Plaats een aanvulling

Wereldmaaltijd

Aankondiging, gepost door: Haagse mug en restaurant de Hagedis Den Haag op 07/12/2011 12:09:57

Waar: Restaurant de Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag, Netherlands (GPS lat: 52.078343 lon: 4.292845)
Wanneer: 24/12/2011 - 18:30

wereldmaaltijd (3-gangen menu) met spreker en beeldmateriaal over een project in India waar vrouwen hun eigen zaden zaaien en bewaren

Prijs: € 15.00 waarvan 5 euro naar Longomaï gaat ten behoeve van de zaadbank.
Gaarne op tijd reserveren daar er voor 50 mensen plaats is.
Reserveren vóór 18 december: bel 070-3640456 (woensdag t/m zaterdag)

Op 24 december organiseren wij een wereldmaaltijd , een lekkere en voedzame maaltijd waarbij rekening wordt gehouden met de voedselvoetafdruk. Dit betekent dat wij een maaltijd serveren waarbij de ingrediënten biologisch zijn en als iedereen gebruik zou maken van de ingrediënten die de “wereldmaaltijd” adviseren, er genoeg voedsel op de wereld is voor iedereen.

Op basis van cijfers van de FAO, de voedsel- en landbouw-organisatie van de Verenigde Naties, heeft Stichting WereldDelen berekend wat iedere wereldbewoner elke dag zou kunnen eten als de wereldvoedselproductie gelijk verdeeld zou zijn. Deze hoeveelheid voedsel wordt de wereldmaaltijd genoemd. De wereldmaaltijd bevat geen vlees, en wel om de volgende redenen, voor het voeren van de veestapel worden veel landbouwproducten gebruikt die voor menselijke consumptie geschikt zijn. Afhankelijk van de soort veeteelt is voor 1 kilo vlees 3 tot 10 kilo graan, soja, tapioca, maïs e.d. aan veevoer nodig.
Bijna eenderde van de landbouwgrond in de wereld wordt nu gebruikt voor de teelt van voedergraan voor dieren in plaats van voor graan als voedsel voor mensen. Gevolg is dat miljoenen armen hun toevlucht moeten zoeken tot marginaal bouwland waardoor het voor hen steeds moeilijker wordt om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.
Naast een heerlijke en voedzame maaltijd willen wij u ook informeren over een project in India waar vrouwen leren hun eigen zaden te verbouwen, te ruilen en te bewaren voor de toekomst.( Mother Earth,A new future for small farmers)
Een deel van de opbrengst van deze maaltijd gaat naar Longomaï , coöperaties die zelfvoorzienend zijn en zich inzetten voor voedseldiversiteit en voedselzekerheid. Zij werken samen met andere organisaties om zaden te ruilen en zaadbanken op te richten om de voedseldiversiteit te bewaken. Dit als reactie op de toenemende monopolisering van zaden en dieren via patenten door agro-multinationals afgelopen jaren.

Boeren van over de hele wereld, telers en veredelaars, VN-instellingen en ontwikkelings- en milieuorgansisaties hebben bij herhaling hun bezorgdheid geuit over de toenemende monopolisering van zaden en dieren via patenten door agro-multinationals afgelopen jaren. Het verlies van onafhankelijkheid en toenemende schulden onder boeren, afname van plant- en dierdiversiteit en toenemende inperking van veredelings- en onderzoeksactiviteiten zijn enkele van de meest zorgwekkende effecten van deze ontwikkeling. Maar ondanks de alarmerende ervaringen is er tot nu toe geen zicht op juridische stappen om deze trend te stoppen. De 'No Patents on Seeds'-coalitie tegen patenten op zaden en boerenorganisaties die deze coalitie steunen, gaven op 21 oktober 2009 een waarschuwing uit over een nieuwe klasse patenten voor planten en dieren, die een bedreiging vormt voor innovatie en voedselzekerheid. ASeedEurope


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech