uit te voeren.
Ook is bekend dat de NSA Microsoft heeft ondersteund bij het beveiligen van verschillende Windows-versies.
Stuxnet en Flame
De beruchte supermalware Stuxnet en Flame, hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld door Amerikaanse hackers in overheidsdienst, maakten beide gebruik van meerdere cruciale lekken in Windows. Flame misbruikte zelfs het updatemechanisme van Microsoft middels vervalste beveiligingscertificaten.
webwereld.nl/beveiliging/78138-duizenden-bedrijven-delen-info-met-nsa