Plaats een aanvulling

'Air France-KLM vliegt dieren de dood in voor dierproeven'

Nieuws, gepost door: ANTIORDE op 24/12/2011 12:05:07

Wanneer: 24/12/2011 - 16:42

Als één van de weinige grote luchtvaartmaatschappijen vervoert Air France-KLM apen naar een hels leven in dierproefcentra; een deel van de dieren sterft tijdens het transport. Respect voor Dieren voert hiertegen actie door elke twee weken bij het hoofdkantoor van KLM te protesteren; ze eisen een onmiddelijk einde aan het vervoer van proefdieren.Gelegen aan de Amsterdamseweg nabij een dorps ogend stadscentrum in Amstelveen ligt het bedrijventerrein van KLM; waar de luchtvaartmaatschappij zijn hoofdkantoor heeft staan. Vrijdagmiddag tegen vijven maakt bij de ingang van het complex een groepje demonstranten zich op voor een protestactie tegen de proefdiervluchten van Air France-KLM: een spandoek wordt aan de straatkant bevestigt; protestborden komen tevoorschijn; met rood besmeurde witte pakken worden aangetrokken; fakkels liggen gereed om te branden en megafoons staan aangeschakeld.

Klaar om de immorele praktijken van KLM aan de kaak te stellen tegen het personeel die druppelsgewijs het terrein komt uitgereden. Naast KLM werknemers en langsrijdend verkeer laat ook de smeris zich zien, al gebeurt dat onopvallend: op een paar meter afstand vanuit een pikdonker politiebusje houden twee juten de boel in de smiezen.

Terwijl een actievoerder in zijn ene hand een groot protestbord vasthoudt richting voorbijrijdende KLM werknemers, schalt het uit de megafoon in z'n andere hand: "Het is een schande! Werkelijk een schande! Kijk naar de beelden van deze dieren. Dit is wat jullie doen KLM! Jullie krijgen betaald over de ruggen van deze dieren." Bijna intimiderend vervolgt hij: "Zolang jullie verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van onschuldige dieren zullen we hier staan en zullen we lawaai maken." Dat laatste waren bepaald geen loze woorden; na zijn betoog galmt op loeihard volume een uur lang een onheilspellend klinkende sirene uit de megafoon.

Een Passant denkt het hare van de protestactie: "De mensen van KLM trekken zich hier niks van aan en niemand die langsrijdt snapt waar het over gaat." Ze is nauwelijks te verstaan door de sirene. Ze vindt het wel moedig dat Respect voor Dieren protesteert maar trekt de locatie in twijfel: "Ik vraag me af of het effect heeft hier", reageert ze meelevend. "Iedereen die het ziet is effect", antwoordt één van de activisten bondig.

Verderop aan de overkant van de straat houdt activist Ed in zijn 'bloed' besmeurde pak een protestbord duidelijk in het zicht van aankomend verkeer, waarbij hij de fakkel heen en weer zwaait om extra aandacht te trekken. Het werkt: automobilisten remmen af, turen nieuwsgierig door het raam en rijden in traag tempo langs. Een half jaar lang elke twee weken voert hij actie tegen de proefdiertransporten van Air France-KLM. "Wij staan hier voor de dieren en we blijven hier dan ook staan", zegt hij resoluut. "Dit zijn acties van de lange termijn. Het is niet zo van vandaag actievoeren en morgen is het gebeurd. Je moet het natuurlijk volhouden."

Na een half jaar protesteren zal Respect voor Dieren onderhand wel bekend zijn bij KLM werknemers. "Het personeel is het vaak wel met ons eens maar dan zeggen ze net als wat de directie zegt: 'Wij kunnen er niks aan doen hè.' Anderen reageren onverschillig of negatief", voegt Ed eraan toe. "Ik heb het idee dat het KLM personeel zich een beetje onmachtig voelt. Het is hun werkgever; het is niet zo makkelijk om daar actie tegen te voeren, dan sta je zo op straat."

De dierenactivisten richten zich vooral op het vervoer van apen die afkomstig zijn van het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. De primaten komen daar uit fokkerijen of uit het wild. Mishandeling en verwaarlozing is het lot van deze dieren om vervolgens door Air France-KLM op transport gezet te worden naar Europa. Dit blijken ware doodsvluchten te zijn: door de stress en de lange reistijd zijn veel dieren gestorven bij aankomst. Zij die het wel overleven wacht een gruwelijk bestaan in laboratoria waar de apen geïsoleerd in kooien gevangen worden gehouden om blootgesteld te worden aan martelexperimenten bij het testen van giftige stoffen, chemicaliën en andere producten.

De directie van KLM veegt de kritiek van Respect voor Dieren van tafel onder het mom dat KLM niet vliegt op Mauritius; alleen onder de vlag van Air France vindt proefdiertransport plaatst; dit staat los van KLM. Toch blijkt KLM volgens Respect voor Dieren wel degelijk 'bloed aan de handen te hebben'. Air France-KLM Cargo, onderdeel van de Air France-KLM Groep onderneming, vervoert regelmatig proefdieren. Daarnaast wordt een heel groot deel van deze proefdieren na aankomst op Schiphol ondergebracht in het KLM Cargo Dieren Hotel, voor ze op vervangend transport worden gezet naar hun eindbestemming elders in Europa.

- Foto's en video's van de protestactie bij KLM hoofdkantoor
- Respect voor Dieren
- Antiorde


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech