De 17 November opstand en de Griekse geschiedenis van sociale strijd

Opinie, gepost door: ASB op 16/11/2011 11:12:26

Dit artikel is geschreven door een lid van de Anarcho-Syndicalistische Bond (ASB) ter gelegenheid van de herdenking van de opstand van 17 November 1973 in Griekenland, een gebeurtenis die morgen haar 38-jarige verjaardag viert. Het artikel geeft een korte beschrijving van enkele elementen van de Griekse radicale geschiedenis in de aanloop naar de militaire coup en het dictatoriale Junta regime, de 17 November opstand zelf en de studentenstrijd die in de decennia daarna volgde en de wortels vormt van de opstand van December 2008 en de huidige sociale strijd in Griekenland.

De opstand van 17 November 1973 op de technische universiteit van Athene, ook wel bekend als de Polytechnion, was een ontploffing van rebellie tegen de Griekse militaire dictatuur, de Junta. De opstand is in Griekenland een symbool van verzet, niet allen tegen de Junta en haar moorddadige dictatuur maar ook van verzet tegen de huidige uitbuiting, repressie en onderdrukking die plaatsvindt in de kapitalistische schijndemocratie. Om de opstand en die periode te begrijpen zullen we een kijkje nemen naar de voorgeschiedenis van de Junta. Om de Griekse situatie, zowel toen als nu te kunnen begrijpen is het vaak belangrijk een stuk terug te gaan in de geschiedenis. Zo is de rol van de studentenbeweging als lont bij het sociale kruitvat een terugkerend fenomeen en zijn de gevolgen van de diepe divisies van de Griekse burgeroorlog de aanloop naar de Junta.

Lees verder: http://anarcho-syndicalisme.nl/wp/?p=1173


Re: De 17 November opstand en de Griekse geschiedenis van social

woensdag 16 nov. 20.30 uur Griekenland toen en nu - Van 15-17 november vindt in Athene de herdenking plaats van de studentenopstand tegen de dictatuur in 1973. Toen hebben duizenden studenten en arbeiders de TU Athene bezet. De opstand eindigde met de aanval van het leger op de studenten. Tientallen betogers kwamen om het leven. Een documentaire van 40 minuten (met ondertiteling in het engels) over de opstand en zijn vervolg en daarna een discussie die een link probeert te maken tussen de situatie toen en die van nu.
Zo'n link bestaat wel. Voor veel mensen in Griekenland is er geen democratie meer. Toen leden mensen onder de militaire dictatuur die de ondersteuning van de VS had en nu lijden mensen onder de economische dictatuur van het IMF en de EU. Zie ook https://www.facebook.com/event.php?eid=190014411080066

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech