Plaats een aanvulling

Nieuwe asielprocedure Somaliërs

Nieuws, gepost door: Ravage, webzine op 30/12/2011 12:06:56

Wanneer: 30/12/2011 - 18:34

De 56 Somaliërs die uit protest tegen hun dakloosheid een tentenkamp bij asielzoekerscentrum Ter Apel hadden ingericht, zijn vertrokken. Ze hebben een deal gesloten met de IND en opvang gekregen in het AZC.


De Somaliërs nemen alsnog het aanbod van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan om een nieuw asielverzoek in te dienen. Eerder wezen ze het aanbod van de hand. De burgemeester van Vlagtwedde zei donderdag nog het kamp niet te laten ontruimen. Wel meldde zij zich zorgen te maken over de veiligheid van de Somaliërs en hoopte ze dat de demonstranten uit zichzelf zouden vertrekken.

De organisatie Vluchtelingen op Straat is content met de deal. “We zijn blij dat deze mensen niet langer in de kou hoeven te bivakkeren en in aanmerking komen voor een nieuwe meer serieuze asielaanvraag die zal worden begeleid door advocaten en vertegenwoordigers van vluchtelingen-zelfhulporganisaties. Dit biedt deze mensen een nieuwe kans.”

Dat de 56 Somaliërs het aanbod van de IND hebben geaccepteerd, werd mede ingegeven door de situatie in het tentenkamp. Sommigen waren ziek geworden door de kou. Tegelijkertijd maakt Vluchtelingen op Straat zich zorgen over het lot van alle overige illegale Somaliërs in Nederland. “Zij maken geen onderdeel uit van de IND-deal, terwijl ook zij in aanmerking willen komen voor een meer serieuze asielprocedure en onderdak in een AZC.”

De zelfhulporganisatie is het niet eens met de IND die zegt dat de actie niet noodzakelijk was. “Wij hebben de problematiek van de dakloze Somaliërs volop belicht gekregen in de media, tot in het buitenland toe. Tevens dient minister Leers zich nu beter aan zijn belofte te houden betreffende de IND-deal. Mocht de toezegging alsnog verbroken worden, dan hebben we altijd nog voldoende tenten en dekens tot onze beschikking.”

De Somaliërs begonnen hun tentenkamp op Tweede Kerstdag. Ze niet alleen dak- maar ook documentloos. De problemen van dakloze vluchtelingen in dit land zijn de afgelopen maanden verergerd nu ze niet meer in de nachtopvang voor daklozen in Utrecht terecht kunnen, behalve als ze 'kwetsbaar' zijn (zieke mensen en vrouwen). In andere steden worden ze al helemaal geweigerd, aldus Vluchtelingen op Straat.

bron: http://www.ravagedigitaal.org


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech