GroenFront! lanceert Jachtkaart.nl

Hier kun je discussieren over GroenFront! lanceert Jachtkaart.nl.
De kaart is nog niet volledig. Jachthutten worden soms verplaatst door jagers, of onklaar gemaakt door natuurliefhebbers. Soms worden er nieuwe jachthutten of voederplaatsen bijgeplaatst.

Je kunt mee helpen deze kaart te verbeteren door in het bos waar je vaak wandelt jachthutten en voederplaatsen op te sporen en ons de exacte GPS coordinaten en – indien mogelijk – een foto door te geven op melding[at]jachtkaart[dot]nl.

Ook meldingen over hutten die onklaar zijn gemaakt zijn erg welkom.

Met deze gegevens hopen we de mythes rond wildbeheer door te prikken. Daarnaast gebruiken we de informatie voor een campagne van geweldloze directe actie om de jacht op zwijnen en herten te stoppen.

Hoe vind je een jachthut of voerplaats?

Jachthutten vinden is net jagen, je zult moeten zoeken naar sporen en goed moeten observeren. Zie je jagers, let goed op waar ze heen gaan en wat ze doen. Sporen die je zoekt zijn bandensporen van jeeps en terreinwagens in het bos, en de plekken waar ze vaak stoppen. Vaak loopt er vanaf die plek een klein verborgen wandelpaadje naar de jachthut of voerplaats.

Beide vind je vaak aan de rand van wildweides, open met grasbegroeide plekken in het bos. Of aan de rand van akkers en weilanden. Een ander duidelijk spoor zijn bospaden die worden afgesloten door er takken en bomen over heen te gooien.

Samen met jullie steun stoppen we de jacht op wilde zwijnen en herten!


ik ben het hier gedeeltelijk

ik ben het hier gedeeltelijk niet mee eens

ja ik vind jacht voor plezier erg slecht en dat zou zeker verboden moeten worden.
maar als studenten Bos en natuurbeheer en activist . zie ik ook in dat er in gebieden soms wel gejaagd moet worden.

als bijvoorbeeld niet gejaagd wordt op zwijnen op de Veluwe zal dit leiden dat andere soorten hier onder gaan lijden (vooral planten en sommige locaties rode lijst soorten)
dit komt omdat zwijnen geen natuurlijk vijanden meer hebben zoals bijvoorbeeld wolven en dat het ecosysteem helaas hierdoor al verstoord is.

verder heb ik ook zelf met ervaring mee gemaakt toen ik bij duinwater bedrijf zuidholland werkte, dat men daar niet jaagde op Reeën omdat me bang was slechte publiciteit te krijgen. het resultaat was dat er te veel kwamen en dat er steeds minder voedsel voor hun was.
ik heb toen maanden lang elke morgen 1 of 2 dode Reeen moeten weg brengen die echt meer pijn gehad hebben dan dat ze zouden krijgen als zo dood geschoten waren.

laat duidelijk zijn ik vind goed wat jullie organisatie doet, maar probeer in deze kwestie jacht zeer kritische te zijn.
Dit kan alleen door tellen van de populatie en monitoren voor meerderen jaren. alleen dan kan je zeggen dat er gejaagd wordt voor een slecht doel of niet. maar jacht hoeft niet altijd slecht te zijn

ten eerste, op de veluwe

ten eerste, op de veluwe worden zwijnen massaal bijgevoerd, dus ja, de populatie daar is te groot.
maar dat komt dus vooral ook doordat die beestjes op voederplaatsen gevoerd worden.

ten tweede, de natuur is, ook zonder grote roofdieren, prima in staat om zichzelf te reguleren, dat vereist wel dat wij even wat minder moeilijk doen over in onze ogen 'zielige' hertjes die doodgaan aan het einde van het jaar.

als ethische kwestie vind ik het veel verwerpelijker dat wildpopulaties bestaan bij de gratie van ons plezier in jagen, dan dat er hertjes lijden aan natuurlijke doodsoorzaken.

juist doordat wij geen geduld hebben voor lange termijn oplossingen, en het eerste jaar dat er hertjes dood gaan in de winter gelijk in een reflex schieten zal zich geen natuurlijk evenwicht (wat ook in golven gaat) ontstaan.

Ik denk dat het typische een menselijke arrogantie is om te denken dat de natuur menselijk ingrijpen behoeft om wreedheden te voorkomen.

Ik verwijs hier trouwens ook even naar de oostvaarerplassen...

*
oh en trouwens, dat natuurbeheer idee is natuurlijk uberhaupt achterhaald. waarom zou de natuur beheerd moeten worden, behalve beshcerming tegen menselijke invloeden zoals asfaltwegen en industrieterreinen die overal maar aangelegd moeten worden.
de natuur is een dynamisch geheel, als de natuur zich voorbij de pioniersvegetatie en directe opvolgersvegetatie ontwikkeld, waarmee enkele zeldzame soorten verdwijnen? so what? er komt iets diversers en veerkrachtigers voor in de plaats. die achterlijke notie in nederland dat we de natuur vooral statisch moeten behouden met een beeld van hoe het er op een bepaalde plek uit behoort te zien...

bleg

Wat is het probleem?

Ik zie geen probleem met de jacht.
Wat is het probleem om zwijnen of ganzen te schieten als er toch teveel zijn ergens? Natuurlijk moet er eerst gekeken worden of ergens anders nog plaats is voor de beesten. Het is altijd mooi als er op zoveel mogelijk plaatsen wilde dieren zijn. Maar als het er toch teveel zijn lijkt het me geen probleem als ze op ons bord belanden. Beter dan een varken zijn hele korte ellendige leven te laten lijden in een veel te klein hok. Het zwijn leeft lekker buiten en als de jager deskundig is merkt het zwijn maar weinig, lijkt me. In ieder geval veel minder dan een varken in een slachthuis. Lekker bijvoeren die zwijnen. Hoe meer er zijn des te beter lijkt me. Biologisch vlees!

ps. Op de site van GF vond ik geen uitleg over wat de mythes zouden zijn mbt. wildbeheer

De mythe van het wildbeheer

De mythe van het wildbeheer is volgens mij dat jacht noodzakelijk zou zijn om de populatie in gezonde toestand te houden. Maar die gezonde toestand raakt uit evenwicht door het massaal bijvoeren, wat vooral bedoeld zou zijn zodat de beesten makkelijker te schieten zijn. Er is immers nauwelijks een jager die met zijn geweer in het bos gaat zoeken naar een zwijn, het is gewoon een kwestie van elke dag een berg mais neergooien en daar komen die zwijnen vanzelf op af, dan ga je in je jachthut zitten en knallen maar. Een soort bio-industrie in het wild zeg maar. Als je daar vrede mee hebt prima hoor, maar wildbeheer kun je het nauwelijks noemen. Het is eigenlijk het bewust uit de voegen laten groeien van een populatie om vervolgens een reden te hebben om ze af te schieten.

Voor een wat minder radicale visie ;-)
http://www.dierenbescherming.nl/het-wilde-zwijn

Dit is het probleem!

Het probleem is als volgt:

De grote van een populatie (bij prooidieren, zoals wilde zwijnen en herten, maar ook bij predatoren zoals wolven) word bepaald door het voedsel aanbod in een gebied. Een populatie die een natuurlijke balans heeft kent elk jaar een ongeveer even grote sterfte als aanwas, van nature ligt die rond de 20% tot 25%. Dat betekend dus dat er elk jaar 25% van de dieren overlijd. Deze sterfte word veroorzaakt door predatie (ongeveer 10% tot 12%) en ziekte en honger (10% tot 15%). Vooral in de winter als de dieren op hun zwakst zijn en het voedsel aanbod op z'n laagst is vind de meeste sterfte plaats. Het gat dat de gestorven dieren achter laten word in het voorjaar weer opgevuld door de aanwas (de jongen van dat jaar). Op die manier blijft een populatie stabiel.
Onderzoek en de praktijk wijzen uit dat een populatie zich op deze manier prima kan handhaven zonder voor overpopulatie en problemen te zorgen.

Als wij mensen echter gaan knoeien met deze natuurlijke balans dan gaat het mis. Zoals ik al aangaf word de grote van een populatie bepaald door het voedselaanbod. De voortplantingsprikkel word echter niet alleen bepaald door het voedselaanbod, maar ook door het sterftecijfer.
Dat betekend dat als er meer voedsel is dan gaan de dieren zich meer voortplanten, als er meer sterfte is dan gaan de dieren zich ook meer voortplanten.
Wat er op de Veluwe (en in de rest van NL) gebeurt is dat deze voortplantingsprikkel flink verhoogd is, als gevolg van het gevoerde beleid in faunabeheer.
Doordat jagers op veel plaatsen bijna structureel bijvoeren word het voedselaanbod van het gebied vergroot. Daarnaast worden er elk jaar grote hoeveelheden dieren door jagers doodgeschoten (op sommige plekken op de Veluwe 70% tot 80% van de populatie).
Dit zorgt er voor dat er elk najaar/winter (tijdens het paarseizoen) een kleine populatie is, in een gebied met een hoog voedselaanbod.
De natuur reageert hierop door de voortplantingsprikkel te verhogen. Dit betekend dat de dieren zich als gekken gaan voortplanten in een poging om hun soort te redden en hun populatie weer op het niveau te krijgen die het gebied aankan.
Omdat de dieren gaan overcompenseren (er gaat een groot deel van de jongen dood, dus moet je voorbereid zijn) schiet de populatie omhoog.
Zo komt het dat er momenteel in de zomer tussen de 5000 en 6000 wilde zwijnen op de Veluwe rondlopen.
Historisch gezien, en klimaat en ecologische veranderingen mee berekend zou er op de Veluwe een stabiele populatie van rond de 3500 wilde zwijnen moeten kunnen leven.
Het aantal dat in het Faunabeheer Plan (opgesteld door jagers) word aangehouden is echter 1100 tot 1500, dit betekend dat er dus elk jaar gemiddeld 3500 wilde zwijnen moeten worden doodgeschoten (ruim 60% van de totale populatie).
Dit heeft dus niks meer met "noodzakelijke jacht" of "goed faunabeheer" te maken, dit is pure plezier jacht.
Jacht is een dure sport voor de rijke elite. Het is een sector waar veel geld in omgaat zodat rijke amateurs in het weekend lekker kunnen knallen. De jagerslobby is in NL behoorlijk sterk, en er zijn genoeg invloedrijke mensen in NL die van jagen houden om dit beleid niet te veranderen. En dat allemaal ten koste van de dieren en onze schaarse stukjes natuur.

Deze jacht is onnodig! De natuur kan prima zich zelf beheren, daar heeft ze de mens absoluut niet bij nodig!

p.s. aan meer achtergrond info op de website van GroenFront! word hard gewerkt.
p.p.s. natuurlijk is alleen het afschaffen van de jacht niet genoeg. Er moet worden gewerkt aan een totaal herstel van de natuur, met een streven naar een compleet ecosysteem. En daar hebben grote predatoren zoals bijvoorbeeld wolven zeker een rol in.

bedankt

Bedankt natuurliefhebber en nn voor jullie uitvoerige antwoord.
Ik heb hier geen verstand van, maar het lijkt me inderdaad niet goed als er zoveel gejaagd wordt dat de dieren daardoor extreem meer jongen gaan werpen dan normaal zou zijn. En ik vermoedde inderdaad al dat de jacht boven mijn budget zou kosten, en het vlees ook. Voor die rijke lui hoef ik natuurlijk niet op te komen hahaha. Misschien is Nederland te dichtbevolkt voor de jacht. Succes met jullie campagne gewenst dan maar!

Baclofene Intrathecal RonVeft

Nitroglycerin Tablets For Sale levitra online pharmacy in usa Viagra Effets Secondaires Hydrochlorothiazide Medicine Overseas Plymouth Viagra Es Adictivo

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech