Wanneer: 14/05/2013 - 01:15
- Hongerstaker in DC Rotterdam toch in isoleercel
- DC Rotterdam weigert onafhankelijke vertrouwensarts toegang
- Nog altijd hongerstaking in DC Rotterdam
- Dorststaker Nessar in Justitieel Medisch Complex in Scheveningen “strijdlustig”.
De werkgroep Deportatieverzet heeft vandaag weer met hongerstakers in het detentiecentrum Rotterdam contact gehad. Vanaf verschillende afdelingen in het detentiecentrum Rotterdam werd vanmiddag gebeld naar de werkgroep. Dit gebeurde tijdens de dagelijkse solidariteitsdemonstratie aldaar van Occupy Rotterdam.
De gevangen vluchtelingen vertellen het volgende:
Tegen afspraken met de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) in, is toch een hongerstaker in de isoleercel gezet. Dit is een kale cel, met camerabewaking en dag en nacht licht. Het is er koud, en de gevangene krijgt alleen een ‘scheurhemd’ aan. Dit is een korte katoenen jurk zonder mouwen. Bij herhaling worden alle hongerstakers bedreigd met dit chantagemiddel. Velen van hen durven daardoor niet meer te bellen.
Eén van de vluchtelingen zei vanmiddag, vlak voordat de verbinding verbroken werd: “Ik moet ophangen, ze komen er aan.” Gepoogd wordt duidelijk door intimidatie de staking te breken. In een ultieme poging de staking te breken wordt bovendien een vertrouwensarts de toegang geweigerd.
Vanavond diende het kort geding dat de VAJN aanspande tegen de Dienst Justitiële Inrichtingen. Volgens de advocaten van de DJI was er al een onafhankelijke arts voor de vluchtelingen in detentiecentrum Rotterdam, mw Ronner. Dat Esther Ronner eigenaresse is van Detentiezorg Nederland, een privaat bedrijf dat detentieartsen levert aan de DJI, was volgens de DJI-advocaten geen enkele aanleiding om te aan te nemen dat er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. Daarnaast bleven zij halsstarrig beweren dat het voor de vluchtelingen in het detentiecentrum Rotterdam ‘geen enkel probleem’ zou zijn om zich te laten bijstaan door een externe arts naar eigen keuze. Ze zouden alleen maar de naam van de arts kenbaar hoeven te maken aan de detentiearts of de directie.
In de praktijk levert dat wel wat problemen op: een vluchteling weet namelijk niet dat de arts die hem als ‘onafhankelijk’ wordt gepresenteerd, eigenlijk bij hetzelfde detentiesysteem hoort, is vrijwel nooit op de hoogte van zijn recht om een andere arts te vragen, moet uit zichzelf de naam van een betrouwbare externe arts weten én moet dit ook nog eens aanvragen bij…. juist, de arts die hij niet kan vertrouwen. En dit alles in een taal die de zijne niet is.
Kortom, in de praktijk is dit de zoveelste maatregel van de DJI om adequate medische bijstand onmogelijk te maken.
Uiteindelijk is besloten het kort geding twee weken aan te houden. In deze twee weken zal de werkgroep Deportatieverzet de vluchtelingen oproepen om te vertellen over de dagelijkse praktijk van de medische zorg in de detentiecentra.
Ondanks de zware druk die op de vluchtelingen wordt uitgeoefend, lukt het de directie van deze grensgevangenis niet de staking te breken. De repressie maakt de gevangen vluchtelingen, die hun vrijheid eisen, alleen maar vastberadener:
Op maandagmiddag melden zij dat op de twee afdelingen D en G totaal 23 hongerstakers zijn. De cijfers van justitie zijn onjuist. Het aantal dorststakers onder hen is onbekend. De voortdurende deportaties sterken ook de hongerstakers, want zij hebben niets te verliezen: morgen wordt een man die al vier jaar zijn kinderen kwijt is aan jeugdzorg gedeporteerd.
Sayam Udin Nessar, woordvoerder van de groep honger- en dorststakers in DC Rotterdam, die zondag tegen zijn wil werd overgeplaatst naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen, is maandagmiddag bezocht door zijn vertrouwensarts. Dit werd pas mogelijk nadat justitie een kort geding in het vooruitzicht werd gesteld. De vertrouwensarts vertelde de werkgroep zojuist dat Nessar “strijdlustig” is. Meer kon ze niet zeggen. Ze is tenslotte vertrouwensarts.
Overigens liet justitie vandaag weten een tweede dorststaker naar het JMC te hebben gebracht. Over het lot van deze man is ons niets bekend.